lv
jsxf1RnBKyz8hcsflK90GLrLb8XoNArZ6jsRbqCZ
1359352

Informēs par vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošanu

Informēs par vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošanu

9.martā plkst.13.30 Veselības ministrijā (VM) notiks preses konference, kurā informēs par starptautiskajā projektā "Vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošana Latvijā un Slovākijā" tapušajām starptautisko ekspertu rekomendācijām, kas dos iespēju būtiski uzlabot vēža pacientu aprūpi Latvijā, informēja iestādē.

Projekta īstenošanā līdztekus VM iesaistīti Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts (LU KPMI), Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Pasaules Veselības organizācijas Starptautiskā Vēža pētniecības aģentūra (IARC/WHO), Eiropas Vēža institūtu organizācija (OECI) un ERASMUS Universitātes Medicīnas centrs (EMC), projekta finansētājs - Eiropas Savienība jeb Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta ģenerāldirektorāts (DG REFORM).

Preses konferencē informāciju sniegs veselības ministre Līga Meņģelsone, Pasaules Veselības organizācijas Starptautiskās Vēža pētniecības aģentūras vecākais zinātnieks Andre Karvalju, projekta līdzpriekšsēdētāji Latvijā, LU KPMI direktors profesors Mārcis Leja un Valsts prezidenta padomnieks viedo tehnoloģiju jautājumos Rolands Lappuķe, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ķīmijterpatijas un hematoloģijas klīnikas vadītāja, profesore Sandra Lejniece, Latvijas Onkologu un ķīmijterapteitu asociācijas vadītāja Aija Geriņa-Bērziņa, un onkoloģisko pacientu organizāciju apvienības "Onkoalianse" valdes locekle Olga Valciņa.

Konferencē informēs par labi funkcionējoša vēža reģistra ieviešanu Latvijā, krūts, dzemdes kakla un zarnu vēža skrīninga uzlabošanas iespējām Latvijā, kā arī visaptveroša Vēža centra izveidi Latvijā, un tā iekļaušanu citu šādu centru tīklā Eiropā.

VM informēja, ka, projektam tuvojoties noslēgumam, 8. un 9.martā LU telpās notiks konference, kurā Latvijas veselības nozares speciālistiem, politiķiem, ierēdņiem un pacientu organizācijām vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošanas projekta starptautiskie eksperti prezentēs rekomendācijas vēža pacientu aprūpes uzlabošanai Latvijā.

Vadoties pēc starptautisko ekspertu ieteikuma, tika izveidota projekta Pārraudzības komiteja, kuras sastāvā iesaistījās VM, Izglītības un zinātnes ministrijas, Finanšu ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un šo ministriju pakļautības iestāžu pārstāvji, kā arī slimnīcu, universitāšu, pacientu un citu institūciju pārstāvji. Pārraudzības komiteju vada veselības ministre Meņģelsone.

Pirmo reizi Latvijā tiks svinēta Lībiešu mantojuma diena

Pirmo reizi Latvijā 26.martā lībiešu savulaik apdzīvotajos novados tiks svinēta Lībiešu mantojuma diena, informēja Latvijas Universitātes (LU) Lībiešu institūts.

Pirmajā svētdienā pēc pavasara saulgriežiem, kas šogad būs 26.martā, lībiešu savulaik apdzī...

Vairāk nekā 70% skolēnu šogad plāno piedalīties Ēnu dienā

Ap 76% skolēnu plāno šogad, 5.aprīlī piedalīties Ēnu dienā, liecina izglītības organizācijas "Junior Achievement Latvia" veiktā Latvijas skolēnu karjeras aptauja.

Visvairāk aptaujāto savas profesijas izvēli plāno saistīt ar medicīnas nozari (20%), kā nā...

Pētot Baltijas dziļjūru, atklāj būtiskas ekosistēmas izmaiņas
Baltijas jūra ir viena no vispiesārņotākajām jūrām pasaulē. Tās ekosistēma mainās gan invazīvo sugu ietekmē, gan neesot zvejas liegumiem. Mums jābūt gataviem, ka no Latvijas ūdeņiem pazudīs ne tikai mencas un lucīši, bet, iespējams, arī butes, stāsta L...


Komentāri