lv
L5pDgwaEix8YGTyiTXcW7IU9Z0cmremRypBTT1Ub
1512299

Latvija un Ziemeļmaķedonija sadarbosies kultūras jomā

Latvija un Ziemeļmaķedonija sadarbosies kultūras jomā

Ministru kabinets šodien apstiprināja Latvijas valdības un Ziemeļmaķedonijas valdības līgumu par sadarbību kultūras jomā, lai veicinātu abu valstu sadarbības attīstību šajā jomā.

Kultūras ministrija (KM) norāda, ka Ziemeļmaķedonija 1991.gadā ieguva neatkarību no Dienvidslāvijas Sociālistiskās Federatīvās Republikas. Kopš 2005.gada Ziemeļmaķedonija ir Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts un kopš 2020.gada NATO dalībvalsts.

Latvija Ziemeļmaķedonijas valstisko neatkarību atzina 1993.gada 23.martā. Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Ziemeļmaķedoniju tika nodibinātas 1996.gada 14.martā. Latvija atbalsta Ziemeļmaķedonijas integrāciju ES un ir gatava dalīties savā ES integrācijas un iekšējo reformu pieredzē, tostarp kultūrpolitikā.

Ziemeļmaķedonija atrodas Balkānu pussalas centrālajā daļā, un šis reģions vēsturiski ir bijis Vidusjūras un Balkānu civilizāciju krustpunkts. Tāpēc likumsakarīgi, ka mūsdienu Ziemeļmaķedonijas kultūras telpā uzskatāmi sastopami dažādi vēsturiskie konteksti un dažādu etnisko kultūru mantojums - arheoloģiskajās vietās, arhitektūrā, tradicionālajā kultūrā. Un tās kultūrpolitikas mērķi ir šī daudzveidīgā mantojuma saglabāšana un aktivizēšana, kā arī radošo industriju sektora veicināšana, ievērojot multietniskas un multireliģiskas sabiedrības intereses.

Pēc KM paustā, līdz šim Latvijas sadarbība ar Ziemeļmaķedoniju kultūrā bijusi visai epizodiska, tomēr pēdējos gados ciešāki kontakti izveidojušies literatūras jomā. Ar platformas "Latvian Literature" grantu atbalstu maķedoniešu valodā ir tulkotas un Ziemeļmaķedonijā izdotas vairākas latviešu bērnu, dzejas un daiļliteratūras grāmatas.

KM skaidro, ka līgums veicinās tiešu sadarbību starp kultūras institūcijām, nevalstiskajām organizācijām un ekspertiem visās kultūras un mākslas jomās, kā arī kultūras mantojuma aizsardzības jomā. Līgums paredz kultūras jomā iesaistīto pušu apmaiņu un dalību daudzveidīgās kultūras aktivitātēs, kā arī abu pušu sadarbību starptautisku organizāciju ietvaros, piemēram, UNESCO.

Līgumā paredzēta sadarbība starp literatūras organizācijām, profesionālajām kultūras asociācijām un nevalstiskajām organizācijām, kā arī kultūras sadarbības projekti jaunatnei. Līguma īstenošana notiks ar KM padotības iestāžu un deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu kultūras jomā veicēju starpniecību, un iesaistīto institūciju un organizāciju esošo budžeta līdzekļu ietvaros.

Savukārt līgumā paredzēto tiešo sadarbību starp abu valstu kompetentajām iestādēm, kas atbildīgas par jaunatnes lietām, īstenos Izglītības un zinātnes ministrija ar esošajiem budžeta līdzekļiem.

Līgums stājas spēkā 30.dienā pēc pēdējā rakstveida paziņojuma saņemšanas pa diplomātiskajiem kanāliem, kas informē par visu nepieciešamo iekšējo procedūru pabeigšanu, lai līgums stātos spēkā. Līgums ir spēkā uz nenoteiktu laiku.

Savam pasaules čempionātam gatavojas arī Latvijas U-18 hokeja izlase
Latvijas U-18 izlase galvenā trenera Oļega Sorokina vadībā gatavojas pasaules čempionātam elites divīzijā, kas aprīļa otrajā pusē risināsies Šveicē. Par iekļūšanu sastāvā cīnās 34 hokejisti.
OECD sāk izvērtēt Latvijas interešu konflikta jomas regulējumu. Ko tas nozīmē?

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) sākusi Latvijas interešu konflikta jomas regulējuma izvērtēšanu, informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Latvijā viesojusies ekspertes publiskā sektora integritātes jautājumo...

Somijas diplomāts: Esam gatavi aizsargāt arī mūsu partnerus
Somijai pievienošanās NATO garantēs lielāku drošību un prognozējamību, intervijā Latvijas Televīzijai saka bijušais Somijas ārējās tirdzniecības un Eiropas lietu ministrs Jari Vilens.


Komentāri