lv
iVZR7wiyAOxDuHyC2yISLG7WpWIb8EVOICIx5oFu
1450199

Lietuvas prezidents: Nevēlos ar sankciju atvieglošanu ļaut svinēt tām diktatūrām

Lietuvas prezidents: Nevēlos ar sankciju atvieglošanu ļaut svinēt tām diktatūrām

Eiropas Savienības (ES) līderu sanāksmē Briselē ceturtdien netika runāts par sankciju izņēmuma attiecināšanu uz Baltkrievijas minerālmēslojumu, pēc sanāksmes paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Antoniu Gutērreša kungs neaktualizēja jautājumu par Baltkrievijas minerālmēslojumu," Nausēda teica žurnālistiem Briselē.

"Labi, iespējams, ka mēs nedaudz dramatizējām situāciju, prognozējot, ka par šo jautājumu runās, tomēr domāju, ka viņi negribēja par to runāt, jo zināja, ka zālē ir Lietuvas prezidents un citu līdzīgi domājošu valstu līderi, tādēļ ideja atbalstu negūtu," pauda Lietuvas prezidents.

Pirms Eiropadomes sanāksmes Nausēda paziņoja, ka Lietuvas iebildumus pret Eiropas Savienības (ES) diplomātu apspriesto sankciju izņēmuma attiecināšanu uz Baltkrievijas minerālmēslojumu atbalsta arī citas Baltijas un Ziemeļvalstu reģiona valstis. .

"Pasakiet, kāds pozitīvas pārmaiņas ir notikušas, lai mīkstinātu šīs sankcijas? Nekādas. Situācija ir tikai pasliktinājusies," viņš teica, uzsverot, ka "mums nevajadzētu ar sankciju atvieglošanu ļaut svinēt uzvaru tām divām diktatūrām".

Diskusijas ES kuluāros saasinājušās pēc ANO ģenerālsekretāra ierašanās Briselē, pirms ES samita ziņoja izdevums "Politico". ANO apgalvo, ka Baltkrievijas minerālmēslojuma eksports ir krasi sarucis transportēšanas problēmu dēļ un tas ir izraisījis krasu pārtikas cenu pieaugumu mazattīstītajās valstīs.

Nausēda gan uzstāja, ka argumenti par sankciju ietekmi uz Āfrikas valstīm ir nepamatoti, jo divās kontinenta valstīs ir kālija karbonāta ražotnes, kuru izlaide pārsniedz kontinenta patēriņu.

Jebkādi izņēmumi sankcijām būtu precedents, ka Eiropa "pieļauj atkāpes", teica Nausēda, piebilstot, ka "politiski tam būtu ļoti negatīva ietekme".

Arī Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte un parlamenta Ārlietu un Eiropas lietu komiteju pārstāvji ir iebilduši pret jebkādu izņēmumu pieļaušanu Baltkrievijai noteiktajām sankcijām.

Viļņas vērtējumā, minerālmēslojuma tirdzniecības radītā naudas plūsma ir viens no Aleksandra Lukašenko režīma galvenajiem finansējuma avotiem.

ES sankcijas Baltkrievijas minerālmēslojumam noteiktas vairākas reizes, kopš Krievija pērn sāka atkārtotu iebrukumu Ukrainā.

Baltkrievijas minerālmēslojumu eksportēja pamatā Baltkrievijas valsts minerālmēslojuma ražotājs "Belarusjkaļij", izmantojot Klaipēdas ostu un kravas pārvadājot pa dzelzceļu Lietuvas teritorijā.

Tāds tranzīts caur Lietuvu tika apturēts pērn februārī saistībā ar starptautiskajām sankcijām un nacionālās drošības apdraudējumu.

Tomēr janvārī Eiropas Komisija sāka konsultācijas par sankciju Baltkrievijai politikas maiņu, lai paredzētu sankciju atcelšanu minerālmēslojumam, liecina ziņu aģentūras BNS rīcībā esošā informācija.

Kā ziņo "Politico", Lietuvu atbalsta Latvija, Igaunija un Polija.

Tiesa apstiprina: Baltic International Bank tiks likvidēta

Ekonomisko lietu tiesa apmierinājusi Latvijas Bankas iesniegto "Baltic International Bank" likvidācijas pieteikumu, ziņoja tiesā.

Tiesa par bankas likvidatoru iecēla advokātu Olavu Ceru.

Tiesa noteica, ka kredītiestādes likvidācijas procesā "Baltic Inte...

Graudiņai un Samoilovai vēl viens zaudējums Elite 16 turnīrā

Latvijas duets Tīna Laura Graudiņa un Anastasija Samoilova ceturtdien Tepikā, Meksikā, piedzīvoja neveiksmi pludmales volejbola profesionālās tūres jeb "Beach Pro Tour" (BPT) "Elite 16" sērijas turnīra otrajā mačā.

Graudiņa/Samoilova, kuras turnīrā izsē...

Mūrniece: Turpināsim kopīgi ar Lietuvu pārvarēt Baltijas drošības izaicinājumus

Ceturtdien aizsardzības ministre Ināra Mūrniece darba vizītē apmeklēja Lietuvu, kur Viļņā tikās ar Lietuvas aizsardzības ministru Arvīdu Anušausku, ziņo Aizsardzības ministrija.

Tikšanās laikā aizsardzības ministri pārrunāja reģionālās drošības izaicinā...



Komentāri