lv
OeSXXEuLvobwSMA223ZFe91Zbi5eph8DLYVEPjSw
1589423

Lietuvas rosina veidot kopīgu militāro mācību poligonu ar Latviju

Lietuvas rosina veidot kopīgu militāro mācību poligonu ar Latviju

Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas ir lūgusi valsts Aizsardzības ministriju izskatīt ieceri veidot kopīgu militāro mācību poligonu ar Latviju.

"Latvija veido mācību poligonu ļoti tuvu Lietuvas robežai, un mēs ierosinām izvērtēt, vai ir iespējams strādāt kopā, lai būtu lielāks mācību poligons, kas paceltu mūs jaunā līmenī," pēc Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas slēgtās sēdes trešdien ziņu aģentūrai BNS sacīja komisijas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns.

Kā viņš paskaidroja, Latvija plāno izveidot poligonu netālu no Lietuvas robežas, tomēr pagaidām nav skaidrības, cik liels tas būs un cik reāli tālu no robežas atradīsies.

"Rietumvalstīs būtiski trūkst mācību vietu un zonu," atzina Kasčūns. Viņš piebilda, ka, izveidojot kopīgu poligonu ar Latviju, arī sabiedroto spēkiem būtu interese par mācībām tajā.

Komentējot Lietuvas gatavību uzņemt sabiedrotos, Kasčūns pauda, ka "visas infrastruktūras pabeigšana līdz 2026.gadam ir nopietnas ambīcijas". Tomēr, kā viņš uzsvēra, darbi noris atbilstoši plānam.

Divu gadu laikā plānots pabeigt poligonu Salčininku rajona Rūdninkos, kur pašlaik atrodas Sabiedrības drošības dienesta mācību teritorija.

Seims Rūdninku militāro zonu 17 000 hektāru platībā atzinis par kritisko infrastruktūru. Pērn pieņemts lēmums tur izveidot poligonu, kas nepieciešams Vācijas brigādes uzņemšanai.

Pērn jūnijā Lietuvas prezidents Nausēda un Vācijas kanclers Olafs Šolcs parakstīja komunikē, kurā pausts, ka "papildus pašreizējai un paplašinātajai kaujas grupai Vācija ir gatava vadīt plašu un kaujas gatavu brigādi Lietuvā, lai savaldītu un aizstāvētos pret Krievijas agresiju".

Viļņa vēlas, lai Vācijas brigāde rotācijas kārtībā pastāvīgi būtu izvietota Lietuvā. Savukārt Berlīnes amatpersonas vairākkārt paudušas, ka daļa brigādes būs Lietuvā, bet pārējā atradīsies Vācijā un būs gatava nepieciešamības gadījumā ātri ierasties.

Latvijas Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) janvārī paziņoja, ka pēc pusotra gada varētu rīkot pirmās mācības topošajā Sēlijas poligonā, kas būs lielākais Baltijā. Tā platība paredzēta apmēram 25 000 hektāru. Patlaban lielākais ir Ādažu poligons, kurš aizņem 14 500 hektārus.

Poligona teritorija iekļausies Aizkraukles novada Sunākstes, Seces, Daudzeses un Zalves pagastos, kā arī Jēkabpils novada Viesītes un Saukas pagastos. Konkrēta vieta militārās bāzes celtniecībai vēl tiek izvērtēta, aģentūra LETA uzzināja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Patlaban būvniecības procesa sākšana ir atkarīga no Militāro poligonu likumprojekta apstiprināšanas gaitas, kas pašreiz ir saskaņošanas stadijā. Atsevišķais likums radīs iespēju īstenot ātrāku būvniecību. Provizoriski būvniecība varētu tikt sākta 2024.gadā.

LNKC sola pārskatīt dalības maksu amatniekiem Dziesmu svētku tirdziņos
Pēc asām diskusijām Saeimas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas sēdē Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) sola pārskatīt dalības maksu amatniekiem Dziesmu svētku tirdziņos.
Ceturtdien Latvijā gaidāms pavasarīgi silts laiks; arī Rīgā spīdēs saule

Ceturtdien Latvijā gaidāms pavasarīgi silts laiks, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes.

Nākamā nakts vēl būs samērā dzestra. Pūtīs lēns vējš, un minimālā gaisa temperatūra būs +1, +6 grādu robežās.

Savukārt ceturtdien d...

Latvijā patlaban nevar pārstrādāt 230 tonnas svaigpiena dienā  - kāpēc?

Latvijā 230 tonnas svaigpiena dienā patlaban nevar pārstrādāt loģiskā svaigpiena aprites sistēmā, trešdiena Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) kongresā sacīja tās valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Šolks informēja, ka pēc 2022.gada datie...



Komentāri