lv
SVbnGZyzyg2TJK1eDkLjJyUIruHoo3TW8pwUi628
1444747

Sena karte atklāj kā Latvija un Lietuva mainījušās zemēm

Sena karte atklāj kā Latvija un Lietuva mainījušās zemēm

Šī gada 21. martā bija tā diena, kad pirms 102 gadiem, proti, 1921. gadā Latvija atdeva Lietuvai latviešu zvejniekciemus Palangu, Nidu un Butiņģi, kas ir šaura smilšu strēle gar Baltijas jūru.

Apmaiņā saņēmām Aknīsti, Subati un aptuveni 100 km citas auglīgas Zemgales un Sēlijas zemes gar Lietuvas robežu.

Latvija saņēma 27 500 desetīnas lauksaimniecības zemes, pretī dodot 19 000 desetīnas – smilšainas kāpas.

Aizvadītā nedēļā šajā sakarā bija daudz nopietnu diskusiju, pat ļoti smieklīgu saķeršanos par Latvijas vēsturi. Strīdējās pat akadēmiski izglītoti Latvijas vēstures speciālisti. Tika konstatēts neticams fakts, mūsdienu sabiedrībai nav ne jausmas kā no 1899. līdz pat 1917. gada nogalei izstatījās bijušās Krievijas Impērijas Baltijas guberņu Latvijas teritorijas karte.

Fotoattēlā apskatāmas reiz bijušās Latvijas robežas.

Daudzus pārsteidza arī fakts, ka no 1871. gada līdz 1924. gadam (faktiski līdz pat 1945. gadam) Latvijas teritorija robežojās ar Vāciju. Proti, ar tās Austrumprūsijas zemi.

Ilggadējais LU profesors pieķerts plaģiātismā

Ilggadējais Latvijas Universitātes (LU) senators un Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis Māris Kļaviņš pieķerts plaģiātismā, bet par iespējamu krāpšanos viņa vadītā projektā ierosināts kriminālprocess, vēsta žurnāls "Ir".

2019.jūnijā tolaik vēl LU dokto...

Šmits parūpēsies par bērnu ēdināšanas programmas izveidošanu

Kopš stāšanās amatā zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS) sācis darbu pie bērnu ēdināšanas programmas izveidošanas un iekšējo ūdeņu sakārtošanas, informē Zemkopības ministrijā (ZM).

Kā skaidro ministrijā, bērnu ēdināšanas programmas mērķis ir sniegt ies...

Brīdinājums, kuru nepamanījām. Grandiozais 'Fredijs' ieskicē nepatīkamu nākotnes ainu
Kaut rezultātā bojā gāja simtiem cilvēku, Latvijas medijos īpašu uzmanību tropiskais ciklons "Fredijs" neizpelnījās – tas notika ģeogrāfiski tālu, turklāt februārī lielāko daļu uzmanības paņēma spēcīgo zemestrīču izraisītā postaža Turcijā un Sīrijā. Tu...


Komentāri