lv
VPNGpdtDlA0kR8pvIXl05uhIOgZQsRuiR9A0IviV
1373707

ES konkurētspējas pamatā jābūt atvērtai un ambiciozai tirdzniecības politikai

ES konkurētspējas pamatā jābūt atvērtai un ambiciozai tirdzniecības politikai

Eiropas Savienības (ES) konkurētspējas un ekonomiskās izaugsmes pamatā ir jābūt atvērtai un ambiciozai tirdzniecības politikai, uzsvēra Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Gunda Reire, kura piedalījās ES Ārlietu padomes sanāksmē par kopējās tirdzniecības politikas jautājumiem.

Kā informēja ĀM, ES Ārlietu padomes sanāksme par kopējās tirdzniecības politikas jautājumiem noritēja ceturtdien, 9.martā, un piektdien, 10.martā, Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. Dalībvalstu pārstāvji pārrunāja tirdzniecības politikas lomu ES konkurētspējas veicināšanā un ES-ASV tirdzniecības attiecības. Sanāksmē notika arī diskusija ar Ukrainas vicepremjeri Jūliju Sviridenko par ES tirdzniecības atbalstu Ukrainai.

ĀM parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka ES uzņēmēji saskaras ar virkni globālu izaicinājumu - pieaugošās energoresursu un izejmateriālu cenas, tirdzniecības barjeras un protekcionisms, piegāžu ķēžu nedrošība. Viņas ieskatā, ir svarīgi viņiem sniegt atbalstu, veicinot importa un eksporta tirgu dažādošanu un paplašinot ES brīvās tirdzniecības nolīgumu tīklu. Pēc Reires paustā, atvērta tirdzniecība rada iespējas ES ražošanas nozarēm piekļūt kritiski nozīmīgiem izejmateriāliem, īpaši nozarēs, kas ir svarīgas ES klimata un digitālo mērķu sasniegšanai. Tāpat parlamentārā sekretāre akcentēja, ka tirdzniecības aizsardzības instrumenti jāizmanto līdzsvaroti un mērķtiecīgi, neapdraudot ES ekonomikas konkurētspēju.

Pārrunājot ES un ASV tirdzniecības attiecības, Reire norādīja, ka abas ekonomikas ir cieši saistītas un to attiecībām ir ievērojams potenciāls padziļināties un paplašināties. Viņa atzīmēja, ka jāizmanto visas iespējas stiprināt transatlantiskās attiecības. ĀM parlamentārā sekretāre skaidroja, ka ES un ASV Tirdzniecības un tehnoloģiju padome spēj sniegt stabilu un uzticamu platformu turpmākai sadarbībai divpusējos un pasaules mēroga jautājumos, piemēram, eksporta kontrole, pretdarbošanās dezinformācijai, ieguldījumu izvērtēšana.

Sarunā ar Ukrainas vicepremjeri Reire uzsvēra stingru Latvijas atbalstu Ukrainai un tās ekonomikas atveseļošanai. Ukrainas piekļuve ES Vienotajam tirgum ir nozīmīga tās noturības veicināšanai un ražošanas un tirdzniecības turpināšanai. Parlamentārā sekretāre akcentēja Latvijas gatavību atbalstīt lēmumu par tirdzniecības atvieglojumu pagarināšanu Ukrainai, kā arī atzīmēja Solidaritātes koridoru efektīvas darbības nozīmi.

ES Ārlietu padome kopējās tirdzniecības politikas formātā apskata jautājumus par ES tirdzniecības attiecībām ar trešajām valstīm, ietverot preču un pakalpojumu tirdzniecību, intelektuālā īpašuma tiesību komerciālo pusi, starptautiskā publiskā iepirkuma un ārvalstu tiešo ieguldījumu noteikumu aspektus. Sanāksmes vada prezidējošās valsts ES Padomē ministrs, kas atbild par tirdzniecības jautājumiem.

LĀB prezidente Ilze Aizsilniece par veselības aprūpes nākotni
Latvija strauji dodas maksas veselības aprūpes virzienā un, "vēlākais, vasarā nozarē iestāsies smaga krīze" – tā par sekām, ko raisīs ilgstoši nepietiekamais finansējums nozarei, izteikusies Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece. &...
40% Latvijas iedzīvotāju sagādā grūtības siltumenerģijas rēķinu apmaksa

Siltumenerģijas rēķinu apmaksa sagādā grūtības 40% Latvijā iedzīvotāju, savukārt aptuveni 20% ir apsvēruši dzīvesvietas maiņu, piektdien Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) un bankas "Citadele" rīkotajā diskusijā sacīja bankas "Cit...

Valmieras vasaras teātra festivāla tēma šogad būs «Pieņemšana»

Šogad Valmieras vasaras teātra festivāla, kas notiks no 4. līdz 6.augustam, tēma būs "Pieņemšana", informēja festivāla pārstāve Lija Lauze.

Tajā pirmizrādes piedzīvos iestudējumi visai ģimenei, bet galvenā tēma šogad ir "Pieņemšana", dažādo notikumu rad...



Komentāri