lv
XM5cJjuvQJZxlNDly3bsS51zLVcgltK25FuIeZQY
1510314

Pavasaris nav pat īsti sācies, bet teju puse latviešu gatavojas apkures sezonai

Pavasaris nav pat īsti sācies, bet teju puse latviešu gatavojas apkures sezonai

Latvijā 44% iedzīvotāju jau plāno sākt gatavoties nākamajai apkures sezonai, tostarp 27% jau pavasarī vēlas sākt veidot iekrājumus rēķinu apmaksai, savukārt 17% plāno veikt praktiskus uzlabojumus mājokļa energoefektivitātes uzlabošanā, informēja bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Biežāk par uzkrājumiem rēķinu apmaksai domā sievietes, iedzīvotāji, kuri ir sasnieguši 50 gadu vecumu, kā arī tie, kuri ik mēnesi pelna no 551 līdz 750 eiro.

Savukārt dažāda veida mājokļa uzlabošanas pasākumus līdz gaidāmajai ziemai visbiežāk plāno veikt vīrieši.

Populārākais no iespējamajiem risinājumiem ir mājokļa siltināšana, ko atzīmējuši 7% aptaujāto, starp kuriem vairums ir vecumā no 30 līdz 39 gadiem un mitinās Pierīgā, Kurzemē vai Zemgalē. Mājokļa siltināšanu vairumā gadījumu plāno tie, kuru ienākumi ik mēnesi pārsniedz 1500 eiro atzīmi, liecina aptaujas dati.

Tāpat 6% respondentu plāno mainīt sadzīves tehniku uz energoefektīvāku - šie plāni biežāk fiksēti cilvēkiem, kuri ikdienā dzīvo Rīgā un Pierīgā. Vēl 4% respondentu atklājuši, ka plāno mainīt apkures sistēmu.

Vienlaikus aptaujā 11% prognozē, ka nākamajā apkures sezonā rēķini nebūs tik augsti kā šogad. Šādas domas aktīvāk pārstāv Pierīgā, Vidzemē un lauku īpašumos dzīvojošie iedzīvotāji, kuri ir 40 līdz 49 gadus veci.

Vēl 15% iedzīvotāju atklājuši, ka apkures sezonas maksājumi tiem grūtības nesagādā, tostarp šādi visbiežāk atbildējuši vīrieši vecumā pēc 60, Kurzemē dzīvojošie un iedzīvotāji, kuru ienākumi ik mēnesi pārsniedz 1251 eiro.

Savukārt 27% atzinuši, ka par gaidāmās apkures sezonas rēķiniem un to apmaksu vēl nav domāts.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par gatavošanos nākamajai apkures sezonai banka "Citadele" kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija" veica 2023.gada marta beigās, tiešsaistē aptaujājot vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Nosaukti Literatūras gada balvas nominanti; Mūža balvu saņems tulkotāja Elga Sakse
4. aprīlī nosaukti Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) nominanti un speciālbalvas ieguvēja. Mūža balvu par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas literatūrā ekspertu komisija nolēmusi piešķirt tulkotājai Elgai Saksei.
Šī gada marts bija Latvijas septītais mitrākais novērojumu vēsturē

Šī gada marts bijis slapjākais pēdējo 15 gadu laikā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā martā bija 59,6 milimetri (mm), kas ir 62% virs mēneša normas. Mēneša noma ir 36,9 ...

Sākusies pieteikšanās mācībām digitālo prasmju apgūšanai pieaugušajiem

Līdz 18.aprīlim strādājošie vecumā no 25 gadiem var pieteikties kādā no 197 izglītības programmām, kas sniedz iespēju apgūt digitālās prasmes pamata, vidējā un augstākā līmenī, informēja Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) pārstāve Alise Devj...



Komentāri