lv
HNbUuAdDnn0jlw2jN2BCtJxhDQFVyEj8NUbcDYMj
1517447

Sprindžuks: Valsts pārvaldes digitalizācija ir pārāk sadrumstalota

Sprindžuks: Valsts pārvaldes digitalizācija ir pārāk sadrumstalota

Valsts pārvaldes pakalpojumu digitalizācija vērtējama kā pārāk sadrumstalota, jo trūkst fokusa uz pakalpojumu klientiem un viņu skatījumu, šodien diskusijā "Labi pārvaldīta un iedzīvotajam draudzīga digitāla Latvija" norādīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS).

Viņa ieskatā valsts pārvaldes digitalizācijā būtu nepieciešams pāriet no decentralizētas pieejas uz stratēģiski vērstu pieeju, kam piekrita vairāki diskusijas dalībnieki.

Lauku atbalsta dienesta direktors Ģirts Krūmiņš uzsvēra nepieciešamību nepārtraukti komunicēt ar pakalpojumu ņēmējiem par to, kā viņiem ikdienā palīdzēs pakalpojums.

Ārvalstu investoru padomes Latvijā Datu un digitalizācijas darba grupas vadītājs Edvīns Elferts dalījās novērojumos, ka lielās organizācijās tiek sākts ar resursu centralizēšanu. Viņaprāt, būtu nepieciešams izdomāt stratēģiju no divām perspektīvām, tai skaitā, pakalpojuma lietotāja un viņa gūtās pieredzes.

Valsts kontrolieris Rolands Irklis vērsa uzmanību uz stratēģiskas investīciju plānošanas nepieciešamību, jo nereti par budžetu tiek domāts novēloti, līdz ar ko vairāku labu ideju realizēšanai finansējumu nemaz nav iespējams piešķirt. Tāpat vajadzētu būt lielākām prasmēm e-pakalpojumu iepirkšanā, jo novērots, ka šos pakalpojumus iepērk, lai arī nav pietiekami nodefinēti kritēriji no vadības puses.

Irkļa ieskatā nepieciešams viens centrāls subjekts, kurš varētu pārraudzīt, kam ir augstāka prioritāte, kur vajadzētu investēt vairāk, un kam mazāka.

Sprindžuks norādīja, ka viens no iecerētajiem pārmaiņu virzieniem ir valsts informācijas komunikācijas tehnoloģiju pārvaldības reforma ministriju līmenī, jo ir svarīgi, lai sākumā būtu lielā bilde, bet tikai pēc tam domāt par projektiem.

Viņa ieskatā, svarīga ir darba dalīšana - valstij būtu jāveido lauks privātajam sektoram, kur tas varētu pieslēgties pie valsts reģistriem, lai veidotu dažādus inovatīvus risinājumus.

Jaunizveidotā Digitālā komiteja būtu vieta diskusijām, kā labāk to izdarīt. Paredzēts, ka pirmā komitejas sēde notiks aprīļa beigās.

Atklājot diskusiju, prezidents Egils Levits norādīja, ka, neskatoties uz tehnoloģiju kapacitātes ievērojamo pieaugumu, plašā digitalizācija ir tikai solis uz digitalizācijas transformāciju.

Tehnoloģijām kļūstot sarežģītākām un jaudīgākām, būtu nepieciešams domāt par digitālo tehnoloģiju regulēšanu, tai skaitā, juridiskā līmenī. Digitālās politikas virzieniem vajadzētu būt cilvēku pasargāšanai, iekļaujot privātuma, vārda brīvības un datu drošības jautājumus, kā arī nelietderīgu finanšu novēršana un potenciāla izmantošanai.

Tāpat Levita ieskatā valstij ir jāuzņemas atbildība par kļūdām sistēmā, kuru dēļ lietotājs nav varējis beidzamajā dienā iesniegt nepieciešamos dokumentus.

Tika pausts, ka ieteicams izstrādāt arī digitālā dizaina likumu, jo cilvēkam jābūt iespējai komunicēt ar valsti un otrādi. Piemēram, aizpildot anketu, iedzīvotājam būtu jāredz arī iepriekšējie jautājumi, uz kuriem sniegtas atbildes. Ir jābūt iespējai atgriezties, izlabot, kā arī arhivēt sniegtās atbildes. Esot nepieciešams arī ieviest digitālā dizaina atbalsta pasākumus, kur iedzīvotājiem griezties jautājumu gadījumā.

«Cert.lv» martā novērojis DDoS uzbrukumus vairākiem valsts iestāžu resursiem

Krievijas agresīvo politiku atbalstošo "haktīvistu" aktivitātes kampaņveidīgi turpinās un arī martā informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" novērojusi piekļuves lieguma jeb DDoS uzbrukumus vairākiem valsts iest...

Basketbolists Porziņģis nepiedalīsies arī sezonas pēdējā izbraukuma spēlē
Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis ar Covid-19 nesaistītas saslimšanas dēļ nepiedalīsies Vašingtonas "Wizards" sezonas pēdējā izbraukuma mačā, vēsta latvieša pārstāvētā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda.
Radio nozares vadošie dalībnieki ir pret DAB+ ieviešanu Latvijā

Lai uzklausītu vadošo radio nozares pārstāvju viedokli par iespēju ieviest Latvijā digitālo radio apraidi (DAB+), Kultūras ministrija (KM), piedaloties NEPLP un SEPLP, organizēja diskusiju ar lielākajiem nozares dalībniekiem - Latvijas Radio, Radio SWH...



Komentāri