lv
8ii8ULSLOycHDSsfGvZm4P4vd5LzbFZOOZCoWaK3
1605514

Aptauja: Latvijā 39% iedzīvotāju ir saskārušies ar alerģiju

Aptauja: Latvijā 39% iedzīvotāju ir saskārušies ar alerģiju

Vairāk nekā trešdaļa jeb 39% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ir saskārušies ar alerģiju pret kādu no izplatītākajiem alergēniem, kamēr 61% respondentu norāda, ka nav alerģiski, secināts "Benu aptiekas" Veselības monitoringa datos, kas iegūti sadarbībā ar pētījumu kompāniju SKDS.

Taču gandrīz trešdaļa jeb 30% no respondentiem, kas saskārušies ar alerģiju, neko nedara, lai šo problēmu risinātu.

Kā biežākos alergēnus iedzīvotāji minējuši putekļus un putekļu ērcītes (14%), putekšņus (11%), kukaiņu (odu, bišu, lapseņu) kodumus (11%) un sadzīves ķīmiju, piemēram, mazgāšanas līdzekļus, balinātājus, kosmētiku (10%).

Tāpat iedzīvotāji atzīst, ka saskārušies ar alerģiju pret medikamentiem (9%), dzīvnieku izcelsmes alergēniem, piemēram, spalvu (7%), pārtikas produktiem, piemēram, riekstiem, zemenēm, medu, šokolādi, pienu, olām un citiem (6%), pelējuma sēnīti (6%) un citiem alergēniem.

Vairums no tiem respondentiem, kas saskārušies ar alerģiju, kā primāro risinājumu izmanto izvairīšanos no alergēniem (46%), savukārt 31% lieto pretalerģijas līdzekļus jeb antihistamīnu saturošus preparātus. 7% aptaujāto, kas saskārušies ar alerģiju, lai risinātu šo problēmu, dodas pie ģimenes ārsta, vēl 7% - dodas pie alergologa, 1% - veic imūnterapiju, kamēr 30% nedara neko un 1% nesniedza konkrētu atbildi.

Turklāt vīriešu vidū tendence neko nedarīt problēmas risināšanas labā ir izteiktāka, secināts aptaujā. No tiem vīriešiem, kas saskārušies ar alerģiju, lai to mazinātu, neko nav darījuši 39% (sievietēm šis rādītājs ir 25%), no alergēniem cenšas izvairīties 37% vīriešu ar alerģijām (sievietēm - 52%), lieto antihistamīnu saturošus preparātus - 28% vīriešu ar alerģijām (sievietēm - 33%).

Vīrieši, saskaroties ar alerģijām, nedaudz biežāk dodas pie ārsta nekā sievietes. No tiem respondentiem, kas saskārušies ar alerģijām, pie ģimenes ārsta dodas 9% vīriešu un 6% sieviešu, bet pie alergologa - 9% vīriešu un 5% sieviešu.

"Benu aptiekas" Veselības monitorings veikts sadarbībā ar pētījumu kompāniju SKDS, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus.

Kopsavilkums: Lielajā talkā šogad sakoptas 1139 talkas vietas

Lielajā talkā šogad kopumā tika pieteiktas un sakoptas 1139 talkas vietas, informēja Lielās talkas organizatori.

No tām 941 ir publiskā atkritumu savākšanas talka un 445 ir labiekārtošanas talkas. Tāpat šogad pieteiktas arī aptuveni 180 solo talkas, kas...

No Rīgas uz Keniju izvesta sankcijām pakļautā Krievijas minerālmēslojumu krava

Piektdien, 21.aprīlī, ANO Pasaules Pārtikas programmas uzdevumā no Rīgas ostas uz Keniju izvesta sankcijām pakļautā Krievijas minerālmēslojumu krava, informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvji.

Tas ir pirmais sūtījums no aptuveni 200 000 tonnām Krievi...

Plēsnieks Eiropas čempionātā svarcelšanā ierindojas soli no pjedestāla
Latvijas svarcēlājs Artūrs Plēsnieks sestdien Erevānā ierindojās ceturtajā vietā Eiropas čempionāta sacensībās svara kategorijā līdz 102 kilogramiem.


Komentāri