lv
XUkmAsCVHm9qEA2hFPE1Uw0CEeLhwVfVia69K9F6
1551537

Levits: Latvijai un Portugālei ir jaunas ekonomiskās sadarbības iespējas

Levits: Latvijai un Portugālei ir jaunas ekonomiskās sadarbības iespējas

Latvijai un Portugālei paveras jaunas ekonomiskās sadarbības, starptautiskā dialoga un kultūras sakaru iespējas, uzsvēra Latvijas prezidents Egils Levits, kurš šodien, uzsākot valsts vizīti Portugālē, Lisabonā tikās ar Portugāles prezidentu Marselu Ribelu de Souzu.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa, iepriekšējā Latvijas prezidenta valsts vizīte Portugālē notika pirms 20 gadiem.

Levits sarunā pateicās Portugālei par tās dalību Eiropas drošības stiprināšanā un Baltijas gaisa telpas patrulēšanā. Abas puses pauda pārliecību, ka ir nepieciešams stiprināt NATO, tajā skaitā tā Austrumu flangu, pārrunājot jūnijā gaidāmo NATO dalībvalstu līderu sanāksmi Viļņā. Latvijas prezidents atzīmēja, ka Latvija un Portugāle atrodas Eiropas kontinenta pretējās pusēs, bet valstis ar vienādi augstu atbildību iesaistās NATO stiprināšanā.

Levits izteica atzinību par militārās un humānās palīdzības sniegšanu Ukrainai, kas patlaban cīņā pret Krievijas agresiju aizstāv arī Eiropas vērtības. Latvijas prezidents uzsvēra, ka Krievijas karš Ukrainā ir lielākais starptautisko tiesību pārkāpums kopš Otrā pasaules kara, ignorējot ANO hartas pamatprincipus.

Latvijas valsts pirmā persona atzīmēja, ka jāuztur starptautiskā, likuma varā balstītā kārtība, citādi mazākas nācijas lielāki kaimiņi var nemitīgi apdraudēt. Levits norādīja, ka Krievijai ir jāatbild par kara noziegumiem un agresijas noziegumu faktu. Tāpat ir jārada "ad hoc" starptautiskais tribunāls.

Levits atzinīgi novērtēja Latvijas un Portugāles sadarbību starptautiskajās organizācijās. Viņš klāstīja, ka abas valstis ir aktīvas multilaterālisma aizstāves. Latvija novērtē Portugāles plašos sadarbības tīklus pasaulē, īpaši "globālajos Dienvidos". Pēc prezidenta paustā, Latvija savukārt var sniegt savu pieredzi Eiropas Austrumu partnerības un Krievijas analīzes jautājumos.

Abu valstu prezidenti tikšanās laikā pievērsās arī Eiropas Savienības (ES) nākotnes tematikai, atzīmējot klimata politikas, digitālās nozares, migrācijas un citu jautājumu nozīmību tuvākajos gados. Levits novērtēja pirms 20 gadiem Portugālē, Arajološā, dibinātā ES parlamentāro prezidentu sadarbības tīklu kā iespēju apmainīties viedokļiem par aktuāliem ES tematiem. Prezidentu tikšanās laikā tika apspriestas ES attiecības ar Tālajiem Austrumiem, Latīņameriku, Āfrikas kontinentu.

Runājot par Latvijas un Portugāles ekonomiskās sadarbības stiprināšanu, abas puses pauda gandarījumu par uzņēmēju interesi biznesa forumā. Ar Levitu uz Portugāli devies vides un reģionālās attīstības ministrs, Latvijas Investīciju attīstības aģentūras vadītājs un ap 40 uzņēmumu pārstāvju no loģistikas, transporta, informācijas tehnoloģiju, biomedicīnas nozarēm.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Latviju un Portugāli vieno arī Eiropas kultūras galvaspilsētas - 2027.gadā šis tituls ir piešķirts Evorai Portugālē un Liepājai Latvijā. Abu pilsētu sadarbība pavērs gan jaunas iespējas kultūrā, gan tūrismā, atzīmēja Levits. Piektdien Evorā Levita klātbūtnē abu pilsētu mēri parakstīs saprašanās memorandu par tālāku sadarbību.

Levits valsts vizītē Portugālē atradīsies līdz piektdienai, 14.aprīlim.

IZM aicina iesaistīties pētījumā par pieaugušo prasmēm
Lai noskaidrotu, kādas prasmes būtu nepieciešams pilnveidot Latvijas iedzīvotājiem un nodrošinātu atbilstošus prasmju pilnveides pasākumus, Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Latvijas Universitāti un pētījumu centru SKDS aicina iesaistīties...
Satversmes tiesa ierosina otro lietu par kažokzvēru audzēšanas ierobežošanu

Satversmes tiesa (ST) ir ierosinājusi otro lietu par likuma normām, kas nākotnē paredz liegt Latvijā audzēt kažokzvērus tikai kažokādu ieguvei, informēja tiesā.

Lieta ierosināta pēc Nīderlandē reģistrēta komersanta "Van Ansem Participaties B.V." pieteik...

Prezidenta vēlēšanās Pīlēnam lielākas izredzes pieļauj, ja kandidētu arī Levits

Uzņēmējam, "Apvienotā saraksta" (AS) dibinātājam Uldim Pīlēnam atsevišķi politiķi pieļauj lielākas izredzes tikt ievēlētam par Valsts prezidentu tādā gadījumā, ja uz šo amatu kandidētu arī Valsts prezidents Egils Levits.

Tas izriet no triju opozīcijas p...



Komentāri