lv
cl92AjExeRSEEcZQmFNGMDEIPRtadbfqHBXcdWV3
1585078

Gors jubilejā pirmatskaņos dziesmuspēli latgaliski Trasuns. Fabulas

Gors jubilejā pirmatskaņos dziesmuspēli latgaliski Trasuns. Fabulas

Latgales vēstniecības "Gors" jubilejā pirmatskaņos dziesmuspēli "Trasuns. Fabulas", informēja Latgales vēstniecības "Gors" pārstāve Santa Kļaviņa.

Sestdien, 29.aprīlī, Latgales vēstniecība "Gors" aicina uz desmit gadu jubilejas pasākumu cikla "10 kā 1" notikumu - pirmatskaņojumu dziesmuspēlei latgaliski "Trasuns. Fabulas", kas ir piecu komponistu - Platona Buravicka, Oresta Silabrieža, Ievas Paršas, Sniedzes Prauliņas un Ernesta Mediņa muzikālais jaundarbs.

Dziesmuspēle ir jauns, muzikāli skatuvisks darbs latgaliešu valodā, kas tapis iedvesmojoties no Franča Trasuna fabulām. Šis jaundarbs savā ziņā atsauc atmiņā pirms desmit gadiem koncertzāles Atklāšanas koncertos pirmatskaņoto dziesmuspēli "Ķēniņmeita. Latgales pasaka".

Pirms vairāk nekā simts gadiem Francis Trasuns, latgaliešu kultūras un garīgais darbinieks, valstsvīrs un literāts, savās fabulās cilvēka netikumus aprakstīja ar humoru un sirds mīlestību, gan bērnišķīgi un naivi, gan asi un dzēlīgi. Dziesmuspēlē "Trasuns. Fabulas" izdziedāsim un izspēlēsim šīs "mazā cilvēka" vājības - greizsirdību, cietsirdību, aprobežotību, alkatību, nenovīdību, muļķību, pauž Kļaviņa.

Latgales vēstniecības "Gors" jubilejas svinību pasākumu cikla "10 kā 1" kulminācija ir gaidāma 13.maijā koncertprogrammā "Saldi rūgti mūžīgais", kur uz Lielās zāles skatuves pulcēsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un diriģents Andris Poga, kas ir koncertzāles ilggadējie draugi. 20.maijā koncertuzvedumā "Ziedonis" tiksimies ar Renāru Kauperu, Jāni Strazdiņu, Latvijas Radio kori un diriģentu Sigvardu Kļavu, lai izdziedāt Imanta Kalniņa dziesmas ar Imanta Ziedoņa dzeju, kā arī būt Imanta Ziedoņa dzejoļos un paša autora balss ieskaņotās pārdomās. Jubilejas pasākumu ciklu noslēgsim 27.maijā, satiekoties dabā, muzikālā līdzdarbības izrādē "Visi putni skaisti dzied".

Izrādes mūzikas autori Buravickis, Silabriedis, Parša, Prauliņa un Mediņš, kuri vienlaiikus būs arī savu jaundarbu izpildītāji. Jaundarbu atskaņojumā piedalīsies Rēzeknes kamerorķestra mūziķi, J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas kora grupa, Rēzeknes Tautas teātra aktieris Aldis Leidums. Muzikāli teatrālo darbību vadīs diriģents Jānis Stafeckis un režisore Inese Mičule. Dziesmuspēles scenogrāfe Ieva Kauliņa, skatuves iekārtojumam izmantos mākslinieces Ivetas Vaivodes Latgalē tapušās fotogrāfijas.

Atklās elektropreču šķirošanas kampaņu Vislatvijas elektro talka

Lai veicinātu sabiedrības informētību par elektropreču šķirošanu un rosinātu aktīvāku iesaisti savu laiku nokalpojušas elektrotehnikas nodošanā, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Eco Baltia vide" kopā ar AS "Latvijas zaļais punkts", SIA "Tet" un vei...

Tiesībsargs vērtēs Ogres pašvaldības darbību

Tiesībsarga birojā ir ierosināta pārbaudes lieta, kurā tiks vērtēta Ogres pašvaldības darbība attiecībā uz labas pārvaldības ievērošanu, tostarp situāciju ar Ogres novada muzeju, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja tiesīb...

Muzeju biedrība iesniegusi KM priekšlikumus Muzeju likuma grozījumiem

Latvijas Muzeju biedrība (LMB) iesniegusi Kultūras ministrijā (KM) priekšlikumus Muzeju likuma grozījumiem, informē LMB valdes priekšsēdētāja Zane Grīnvalde.

Viņa skaidro, ka LMB proaktīvi virza priekšlikumus grozījumiem likumā ar mērķi normatīvi samazi...



Komentāri