lv
gc2zEb1t3svyWaNURfUUiDWGRKWentMZiRawdjx7
1405701

Šogad telefonkrāpnieki apkrāpuši jau 193 iedzīvotājus

Šogad telefonkrāpnieki apkrāpuši jau 193 iedzīvotājus

Šī gada pirmajos divos mēnešos starptautiski telefonkrāpnieki ir apkrāpuši 193 Latvijas iedzīvotājus, informēja Valsts policijā.

Visbiežāk krāpnieki ir uzdevušies par policijas, banku vai "Google" darbiniekiem, kā arī finanšu speciālistiem. Lielākoties no cietušajiem izkrāptas līdz dažiem tūkstošiem eiro lielas naudas summas, taču ir reģistrēti arī gadījumi, kad izkrāptās summas sasniedz desmitiem tūkstošu eiro.

Ja salīdzina ar iepriekšējiem gadiem, cietušo skaitam no starptautiskām krāpšanām esot tendence samazināties, kopumā iedzīvotāji kļūst arvien zinošāki par šo nozieguma veidu. Tajā pašā laikā, neskatoties uz tiesībsargājošo iestāžu un banku atkārtotiem brīdinājumiem, daļa aizvien iekrīt krāpnieku slazdos.

Izplatītākais krāpšanu veids, no kura šobrīd cieš visvairāk iedzīvotāju, ir tieši telefonkrāpšana. Janvārī un februārī policija saņēmusi informāciju no 193 iedzīvotājiem, kurus apkrāpuši telefonkrāpnieki. Visbiežāk - apmēram pusē no visiem reģistrētajiem gadījumiem - krāpnieki ir uzdevušies par policijas vai bankas darbiniekiem, retāk noziedznieki sacījuši, ka esot finanšu speciālisti, "Google" darbinieki vai kādas citas iestādes pārstāvji.

Parasti krāpnieki rīkojas pēc vienotas shēmas - piezvana un apgalvo, ka iedzīvotāja bankas kontā tiek veiktas nelikumīgas darbības, steidzina un pieprasa piekļuvi iedzīvotāja bankas kontam, mēģinot izvilināt bankas karšu numurus, kā arī kodus.

Policija atkārtoti aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un nevienam ne telefoniski, ne rakstiski neatklāt banku kontu piekļuves datus un sargāt arī savus personīgos datus.

Krāpnieki mēdz zvanīt no viltotiem numuriem, proti, zvana saņēmēja telefona ekrānā var uzrādīties pat policijas vai bankas telefona numurs. Taču jāņem vērā, ka patiesībā krāpnieki parasti zvana no ārvalstīm, un ar numuru viltošanas tehnoloģijām var atdarināt jebkuru numuru vai par iestādes vai uzņēmuma nosaukumu.

Iegūstot piekļuves datus banku kontiem, krāpnieki no tiem noņem visu tajos esošo naudu. Tāpat tiek reģistrēti gadījumi, kad krāpnieki, izmantojot iegūtos personas datus, cietušā vārdā paņem kredītu.

Lielākoties par krāpšanu upuriem kļūst iedzīvotāji vecuma grupās no 61 līdz 70 gadiem, kā arī no 51 līdz 60 gadiem. Ņemot vērā, ka telefonkrāpnieki gandrīz vienmēr runā krievu valodā, cietušie parasti ir cilvēki, kas prot krievu valodu un šajā valodā komunicējuši ar krāpniekiem.

Zemes stundas koncertā atbalstīs dabas atjaunošanu Ukrainā

Zemes stundas nedēļā Pasaules Dabas Fonds aicina uz īpašu šim notikumam veltītu koncertu, kas norisināsies 23.martā pulksten 19.00 Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā. Visi koncerta ienākumi par biļetēm tiks novirzīti kara izpostīto dabas aizsargājamo t...

Mājsaimniece-recidīviste Kreile atkal aizturēta. Pret viņu vēršoties dēmoni

Valsts policija par karu slavinošu simbolu izmantošanu aizturējusi jau iepriekš pārkāpumus izdarījušo mājsaimnieci Jeļenu Kreili.

Pagājušās nedēļas nogalē policijā saņemta informācija no iedzīvotājiem par kādu namu Rīgā, Torņkalnā, kura logos redzami va...

Biatlonists Rastorgujevs uzreiz aiz pjedestāla Pasaules kausa sezonā pēdējā sprintā
Latvijas biatlona izlases līderis Andrejs Rastorgujevs ceturtdien Norvēģijā izcīnīja 4.vietu 10 kilometru sprintā pēdējā Pasaules kausa sezonas posmā. Individuālās sacensībās ceturtā pozīcija Rastorgujevam ir Pasaules kausa sezonā labākais rezultāts.


Komentāri