lv
Vyu0gvGdwFXZcDnEIa6UXa2Vb0Lt7GSx41kS0dyc
1389289

Ziemas braukšanas konsultācijās piedalījušies 950 autovadītāju

Ziemas braukšanas konsultācijās piedalījušies 950 autovadītāju

Noslēgušās VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) rīkotās konsultācijas šajā ziemas sezonā, kur autovadītāji uzlaboja savas braukšanas iemaņas ziemas laikapstākļos. Šo iespēju ir izmantojuši vairāk nekā 950 autovadītāju astoņās pilsētās, ziņo CSDD.

Līdz ar Rīgu, Siguldu, Jelgavu, Valmieru, Rēzekni un Liepāju, kur konsultācijas rīkotas jau iepriekš, šogad tās pirmo reizi notika arī Daugavpilī un Madonā.
"Mūsuprāt, ir svarīgi aptvert iespējami plašu valsts teritoriju, tādejādi sniedzot iespēju autovadītājiem saņemt konsultācijas visos Latvijas reģionos. Mūsu komanda bija patīkami pārsteigta gan par jauno konsultāciju norises vietām, gan visu dalībnieku augsto interesi uzlabot savas braukšanas prasmes, apzinoties to nozīmi ziemas laikapstākļos", stāsta CSDD Biķernieku kompleksās sporta bāzes vadītājs un drošas braukšanas eksperts Normunds Lagzdiņš.

Drošas braukšanas speciālisti nodarbību dalībniekiem skaidroja drošas braukšanas pamatprincipus, bremzēšanas ceļa garumu uz dažādiem brauktuves segumiem, šķēršļu apbraukšanu un to, kā censties izvairīties no sadursmes, ja ir nepietiekams bremzēšanas ceļš.

"Iestājoties ziemas sezonai, ir jāparūpējas par atbilstošu automašīnas gatavību dalībai ceļu satiksmē, kā arī jāpielāgo savs braukšanas stils jaunajiem laikapstākļiem. Autovadītājiem ziemas apstākļos ir tendence vairāk nekā nepieciešams grozīt stūri, kas veicina automašīnas izslīdēšanu. Cita raksturīga kļūda ir neefektīva bremzēšana. Svarīgi ir nebaidīties un bremžu pedāli spiest asi un spēcīgi, tādejādi maksimāli samazinot bremzēšanas ceļa garumu. Te jāakcentē autovadītāja rīcība un faktiskais reakcijas laiks, ar kuru jārēķinās un, kas ekstremālās situācijās uz ceļa var izrādīties izšķiroši", skaidro Lagzdiņš.

Konsultāciju norises laikā tika veikta arī automašīnu riepu stāvokļa pārbaude. Kopumā autovadītāji katru gadu kļūst zinošāki gan braukšanas prasmju ziņā, gan ziemas riepu lietošanas jautājumā. 44% dalībnieku automašīnas bija aprīkotas ar pilnībā atbilstošām ziemas riepām, kuru ražošanas gads nav vecāks par diviem gadiem. Tikai nepilniem 3% automašīnu riepu protektora dziļums teju pārsniedza pieļaujamo, bet bīstamo četru milimetru atzīmi, savukārt 7% automašīnu riepas bija vecākas par astoņiem gadiem.

"Priecē, ka šogad liela daļa konsultāciju dalībnieku ir jauni autovadītāji, kuru braukšanas pieredze ir līdz diviem gadiem. Tas norāda uz izpratni par drošas braukšanas nozīmi, un ir cerība, ka jaunie autovadītāji ceļu satiksmē ar vienlīdz augstu atbildības sajūtu piedalīsies visu gadu. Cits novērojums attiecībā uz dalībniekiem šajā sezonā bija dāmu pārsvars. Ja iepriekšējos gados aktīvāki nodarbību apmeklētāji bija vīrieši, tad šogad lielāku aktivitāti izrādījušas tieši dāmas", atzīst Lagzdiņš.

Konsultācijas ziemas apstākļos CSDD autovadītājiem nodrošina jau kopš 2015.gada, un šajā laikā individuālās braukšanas prasmes uzlabojuši vairāk nekā 6000 autovadītāju. Konsultācijas autovadītājiem tiek nodrošinātas bez maksas. Tās tiek finansētas no Ceļu satiksmes drošības padomē piešķirtajiem līdzekļiem, saskaņā ar Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 57.pantu "Ceļu satiksmes negadījumu novēršana".

Imunizācijas valsts padome aicina steidzami mainīt vakcīnu pret pneimokoku infekciju
Imunizācijas valsts padome (IVP) aicina steidzami mainīt pašlaik Latvijā lietoto vakcīnu pret pneimokoku infekciju, kas iekļauta pašreizējā Latvijas vakcinācijas kalendārā, norādot, ka tā nesniedz maksimāli pieejamo aizsardzību pret šo infekciju, infor...
Luksemburgas lielhercogs iecelts par Atzinības krusta lielkrusta komandieri
Luksemburgas lielhercogs Anrī iecelts par Atzinības krusta lielkrusta komandieri, liecina Ordeņa kapitula paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".
Levits: Teritoriāli mazām valstīm, kā Latvijai un Luksemburgai, jāturas kopā

Teritoriāli mazām valstīm, kāda ir Latvija un Luksemburga, jāturas kopā, lai iestātos par starptautisko kārtību un pretotos agresorvalstu mēģinājumiem to patvaļīgi mainīt, pēc tikšanās ar Luksemburgas lielhercogu Anrī žurnālistiem sacīja Valsts prezide...



Komentāri