lv
PR30MDYLR6zNvMOKBeLfV3z0ZHZ6x0x2rbahTNLw
1511864

Atklāj, cik Latvija iemaksās EP rīcības plāna Ukrainas atbalstam budžetā

Atklāj, cik Latvija iemaksās EP rīcības plāna Ukrainas atbalstam budžetā

Latvija veiks 30 000 eiro iemaksas Eiropas Padomes rīcības plāna Ukrainas atbalstam un Eiropas Padomes Žurnālistu drošības kampaņas budžetos, otrdien lēma valdība.

Ārlietu ministrija (ĀM) norāda, ka Eiropas Padome ir reģionāla cilvēktiesību organizācija, kuras trīs darbības pīlāri ir cilvēktiesības, demokrātija un likuma vara. Eiropas Padomei kā nozīmīgākajai reģionālajai cilvēktiesību organizācijai ir bijusi būtiska loma Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas procesā, neatkarības nostiprināšanā un valsts ārpolitikā kopumā. Latvija ir Eiropas Padomes dalībvalsts kopš 1995.gada.

Latvijas prezidentūra Eiropas Padomes Ministru komitejā notiks no 17.maija līdz 15 novembrim, kad Latvijas ārlietu ministrs būs Ministru komitejas priekšsēdētājs.

Latvijas prezidentūras pamatuzdevums būs īstenot Eiropas Padomes stratēģisko prioritāšu virzību, pievērsties Eiropas Padomes dienaskārtībā esošajiem aktuālajiem politiskajiem jautājumiem un virzīt Latvijas nacionālās tematiskās prioritātes. Latvijas prezidentūras laikā tiks izceltas vairākas nacionālās prioritātes: stiprināt demokrātiju un likuma varu Eiropā; veicināt vārda brīvību, žurnālistu drošību un Eiropas Padomes digitālo darba kārtību; atbalstīt Eiropas Padomes reformas procesus.

Pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā Eiropas Padomei ir nozīmīga loma atbalsta sniegšanā Ukrainai. Eiropas Padomes pašreizējās diskusijās un gatavojoties Eiropas Padomes dalībvalstu samitam 16.maijā un 17.maijā Reikjavikā, ir aktuāls jautājums par Krievijas atbildības panākšanu par tās īstenotajiem noziegumiem Ukrainā, tai skaitā, par agresijas noziegumu.

Eiropas Padome ir izstrādājusi rīcības plānu Ukrainas atbalstam 2023. līdz 2026.gadam, kura mērķis ir sniegt atbalstu Ukrainas rekonstrukcijai un atjaunošanai Eiropas Padomes ekspertīzes jomās - stiprinot cilvēktiesības, demokrātiju un tiesiskumu.

Saistībā ar gaidāmo Latvijas prezidentūru, iemaksa Eiropas Padomes rīcības plāna Ukrainas atbalstam 2023. līdz 2026.gadam budžetā demonstrēs Latvijas praktisko atbalstu Ukrainai kā prioritātei šajā organizācijā. ĀM akcentē, ka iemaksas mērķis saskan arī ar Latvijas prezidentūras nacionālo prioritāti - demokrātijas un likuma varas veicināšana Eiropā.

Viena no Eiropas Padomes stratēģiskajām prioritātēm ir cīņa pret dezinformāciju, vārda brīvības veicināšana un atbalsts žurnālistiem. Eiropas Padomes izstrādātā Žurnālistu drošības kampaņa 2022. līdz 2027.gadam ir viens no līdzekļiem vārda brīvības un žurnālistu drošības stiprināšanai Eiropas valstīs. Kampaņas mērķis ir aktualizēt un praktiski nodrošināt žurnālistu un mediju darbinieku drošību, kad tas nepieciešams.

Mediju brīvība un žurnālistu drošība ir ilgstoša Latvijas ārpolitikas prioritāte, tai skaitā, starptautiskajās organizācijās. Tā būs viena no Latvijas prezidentūras Eiropas Padomē nacionālajām tematiskajām prioritātēm. 2023.gada oktobrī Rīgā tiks organizēta starptautiska konference vārda brīvības un žurnālistu drošības stiprināšanai, kuras laikā tiks prezentēta arī Eiropas Padomes Žurnālistu drošības kampaņa. Latvija kā konferences rīkotājvalsts būs viena no pirmajām Eiropas Padomes dalībvalstīm, kas ar brīvprātīgu iemaksu kampaņas budžetā sniegs praktisku apliecinājumu žurnālistu drošības stiprināšanā.

ĀM uzsver, ka Latvijas brīvprātīgā iemaksa Eiropas Padomes rīcības plāna Ukrainas atbalstam 2023. līdz 2026.gadam budžetā 20 000 eiro apmērā un Eiropas Padomes Žurnālistu drošības kampaņas budžetā 10 000 eiro apmērā būs praktisks apliecinājums Latvijas atbalstam Eiropas Padomei un valsts nacionālajām prioritātēm.

Finansējums 30 000 eiro apmērā brīvprātīgo iemaksu veikšanai tiks nodrošināts ĀM budžeta programmā "Iemaksas starptautiskajās organizācijās" prioritārajam pasākumam "Latvijas prezidentūra Eiropas Padomē 2023.gadā" piešķirtā finansējuma.

Baltijas biržās šodien lielākais apgrozījums Enefit Green akcijām

Baltijas biržās otrdien lielākais apgrozījums bija ar Igaunijas enerģētikas uzņēmuma "Enefit Green" akcijām, liecina tirdzniecības dati.

Ar "Enefit Green" akcijām veikti 736 darījumi par 408 088 eiro. Vērtspapīru kontus mainīja 91 436 akcijas, kuru cena...

Eiduka: Brīdis uz goda pjedestāla bija ļoti saviļņojošs un īpašs

Latvijas distanču slēpotājai Patrīcijai Eidukai, sezonas noslēgumā saņemot balvu kā Pasaules kausa uzvarētājai U-23 konkurencē, bija ļoti saviļņojošas un īpašas sajūtas, pauda sportiste.

Eiduka sezonu noslēdza marta nogalē ar Pasaules kausa sacensībām, ...

Pētniecības dati turpmāk būs pieejami ikvienam

4.aprīlī valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda investīciju, kas nodrošinās pētniecības datu atvēršanu, izveidojot koplietošanas pakalpojumu DataverseLV un pētniecības datu pārvaldni...



Komentāri