lv
PFEYTsGxFeH2WX792F2yp8YD8e1xil6stnByV0t8
1546530

Iekšlietu ministrija nedomā, ka šogad Latvijā ieradīsies 40 000 Ukrainas bēgļu

Iekšlietu ministrija nedomā, ka šogad Latvijā ieradīsies 40 000 Ukrainas bēgļu

Saglabājoties esošajai Ukrainas bēgļu plūsmai, visdrīzāk, nepiepildīsies pieņēmums, ka šogad Latvijā no jauna varētu ierasties ap 40 000 bēgļu, vēstulē Saeimai prognozē Iekšlietu ministrija (IeM).

No kara sākuma līdz marta beigām, šķērsojot Latvijas ārējo robežu, kopumā valstī ir ieceļojuši 252 555 Ukrainas pilsoņi. Nemainīga ir tendence, ka Ukrainas pilsoņi pārsvarā ieceļo no citām valstīm, šķērsojot Latvijas ārējo robežu, lai atgrieztos Ukrainā vai dotos uz kādu citu valsti.

Līdz marta beigām Ukrainas bēgļiem izsniegtas 40 910 ilgtermiņa vīzas un termiņuzturēšanās atļaujas.

No 2023.gada 1.janvāra tiek izsniegtas tikai termiņuzturēšanās atļaujas uz diviem gadiem. Visvairāk ilgtermiņa vīzas un termiņuzturēšanas atļaujas izsniegtas 2022.gada martā - 11 254, ar katru nākamo mēnesi izsniegto ilgtermiņa vīzu un termiņuzturēšanas atļauju skaits samazinājās, sasniedzot viszemāko punktu 2023.gada janvārī, kad izsniegti 602 šādi dokumenti.

Lai gan šķērsojot Latvijas ārējo robežu Latvijā ieceļo liels skaits personu, kuras kvalificējas Ukrainas iedzīvotāja statusam Latvijā, absolūtais vairākums no tiem neizvēlas Latviju par mītnes valsti.

2023.gada pirmo trīs mēnešu tendence liecina, ka, saglabājoties esošajai Ukrainas civiliedzīvotāju plūsmai, visdrīzāk, nepiepildīsies 2022.gada nogales pieņēmums, ka 2023.gadā Latvijā no jauna varētu ierasties ap 40 000 Ukrainas civiliedzīvotāju.

Pakāpeniski pieaug to Ukrainas civiliedzīvotāju skaits, kas iekļaujas Latvijas darba tirgū un pieaug viņu ienākumi.

Ministru kabineta vēstulē norādīts, ka Latvija nodrošina starptautisko saistību izpildi, garantējot obligātos standartus, lai pārvietoto personu masveida pieplūduma gadījumā sniegtu tām pagaidu aizsardzību, kā arī, lai sniegtu atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem, kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties kara dēļ.

Vēstulē secināts, ka nepieciešams turpināt atbalsta sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem saskaņā ar Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā paredzētajiem pasākumiem, taču attiecībā uz terminētajiem pasākumiem līdz 2023.gada beigām nepieciešams izdarīt likumā grozījumus.

Budžetā Ukrainas civiliedzīvotāju atbalstam 2023.gadā ir paredzēti 102 miljoni eiro. No šīs summas atlikušajiem gada mēnešiem vēl pieejami 72 881 754 eiro.

FM: Eksporta pieaugums ir vājākais pēdējo divu gadu laikā

Pirmo divu mēnešu eksporta pieaugums ir vājākais pēdējo divu gadu laikā, pavēstīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Atbilstoši jaunākajiem Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem Latvijas preču eksports februārī turpināja palielināties, tomēr pi...

Miris tulkotājs un tekstu autors Ingus Josts

Sestdien, 8.aprīlī, miris tulkotājs un tekstu autors Ingus Josts, kurš latviešu valodā pārtulkojis vairākas pasaulē nozīmīgus fantastikas grāmatu sērijas, sociālajos medijos vēsta viņa tuvinieki.

Josts dzimis Rīgā 1963.gada 4.oktobrī. 1981.gadā viņš abs...

«Metta» futbolisti svin uzvaru un negaidīti virslīgas turnīra tabulā iekļūst trijniekā
Latvijas virslīgas spēlē otrdien "Metta" futbolisti svinēja uzvaru pār "Super Nova" vienību, virslīgas tabulā pakāpjoties uz trešo vietu, liecina organizatoru informācija.


Komentāri