lv
vdZOXkjWjiwDSzkwyhbbfOALHcGj1WY4Sw8k6LQ6
1483093

Eiropas līderi aicina sociālos medijus aktīvāk cīnīties pret dezinformāciju

Eiropas līderi aicina sociālos medijus aktīvāk cīnīties pret dezinformāciju

Astoņu Eiropas valstu līderi atklātā vēstulē aicinājuši sociālo mediju kompānijas aktīvāk cīnīties pret dezinformāciju un platformu izmantošanu kūdīšanai uz nemieriem, vardarbību un propagandas izplatīšanai.

Vēstuli parakstījuši Čehijas, Slovākijas, Polijas, Ukrainas, Moldovas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas premjerministri.

Premjerministru skatījumā sociālo mediju platformas ir kļuvušas par "virtuāliem kaujas laukiem", ko izmanto naidīgas ārvalstu varas, lai izplatītu nepatiesus stāstus. Viņi vēstulē arī uzsvēruši, ka visas astoņas valstis, īpaši Moldova, ir pakļautas informācijas karam.

"Ārvalstu informācijas manipulācijas un iejaukšanās, tai skaitā dezinformācija, tiek izmantota, lai destabilizētu mūsu valstis, vājinātu mūsu demokrātijas, izjauktu Moldovas un Ukrainas pievienošanos Eiropas Savienībai un vājinātu mūsu atbalstu Ukrainai," teikts vēstulē.

"Maksas reklāmas un mākslīga izplatīšana "Meta" platformās, tai skaitā "Facebook", bieži tiek izmantotas, lai aicinātu uz vardarbīgiem sociālajiem nemieriem, izsauktu vardarbību ielās un destabilizētu valdības. Lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem vajadzētu būt modriem un pretoties to izmantošanai šādu mērķu sasniegšanai," norādīts astoņu valstu premjerministru kopīgajā vēstulē.

Premjerministri aicinājuši sociālo mediju uzņēmumu vadītājus pastiprināt sadarbību ar valdībām, pilsonisko sabiedrību un neatkarīgajiem medijiem, lai apturētu kara propagandas izplatīšanos, un nepieņemt maksājumus no personām, kam piemērotas sankcijas.

Vēstulē teikts, ka algoritmiem, reklamējot saturu, būtu jāliek uzsvars uz precizitāti un patiesumu, nevis iesaisti un tiem jābūt caurspīdīgākiem.

Premjerministri arī ieteikuši platformām nodrošināt, lai mākslīgā intelekta radītie viltojumi un teksti būtu skaidri marķēti, un aicinājuši izmantot globālu pieeju lielo tehnoloģiju kompāniju regulējumam.

Pēc opozīcijas pārmetumiem Saeima atceļ steidzamību sabiedrisko mediju apvienošanai
Saeima ceturtdien, 30. martā, atcēla steidzamību likumprojektam, kas paredz apvienot Latvijas Televīziju (LTV) un Latvijas Radio, bet pirms tam atsevišķi deputāti kritizēja opozīcijas zemo pārstāvniecību sabiedriskajos medijos un "sorosītu" ietekm...
Latvijā iedzīvotāji atsākuši biežāk taupīt uz apģērbu, medikamentiem un mājokli

Cenšoties ierobežot dzīves dārdzības pieaugumu, Latvijas iedzīvotāji pēdējā mēneša laikā atsākuši biežāk taupīt uz apģērbu un apavu iegādi, mājokļa labiekārtošanu, kā arī medikamentiem, informēja bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veikt...

Uļjanai Semjonovai smagi laiki, bez kājas un bez naudas

Latvijas Olimpiešu sociālā fonda (LOSF) valdes priekšsēdētājs Andris Kalniņš pastāstījis, ka tiek darīts viss iespējamais, lai nodrošinātu nepieciešamo palīdzību Latvijas leģendārajai basketbolistei Uļjanai Semjonovai, raksta TV3.

Jau iepriekš presē vē...



Komentāri