lv
NMt1lOf1yBcLEEd1pTQQh4IS0lHUjO1LWPcHU4pp
1466665

31.martā balsos par minimālo algu būvniecības nozarē

31.martā balsos par minimālo algu būvniecības nozarē

Būvniecības nozares ģenerālvienošanās (ģenerālvienošanās) no 2019.gada 3.novembra nosaka, ka būvniecībā nodarbināto minimālā mēneša alga ir 780 euro un stundas likme 4,67 euro, informē LBNA.

Lai ģenerālvienošanās atbilstu nozares vajadzībām, tās slēdzēji ir paredzējuši ģenerālvienošanās Pušu komitejas (Komiteja) izveidi. Komitejas sastāvā ir četri pārstāvji no katras puses - četri arodbiedrības pārstāvji un četri darba devēju pārstāvji.

31.martā Komiteja atkārtoti balsos par Latvijas Būvniecības nozares arodbiedrības (LBNA) priekšlikumu grozīt ģenerālvienošanās nosacījumus. Priekšlikums paredz minimālās mēneša algas celšanu būvniecībā nodarbinātajiem līdz 930 euro un minimālās stundas likmes celšanu līdz 5,57 euro ar 2023.gada 1.jūliju.

Vienošanās par šī brīža minimālo algu nozarē tika panākta 5 gadus atpakaļ, izmantojot 2016.gada datus, kas vairs neatbilst būvniecības nozares situācijai. Septiņu gadu laikā inflācija ir samazinājusi minimālās algas reālo kāpumu gandrīz uz pusi. Būvniecības nozarē ir augstākais ēnu ekonomikas īpatsvars (31,2%). Minimālā alga ir tieši saistīta ar galveno ēnu ekonomikas komponenti, kas ir aplokšņu algas. Nozares darba devēji sūdzas par kvalificēta darba spēka trūkumu.

Minimālā alga ir būtisks mehānisms, kā piesaistīt darbiniekus un studentus nozarei. Divu stundu lidojuma attālumā minimālā alga būvniekiem ir 2,3 līdz 3,5 reizei lielāka (12,85 - 19,42 euro/st.). Pat Lietuvā minimālā alga visās nozarēs jau ir sasniegusi 840 euro (60 euro vairāk, kā būvniecības minimālā alga). Savukārt Latvijā atsevišķos mazumtirdzniecības uzņēmumos minimālā alga jau ir 990 euro. Ģenerālvienošanās parakstītāji jau pirms diviem gadiem maksāja LBNA piedāvāto minimālo algu. Šobrīd necelt minimālo algu būvniecības nozarē nozīmētu veicināt ēnu ekonomikas augšanu, darba spēka trūkumu un negodīgu konkurenci nozarē.

LU veidos doktorantūras skolu bez sadalījuma pa fakultātēm, saka Muižnieks
Līdz ar fakultāšu konsolidāciju Latvijas Universitāte (LU) veidos vienotu doktorantūras skolu bez sadalījuma pa fakultātēm, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja LU rektors Indriķis Muižnieks.
Dzimumu līdztiesība – svarīgs jautājums gan sabiedrībai, gan valsts ekonomikai
Latvijā izplatīts ir uzskats, ka sievietes no vīriešiem ir tik atšķirīgas, ka arī viņu spējas veikt konkrētus uzdevumus ir krasi atšķirīgas, un tas atspoguļojas algu līmenī – sievietes joprojām saņem mazāku atalgojumu nekā vīrieši, Latvijas Radio raidī...
Svarīgākas olimpiskās medaļas vai veselīga sabiedrība? LTV sāk sociālo kampaņu «Patiesā uzvara»
Bērnu un jauniešu sportam ir jābūt mūsu prioritātei - šādus dažādās izteiksmes formās ietvertus lozunga saukļus Latvijas Televīzijas (LTV) arhīvos varam atrast gan šogad, gan ierakstos pirms diviem gadu desmitiem. Pētot arhīvus, tikpat regulāri atrodam...


Komentāri