lv
qyv7XLgDzBuPG4jQ2WoOqwqJCG6LVi966gnRWwSc
15029

Latvijas speciālisti atbalstīs Ukrainas pusaudžu mentālās veselības stiprināšanu

Latvijas speciālisti atbalstīs Ukrainas pusaudžu mentālās veselības stiprināšanu

Latvijas Bērnu un pusaudžu resursu centrs (BPRC) sāk sadarbību ar bērnu un pusaudžu mentālās veselības fondu Ukrainā, informēja centra valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa.

Kopš Krievijas sāktā kara pret Ukrainu, BPRC sniedz palīdzību pusaudžiem no Ukrainas, kuri patvērumu raduši Latvijā. Pusaudžiem tiek nodrošinātas gan vienreizējas konsultācijas, gan ilgtermiņa atbalsts saistībā ar dažādām mentālās veselības grūtībām, kuras ietekmējis kara laikā piedzīvotais.

Šobrīd Rīgā un reģionālajos centros palīdzību saņem 15 pusaudži no Ukrainas, bet kopumā atbalstu saņēmuši vairāk nekā 40 jaunieši.

Kā atzīmē BPRC, ikviens Ukrainas pusaudzis vai viņa ģimene var saņemt palīdzību, sazinoties ar Pusaudžu resursu centru pa atbalsta tālruni +371 25737636, tostarp "Whatsapp" platformā, darba dienās no plkst.12-19.

Tagad BPRC ir sācis oficiālu sadarbību ar Ukrainas organizāciju "Gen.Ukrainian", un turpmāk sniegs savu ieguldījumu, daloties ar zināšanām un pieredzi saistībā ar pusaudžu mentālo veselību un sabiedrībā balstītu pakalpojumu veidošanu.

Pēc Dambiņas sniegtās informācijas, Ukrainas labdarības fonds "Gen.Ukrainian" ir organizācija, kas kopš augusta sniedz psihoemocionālu atbalstu, organizējot gan nometnes, gan nodrošinot speciālistu konsultācijas bērniem, kuriem ir dažādas mentālās veselības grūtības un kuri ir piedzīvojuši smagus personīgus zaudējumus, tostarp, vecāku nāvi.

"Gen.Ukrainian" patronese ir Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska, kuras viena no prioritātēm ir izveidot valsts līmeņa plānu mentālās veselības uzlabošanai gan bērniem, gan pieaugušajiem. "Gen.Ukrainian" šī plāna ietvaros ir atbildīga par mentālās veselības attīstības sadaļu bērniem un pusaudžiem.

"Ja psiholoģiskā palīdzība tiek sākta laikus, ir iespējams atjaunot spēju smaidīt un ticēt nākotnei bērniem, kuri pārdzīvojuši kara šausmas. Tas ir svarīgs rezultāts, un tā mēs turpinām. Priecājos, ka mums pievienojas jauni speciālisti un līdzīgi domājoši cilvēki, īpaši Latvijas pirmā lēdija Andra Levite - viena no lielākajām Ukrainas draudzenēm pasaulē, ar kuru mēs jau īstenojam daudzus projektus. Esmu pārliecināta, ka kopā mēs atdosim bērnību ukraiņu bērniem," sacījusi Zelenska.

Levite atzīmējusi, ka speciālistu vidū pastāv nedalīta vienprātība par to, ka kara piedzīvojumi bērnu un pusaudžu mentālai veselībai ir nopietns apdraudējums.

"Kopš Krievija uzsāka karu pret Ukrainu šī gada februārī, šādu brutālu apdraudējumu piedzīvo Ukrainas bērni un pusaudži katru dienu. Piedzīvotās kara nežēlības bez šaubām negatīvi ietekmēs veselas paaudzes mentālo veselību. Lai mazinātu tās neizbēgami negatīvās izpausmes, uz vietas ir nepieciešama iespējami ātra un profesionāla palīdzība," piebildusi Levite.

Levites vērtējumā, no Latvijas Pusaudžu resursu centra un "Gen.Ukrainian" sadarbības no profesionālo zināšanu un pieredzes apmaiņas iegūs abas iesaistītās puses - gan Ukraina, gan Latvija.

"Tas, ko tik īsā laikā un tik grūtos apstākļos ir paveicis fonds "Gen.Ukrainian", ir apbrīnas un cieņas vērts. Un esmu pagodināta kļūt par "Gen.Ukrainian" fonda padomes locekli, lai atbalstītu viņu darbu gan šobrīd, kara apstākļos, gan ilgtermiņā. Pirmās tikšanās ir aizvadītas, esam iezīmējuši konkrētus sadarbības virzienus, piemēram apmācības, attālinātas konsultācijas un supervīzijas, kur varam būt noderīgi. Vienlaikus redzam, ka arī mūsu speciālisti būs ieguvēji, jo varēs apgūt specifiskas, ar kara traumu saistītas zināšanas no Ukrainas kolēģiem, kas palīdzēs darbā ar Ukrainas bērniem un pusaudžiem Latvijā," atzīmējusi Dambiņa.

"Gen.Ukrainian" sniedz palīdzību gan Ukrainā, gan veido īpašas nometnes bērniem, kuru ietvaros nodrošina sociālo rehabilitāciju. "Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā es sajutu, ka ir jāpalīdz, un sapratu, ka es nevaru iet karot un cīnīties par mūsu valsts teritorijas robežām, bet es varu cīnīties par Ukrainas bērnu personiskajām robežām. "Gen.Ukrainian" ir iniciatīva, lai nodrošinātu mūsu tautas nākotni caur mūsu bērniem. Pilna mēroga iebrukums nozīmē, ka vesela paaudze cīnīsies ar garīgo veselību. "Gen.Ukrainian" mēs atbalstām savus bērnus, lai pārliecinātos, ka viņi neizcīna šo cīņu vieni. Tā radās mana vēlme palīdzēt un tā izveidojās projekts "Gen.Camp"," informēja fonda "Gen.Ukrainian" dibinātāja Oksana Lebedeva.

BPRC ir izveidojis Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar nozares speciālistiem Latvijā un Lielbritānijā. Kopš 2018.gada BPRC sniedz multidisciplināru palīdzību pusaudžiem ar mentālās veselības grūtībām un viņu ģimenēm. Pateicoties Labklājības un Veselības ministriju piešķirtajam finansējumam, visi BPRC pakalpojumi pusaudžiem un viņu tuviniekiem tiek nodrošināti bez maksas. BPRC atbalsts ir pieejams deviņās Latvijas pilsētās.

Lielbritānija: okupanti tankus un kaujas mašīnas sākuši ņemt no Baltkrievijas krājumiem
Pēdējo nedēļu laikā Krievija, visticamāk, ir lēmusi par vismaz 100 papildu tanku un kājnieku kaujas mašīnu iegādi no Baltkrievijas krājumiem, teikts jaunākajā izlūkošanas informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.
Rīgas mērs: Ģertrūdes ielā varētu ierobežot caurbraukšanu
Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis cer, ka Ģertrūdes ielas remonts tiks pabeigts līdz valsts svētkiem. Savukārt līdz pavasarim varētu tikt izlemt par auto tranzīta ierobežošanu ielā.
Dončičs NBA vēsturē trešais sezonā pirmajās 7 spēlēs gūst vismaz pa 30 punktiem
Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonu spoži sācis Dalasas "Mavericks" aizsargs Luka Dončičs, kurš pirmajās septiņās spēlēs guvis ne mazāk kā pa 30 punktiem, kļūstot par līgas vēsturē tikai trešo basketbolistu, kam tas bijis pa spēkam.


Komentāri