lv
GRztl2BRFhziP2l9TtSwErqcxXHoXXvRJE9iz2Gr
1614238

LGS saņems vairāk nekā 26 miljonu eiro līdzfinansējumu no Eiropas Savienības

LGS saņems vairāk nekā 26 miljonu eiro līdzfinansējumu no Eiropas Savienības

VAS "Latvijas gaisa satiksme" (LGS) pagājušajā nedēļā parakstījusi līgumu par 26,263 miljonu eiro Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu gaisa satiksmes vadības torņa celtniecībai, pavēstīja kompānijas pārstāvji.

Līgums parakstīts ar Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūru (CINEA) par ES līdzfinansējuma 50% apmērā piešķiršanu gaisa satiksmes vadības infrastruktūras uzlabošanai un pielāgošanai gan civiliem, gan militāriem mērķiem. Līdzfinansējums piešķirts jaunā gaisa satiksmes vadības torņa celtniecībai starptautiskajā lidostā "Rīga".

"Tagad, pēc līguma parakstīšanas, varam teikt, ka torņa, kas kalpos gan civilu, gan militāru lidojumu vadīšanai, būvniecības process ir kļuvis neatgriezenisks. Rīgas lidostai būs jauns tornis, kas nodrošinās gan lidostas tālākas attīstības iespējas, gan gaisa satiksmes vadības drošuma līmeņa paaugstināšanu. Tāpat jaunā būve ļaus ieviest modernas tehnoloģijas, tajā skaitā tālvadības torņa "Remote Control Tower" tehnoloģijas citās Latvijas lidostās, un tur vadīt gaisa kuģu kustību no Rīgas," norāda LGS valdes priekšsēdētājs Dāvids Tauriņš.

LGS pārstāvji atzīmē, ka jaunais gaisa satiksmes vadības tornis ir viens no lidostas veiksmīgas attīstības priekšnosacījumiem. Gaisa satiksmes vadības infrastruktūras modernizācijas projekts nodrošinās saskaņotu lidostas un LGS infrastruktūras attīstību, civilās un militārās gaisa satiksmes integrāciju, stiprinot civilmilitāro mobilitāti. Torņa tehnoloģiskās iespējas ļaus optimizēt ielidošanas un izlidošanas mijiedarbību, kā arī horizontālo un vertikālo trašu izvietojumu, samazinot degvielas patēriņu, izmešu un trokšņa līmeni un iespēju robežās nodrošinot lidojumu nepārtrauktību. Tādējādi tas būs ieguldījums Eiropas Zaļā kursa mērķu sasniegšanai.

Jaunā gaisa satiksmes vadības torņa projektu pēc uzvaras metu konkursā izstrādāja arhitektu birojs "Arhis arhitekti", kas kā partneri piesaistīja vienu no lielākajām arhitektu, inženieru un interjera dizaina kompānijām ASV un pasaulē "Leo A Daly".

Lidostas "Rīga" gaisa satiksmes vadības tornis, kas tiek izmantots pašlaik, ir būvēts 1973.gadā, un tam ir pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu inženiertehniskie un dizaina risinājumi. Tornis vairs nenodrošina lidostas vajadzības un ierobežo mūsdienīgu un inovatīvu tehnoloģiju ieviešanu, atzīmē LGS pārstāvj.

2022.gada 12.maijā CINEA izsludināja transporta nozares projektu konkursu CEF līdzfinansējuma saņemšanai ar īpašu nosacījumu - transporta infrastruktūras pielāgošanai gan civiliem, gan militāriem mērķiem. LGS sagatavoja atbilstošu projekta pieteikumu "Riga Enhanced ATM Infrastructure Development" un, pēc Satiksmes ministrijas un Aizsardzības ministrijas pozitīvo atzinumu saņemšanas, iesniedza projekta pieteikumu CINEA, kas atbalstīja līdzekļu piešķiršanu.

Jau ziņots, ka "Latvijas gaisa satiksme" 2022.gadā vadīja kopumā 194 551 lidojumu, kas ir par 15,3% vairāk nekā 2021.gadā. Tostarp 54 630 lidojumu bija uz un no Rīgas lidostas, kas ir par 41% vairāk nekā 2021.gadā, bet 139 921 lidojums bija tranzītā, kas ir pieaugums par 7,7%.

"Latvijas gaisa satiksme" ir 100% valsts uzņēmums, tā pienākums ir nodrošināt gaisa telpas lietotājus ar aeronavigācijas pakalpojumiem.

Ekonomists: Lidl ir uzlabojusi konkurences situāciju Latvijā

Mazumtirgotāja "Lidl Latvija" ienākšana Latvijā ir uzlabojusi konkurences situāciju mazumtirdzniecībā, pauda "Luminor" ekonomists Pēteris Strautiņš.

Taujāts par pašreizējo konkurences raksturojumu mazumtirdzniecības tirgū Latvijā, Strautiņš minēja, ka a...

Berlīnes-Brandenburgas starptautisko lidostu paralizē streiks

Berlīnes-Brandenburgas starptautiskās lidostas darbinieki šodien streiko, kā dēļ atcelti visi izejošie pasažieru avioreisi.

Ienākošie reisi ir iespējami, bet aviokompāniju ziņā ir izlemt, vai nosēdināt lidmašīnas Berlīnes-Brandenburgas starptautiskajā l...

Kazāks: Ilgstoši augsta inflācija būs problēma pilnīgi visiem

Ilgstoši augsta inflācija būs problēma pilnīgi visiem, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

"Augsta un it īpaši ilgstoši augsta inflācija būs problēma pilnīgi visiem! Ja uzņēmumi pašlaik nepamatoti ceļ cenas, tas n...



Komentāri