lv
s1p09GecqhNkk8eZYLSMuF6UZyl0MzO81AtHu0oz
1579866

Reprezentatīvā auto vērtības slieksni plāno palielināt no 50 000 uz 75 000 eiro

Reprezentatīvā auto vērtības slieksni plāno palielināt no 50 000 uz 75 000 eiro

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien vērtēs uzņēmēju organizāciju rosināto reprezentatīvā automobiļa vērtības sliekšņa palielināšanu no 50 000 uz 75 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Reaģējot uz cenu sadārdzinājumu pasaulē, nevalstisko organizāciju pārstāvji, tostarp, biedrība "Auto asociācija", Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Finanšu nozares asociācija, ir lūguši pārskatīt Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā noteikto reprezentatīvā automobiļa slieksni. Likumprojekta "Grozījumi Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā" mērķis ir palielināt noteikto reprezentatīvā automobiļa vērtības slieksni no 50 000 uz 75 000 eiro (bez PVN).

Savukārt likumprojektā ietvertie pārejas noteikumi paredz, ka piedāvātās izmaiņas attiecībā uz reprezentatīvā automobiļa vērtības slieksni 75 000 eiro (bez PVN) apmērā ir piemērojamas attiecībā uz turpmāk iegādātajiem automobiļiem - iegādāti sākot ar 2023.gada 1.jūliju.

Likumprojekta normas paredz samazināt nodokļu slogu saimnieciskās darbības veicējiem - uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksātājiem.

Lai radītu kompensējošo mehānismu likumprojekta fiskālajai ietekmei, vienlaikus ir izstrādāts un tiek virzīts likumprojekts "Grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā".

Tajā teikts, ka ir nepieciešams pārskatīt uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa (UVTN) piemērošanas principu un likmes.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka princips, piemērojot UVTN likmi vieglajiem transportlīdzekļiem kā atsauces radītāju ņemot tikai automobiļa motora tilpumu, ir šī brīža situācijai neatbilstošs, jo, ņemot vērā iekšdedzes motoru tehnisko attīstību, ir sasniegti augstāki motora maksimālās jauda rādītāji pret to motoru tilpumu. Līdz ar to ir pamatoti pārskatīt UVTN noteikšanas principu un nodokļa likmes noteikt nevis atkarībā no transportlīdzekļa motora tilpuma, bet ņemot vērā transportlīdzekļa motora maksimālo jaudu, kilovatos (kW).

Attiecībā uz ārēji lādējamiem hibrīda automobiļiem (PHEV) UVTN likme šobrīd tiek noteikta tikai ņemot vērā tā iekšdedzes dzinēja tilpumu, lai gan, tos izmantojot pilsētas satiksmē, var samazināt ievērojami degvielas patēriņu un CO2 emisijas. Līdz ar to minētajiem automobiļiem ir jārod labvēlīgāks UVTN piemērošanas režīms, salīdzinot ar citiem vieglajiem transportlīdzekļiem, kurus darbina tikai ar iekšdedzes motoru.

UVTN likmes pēc motora maksimālas jaudas ir paredzēts noteikt tiem transportlīdzekļiem, kuri pirmo reizi ir reģistrēti pēc 2009.gada 1.janvāra. Pārējiem transportlīdzekļiem ir paredzēts noteikt nemainīgu likmi - 60 eiro mēnesī.

Attiecībā uz automobiļiem, kuri kā vienīgo mehānisko dzinējspēku izmanto enerģiju no automobilī glabātās elektroenerģijas (elektroautomobiļi), UVTN likme arī tiek pārskatīta un noteikta 15 eiro mēnesī.

Likumprojektu autori norāda, ka paredzētās UVTN likmju izmaiņas kompensēs negatīvo efektu attiecībā uz UIN, kā arī PVN ieņēmumiem un kopsummā radīs pozitīvu fiskālo efektu 2023.gadā 1,7 miljonu eiro apmērā, 2024. un 2025.gadā 3,5 miljonus eiro katru gadu.

Plānu Gaso pārdot Igaunijas uzņēmumam skatīs pēc drošības iestāžu atzinuma

Valdība "Latvijas gāzes" (LG) plānu par dabasgāzes sadales sistēmas operatora AS "Gaso" pārdošanu Igaunijas uzņēmumam "Eesti Gaas" skatīs pēc drošības iestāžu atzinuma saņemšanas, šodien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kar...

Atlikts visu laiku jaudīgākās raķetes izmēģinājuma lidojums

ASV uzņēmums "SpaceX" pirmdien atlicis visu laiku jaudīgākās raķetes "Starship" izmēģinājuma lidojumu.

Raķete paredzēta pirmajiem astronautu lidojumiem uz Mēnesi kopš 1972.gada un potenciāli arī lidojumiem uz Marsu.

"SpaceX" paziņoja, ka izmēģinājuma li...

AHL laukumā netiekot, vārtsargs Grigals pievienosies Latvijas izlases treniņiem

Latvijas vārtsargs Gustavs Grigals, neskatoties uz to, ka viņa pārstāvētais Amerikas hokeja līgas (AHL) klubs Milvokī "Admirals" sasniedza "play-off", šonedēļ pievienosies Latvijas valstsvienībai pirms Rīgā gaidāmā pasaules čempionāta, vēsta Latvijas H...



Komentāri