lv
Fjwca2BniZikFUj6U4eRrwcrM1Lf38A83pFBTOG2
1574470

Helsinkos notiks Baltijas valstu skatuves mākslas festivāls Baltic Take Over

Helsinkos notiks Baltijas valstu skatuves mākslas festivāls Baltic Take Over

Somijas galvaspilsētā Helsinkos no 7.jūnija līdz 11.jūnijam notiks Baltijas valstu skatuves mākslas festivāls "Baltic Take Over", informēja Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) pārstāve Ieva Briede.

Festivāls norisināsies vairākās Helsinku mākslas telpās: laikmetīgās mākslas muzejā "Kiasma", "Annantalo", "Viirus Theatre", "Mad House Helsinki", "Tanssin talo" un "Theatre Takomo". Projekts uzsākts pēc LJTI iniciatīvas kopā ar Baltijas valstu partneriem "Kanuti Gildi Saal" Igaunijā un Lietuvas Dejas informācijas centru.

Festivāls "Baltic Take Over" mērķis ir rast veidu, kā plašāku starptautisko auditoriju iepazīstināt ar Baltijas valstu skatuves mākslu. Pasākums ir eksperiments, īsais kurss Baltijas skatuves mākslā un gala mērķis ceļojumam no Lietuvas līdz Somijai. Katras valsts partneru kuratori ir aicinājuši māksliniekus no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas "pārņemt" Somijas galvaspilsētu.

Latviju ar divām pirmizrādēm un vienu festivāla apmeklētāju favorītu no 2022.gada Starptautiskā jaunā teātra festivāla "Homo Novus" pārstāvēs teātra trupa "Kvadrifrons", kā arī biedrības "Sansusī" un "Laukku", iepazīstinot Somijas publiku ar Latvijas skatuves mākslu.

Biedrības "Sansusī" izrāde "Savādi cilvēki stāv ļoti savādi" ir izrāde bērniem koncertšova formā, kurā analogo sintezatoru skanējums apvienots ar operas balsi un kino projekcijām. To veido Platona Buravicka vokālais cikls baritonam un analogajiem sintezatoriem, kura pamatā ir Daniila Harmsa dzeja bērniem Kārļa Vērdiņa atdzejojumā.

Teātra trupas "Kvadrifrons" izrāde "Kad guļošais mostas" stāsta par pieciem zombijdraugiem, kuri dreifē kādā nomaļā lauku ciematiņā, miroņu pārņemtā pasaulē. Viņus ieskauj sabiedrība, tomēr viņi vienmēr ir vieni. Viņi neaug un nemainās. "Kad gulošais mostas" ir lirisks šausmu stāsts par nesaraujamām draudzības saitēm.

Biedrības "Laukku" pirmizrāde "Izsapņot ārthausu" aizvedīs ceļojumā ar māksliniekiem, kas pēta būvniecības nozares darba sarežģītību. Izrāde norisināsies brīvā dabā, netālu no laikmetīgās mākslas muzeja "Kisama". Izrāde ir dialogs starp celtniekiem un māksliniekiem, divām grupām, kas atrodas uz "mākslas namu veidošanas sistēmas" zemākajiem pakāpieniem. Izrādes mērķis ir norādīt uz imigrācijas un sociāli ekonomiskām problēmām, kur ideāls mākslas nams ir sabiedrības atstumto un priviliģēto cilvēku tikšanās vieta un vienlaicīgi sapņu ēkas tēls.

Ostapenko Štutgartes WTA 500 turnīra pirmajā kārtā tiksies ar Radukanu

Latvijas sieviešu tenisa pirmā rakete Aļona Ostapenko Štutgartes "WTA 500" turnīra pirmajā kārtā tiksies ar Lielbritānijas pirmo numuru Emmu Radukanu.

Ostapenko WTA rangā ieņem 22.vietu, bet Radukanu ir 68.pozīcijā. Otrajā kārtā šī mača uzvarētāju sagai...

Nākamnedēļ notiks Latvijas Literatūras gada balvas dzejas un prozas lasījumi

Kutūrtelpā "M/Darbnīca" 18.aprīlī un 20.aprīlī notiks Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) dzejas un prozas lasījumi, informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta direktore Eva Eglāja-Kristsone.

Kutūrtelpā "M/Darbn...

RTU studenti radījuši interaktīvus eksponātus augstskolas zinātkāres centram

Četrus eksponātus Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) veidotajam zinātkāres centram "Futurimo Rīga" radījuši RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Dizaina Tehnoloģiju institūta studenti, informēja RTU Ārējās komunikācijas nodaļas Sabiedr...



Komentāri