lv
6qWhcsoj1KvFXNxy5Uxu9kYZN0TUyu5DkU0CULzf
1612983

Rīgas Jūgendstila centrs svinēs dzimšanas dienu ar «Jūgendstils un sabiedrība»

Rīgas Jūgendstila centrs svinēs dzimšanas dienu ar «Jūgendstils un sabiedrība»

Atzīmējot muzeja darbības 14.gadadienu, muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" 27.aprīlī kino seansos plkst.12, 14 un 16 demonstrēs filmu "Jūgendstils un sabiedrība", kas stāsta par Rīgu un vēl 16 Starptautiskā jūgendstila pilsētu sadarbības tīkla (RANN) partneriem, informēja muzeja pārstāve Jūlija Trofimova.

Filma "Jūgendstils un sabiedrība" ataino mākslas procesu norisi 20.gadsimta sākumā un tās saistību ar sabiedriskajiem procesiem šajā periodā. Jūgendstils attīstījās vairākās Eiropas pilsētās, tomēr katrā no tām tas izpaudās atšķirīgi.

20.gadsimta sākums bija miera un ekonomiskās izaugsmes laikmets, kad sabiedrība strauji mainījās līdz ar industrializācijas un urbanizācijas procesiem. Jaunās tehnoloģijas izmainīja cilvēku ikdienas dzīvi, un jēdziens "brīvais laiks" ieguva citu nozīmi. Filma "Jūgendstils un sabiedrība" ir veidota sadarbībā ar kuratoru Dāvidu Sandvedu, producentu kompāniju "Instamatic" no Norvēģijas un 16 RANN partneriem.

Muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" tika atklāts 2009.gada 23. aprīlī, un tas ir vienīgais muzejs Baltijas valstīs, kas veltīts jūgendstila kultūrvēsturiskajam mantojumam.

Muzeja ēka Alberta ielā 12, Rīgā, celta 1903.gadā kā latviešu arhitekta Konstantīna Pēkšēna personiskais nams. To projektējis Pēkšēns kopā ar Eiženu Laubi.

Monumentālās celtnes fasādes apdarē redzami ornamentāli ciļņi ar stilizētiem Latvijas augu un dzīvnieku valsts motīviem, tie izmantoti arī telpu dekoros. Efektīgā vītņveida kāpņu telpa ir viena no krāšņākajām ne tikai Rīgā, bet arī Eiropā.

Podnieks ceturto reizi kļūst par Vācijas ratiņbasketbola bundeslīgas uzvarētāju

Latvijas parasportists Kārlis Podnieks svētdien pēc Elkslēbenas "RSB Thuringia Bulls" komandas uzvaras savā laukumā kļuva par četrkārtēju Vācijas ratiņbasketbola bundeslīgas čempionu.

"RSB Thuringia Bulls" mājās ar rezultātu 75:65 (19:15, 19:17, 22:18, ...

Stājies spēkā Francijas sods Rietumu bankai par naudas atmazgāšanu

Augstākajai tiesai Francijā šī gada janvārī noraidot “Rietumu bankas” sūdzību, stājies spēkā bankai piespriestais 20 miljonu eiro naudas sods par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, atsaucoties uz bankas gada pārskatu, vēsta Latvijas Televīzijas (...

Levits apžēlo bijušo Pasažieru vilciena vadītāju Freivaldu

Valsts prezidents Egils Levits apžēlojis bijušo "Pasažieru vilciena" vadītāju Nilu Freivaldu, kurš bija viens no notiesātajiem par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, svētdienas vakarā vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto".

Raidīj...



Komentāri