lv
dL96whjgPY9fRhN5u0BBbFLV2TwGKXOa9VaqZ1pC
1482418

Nav pārsteigums! Saeima noraida Valsts prezidenta ievēlēšanu aizklātās vēlēšanās

Nav pārsteigums! Saeima noraida Valsts prezidenta ievēlēšanu aizklātās vēlēšanās

Saeima šodien noraidīja opozīcijas partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) iesniegtos grozījumus Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā un Latvijas Republikas Satversmē, kas paredz Valsts prezidentu ievēlēt aizklātās vēlēšanās.

Jau rakstīts, ka LPV Saeimas frakcija rosina grozīt Satversmi, nosakot, ka Valsts prezidentu ievēlē, aizklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļu balsu vairākumu. Patlaban Satversmes 36.pants nosaka, ka Valsts Prezidentu ievēlē atklāti.

LPV deputāti norāda, ka 12.Saeima, 2018.gadā, dažas dienas pirms Valsts prezidenta vēlēšanām, grozīja Satversmi, mainot prezidenta ievēlēšanu no aizklātām uz atklātām vēlēšanām. Padarot vēlēšanas procesu caurskatāmāku, LPV ieskatā, tā laika Saeimas deputāti maldīgi cerēja, ka šādi tiks vairota uzticība parlamentam. Taču sabiedrības uzticība Saeimai nav palielinājusies, tieši pretēji, uzskata LPV.

"Balsojot atklāti par Valsts prezidenta kandidātu, Saeimas deputāti ir spiesti pakļauties frakcijas disciplīnai, kas paredz, ka jābalso saskaņā ar frakcijas lēmumu. Sods par nepakļaušanos frakcijas disciplīnai ir izslēgšana no frakcijas un kļūšana par neatkarīgo deputātu. Kļūstot par neatkarīgo deputātu, politiķis tiek zināmā mērā "izslēgts" no daudziem Saeimas politiskiem procesiem," likumprojekta anotācijā saka frakcija.

LPV vērtējumā, grozījumi dos deputātam iespēju netraucēti un neietekmēti balsot par to Valsts prezidenta kandidātu, ko viņš uzskata par piemērotāko augstajam amatam.

Rinkēvičs ASV pauž gatavību piegādāt Latvijā ražotas un pasaulē pieprasītas 5G iekārtas
Latvija ir gatava piegādāt pasaulē pieprasītas 5G iekārtas, kas pilnībā izstrādātas un ražotas NATO dalībvalstī – Latvijā, Vašingtonā tiekoties ar ASV valsts sekretāra vietnieci Vendiju Šērmani, norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Jaunā Vienot...
Kora vadītājs: Rīgas projektu koris nekad nav atteicies no dalības koru karos

Rīgas projektu koris nekad nav atteicies no dalības koru karos, attiecīgi patiesībai neatbilst svētku rīkošanā iesaistīto diriģentu publiski izteiktie apgalvojumi, ka koris piekritis šajās sacensībās nepiedalīties, aģentūrai LETA uzsvēra kora mākslinie...

Plaude-Rēlingere sprukās? VID lūdz sākt kriminālvajāšanu par aplokšņu algām

Valsts ieņēmumu dienests (VID) lūdzis sākt kriminālvajāšanu par aplokšņu algu izmaksu skaistumkopšanas uzņēmumā vairāk nekā divu miljonu eiro apmērā, pavēstīja VID pārstāvji.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2023.gada martā Nodokļu un muitas lie...



Komentāri