lv
smmy1BWJ17wrelp8sutj6NpWIduaTwuDI8sh7cwN
1427052

NBS komandieris: Distancējos no tiem, kuri saka, ka Latvijā nekad nebūs tanku

NBS komandieris: Distancējos no tiem, kuri saka, ka Latvijā nekad nebūs tanku

Latvijai piecu septiņu gadu laikā ir jāpieņem lēmums par lielākas jaudas bruņojuma kaujas mašīnu iegādi Sauszemes spēku apakšvienībām, intervijā atzina Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Kad Latvija izvēlējās iegādāties no Lielbritānijas mazās CVR(T) kaujas izlūkošanas mašīnas, tas bija laiks pirms aptuveni desmit gadiem. Pieredze, kas vērojama tagad pasaulē, prasot jaunus līdzekļus un jaunas pieejas, kam ir vajadzīgs smagāks bruņojums.

Izvērtējot to, kādā veidā Latvija būvējot savu aizsardzības sistēmu tieši sauszemes sfērā, NBS nonākuši pie secinājuma, ka ir vajadzīga lielāka jauda. "Varbūt tā nav tieši augstāka mobilitāte, jo CVR(T) mašīnas ir ļoti mobilas, bet tieši augstāka jauda un vairāk ieliktu spēju, kas saistītas ar dažādām tehnoloģijām, kuras CVR(T) diemžēl nav," piebilda Kalniņš.

NBS komandieris norādīja, ka piecu septiņu gadu laikā ir jāpieņem lēmums par nākotnes platformu - kaujas mašīnām Sauszemes spēku apakšvienībām. Ar šīm kaujas mašīnām būtu jāapgādā visa sauszemes spēku komponente, kas ir piecas brigādes, tai skaitā Zemessardze.

"Runa ir tieši par kaujas mašīnām. Mēs šodien nerunājam par tankiem. Es gan gribētu distancēties no tiem, kas saka, ka mums Latvijā nekad nebūs tanku. Mēs jau nezinām, kāda mūsu taktiskā attīstība būs pēc pieciem gadiem. Piemēram, pirms septiņiem gadiem mēs nemaz nedomājām, ka mums būs tik dārga pretgaisa aizsardzības sistēma, par ko mēs šodien runājam," uzsvēra komandieris.

Kalniņš norādīja, ka iepriekš nav runāts par pretkuģu raķešu sistēmu iegādi, lai gan tagad NBS jau ir finiša taisnē par šo ieroču piegādi. "Tādēļ es nebūt neizslēdzu, ka pēc trīs pieciem gadiem mēs varētu runāt arī par tankiem, jo, kādā veidā attīstīsies šī operacionālā vide, kad notiek konvencionālā kara darbības, to parādīs tikai nākotne," uzsvēra Kalniņš.

«Karš Ukrainā liek robežas vilkt daudz stingrāk.» Saruna ar sociālantropologu Klāvu Sedlenieku
Karš Ukrainā robežas liek vilkt vēl daudz stingrāk – sabiedrība vairs negrib tolerēt neskaidrību, un tas izpaužas gan jautājumos par pieminekļiem, gan krievu valodu, gan Krievijas televīzijas kanāliem, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" vērtē...
Fogelis: Izglītības ministre neapzinās sportistu iespējas kvalificēties OS

Iespējams, izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai (JV) tikusi sniegta neprecīza informācija par sportistu iespējām kvalificēties olimpiskajām spēlēm, komentējot lēmumu par pabalsta apturēšanu sportistiem, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" p...

Vakar pieķerti 14 dzērājšoferi - pret desmit sākti kriminālprocesi

Par braukšanu stiprā reibumā svētdien 10 šoferi tikuši pie kriminālprocesa, informēja Valsts policijā.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā reģistrēti kopumā 56 ceļu satiksmes negadījumi, piecos no kuriem bijuši arī pieci cietušie. Viens no traumas guvušajiem ...



Komentāri