lv
TXmWpQbhEBZRCQBG2dq7etbZqQTv25EErIJ8dXwh
1594651

Aptaujā noskaidro cik Latvijas iedzīvotāju iekrituši finanšu krāpnieku lamatās

Aptaujā noskaidro cik Latvijas iedzīvotāju iekrituši finanšu krāpnieku lamatās

Finanšu krāpnieku lamatās ir iekrituši 14% Latvijas iedzīvotāju, tostarp gandrīz katrs desmitais ir zaudējis izkrāpto naudu, savukārt 5% cietušo ir izdevies izkrāptos naudas līdzekļus atgūt, informēja "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Vienlaikus 28% no aptaujātiem paši nav kļuvuši par krāpnieku upuriem, tomēr viņu ģimenes vai draugu lokā ir vismaz viens cilvēks, kurš ir cietis no finanšu krāpnieku aktivitātēm un ir pazaudējis naudu.

Pēc aptaujas datiem, 30% no apkrāptajiem ir zaudējuši līdz 50 eiro, savukārt 22% no aptaujātiem kiberkrāpnieku viltību dēļ ir zaudējuši vairāk nekā 500 eiro. Tajā pašā laikā 18% upuru ir izkrāpti no 51 eiro līdz 100 eiro, bet katra desmitā krāpnieku upura zaudējums mērāms no 101 eiro līdz 200 eiro.

Par to, ka krāpnieku dēļ zaudēta summa virs 500 eiro, biežāk norādījuši respondenti vecumā no 40 līdz 49 gadiem, kā arī iedzīvotāji, kuri ir vecāki par 60 gadiem.

"SEB bankas" Drošības pārvaldes vadītājs Mārcis Pelcis norāda, ka 58% Latvijas iedzīvotāju nekad nav iekrituši krāpnieku lamatās, kā arī personīgi nepazīst nevienu, kurš būtu kļuvis par krāpnieku upuri.

Tomēr Pelcis atzīst, ka krāpnieku aktivitāte nemazinās un katru mēnesi iedzīvotājiem tiek izkrāpta būtiska naudas summa. Bankas aptauja arī parāda, ka tikai puse respondentu noteikti spētu atpazīt, ka ar viņiem ir sazinājies krāpnieks, savukārt otra puse varētu iekrist krāpnieku slazdos un zaudēt naudu.

Pēc Finanšu nozares asociācijas datiem, 2023.gada pirmajos trijos mēnešos Latvijas četru lielāko banku klientiem ir izkrāpti kopumā 2,8 miljoni eiro, klientiem pašiem apstiprinot bankas maksājumus, savukārt novērsto krāpšanas gadījumu apmērs sasniedz 2,1 miljonu eiro.

Visbiežāk jeb 47% gadījumu iedzīvotāji uzķērušies uz investīciju krāpnieku viltībām, 36% gadījumu saistīti ar telefonkrāpniecību, tostarp viltotiem kredītiem, komisiju maksājumiem, savukārt 17% bijuši cita veida krāpšanas gadījumi.

Iedzīvotāju aptauju Latvijā, pēc "SEB bankas" pasūtījuma, 2023.gada martā veica uzņēmums "Norstat Latvija". Tajā piedalījās 1004 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Latgale, gaidiet lielus gostus! Pie jums dosies bars politiķu

21. un 22.aprīlī, Latgales kongresa gadadienas priekšvakarā, politisko partiju apvienības Apvienotais saraksts (AS) - Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu Apvienība, Liepājas partija" politiķi - frakcijas vadītājs Edgars Tavars, deputāti Juris Viļum...

Zināms uz cik Krievijas pilsoņiem Latvijā attiecas Imigrācijas likuma grozījumi

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) izsūtījusi informatīvas vēstules 24 505 Krievijas pilsoņiem, uz kuriem attiecas Imigrācijas likuma grozījumi, informēja PMLP.

Imigrācijas likuma grozījumi paredz, ka tiem Krievijas pilsoņiem, kuri pirms Kr...

LSFP prezidents Fogelis par skandāliem: Tik slikti pēdējos 20 gados Latvijas sportā nav bijis
"Es nebaidīšos teikt, ka uz jautājumu, vai ir slikti, es parasti atbildu – nav tas vārds. Tik slikti, manuprāt, pēdējos 20 gados Latvijas sportā nav bijis," tā raidījumā "Aizmugure", jautāts par skandāliem, kas pēdējās nedēļās satricinājuši Latvijas sp...


Komentāri