lv
t7MTI73O1dcPemb9XDl2xZUvgHfoa4TIHRDQUOaZ
1352782

Ropažu novadā veidos telpiskās skaņas koncertzāli

Ropažu novadā veidos telpiskās skaņas koncertzāli

5.martā Ropažu novada Villasmuižā, ēku kompleksā ar vēsturisko nosaukumu "Bakhaužu muiža", tika sākti ambisoniskās, jeb telpiskās skaņas koncertzāles būvniecības darbi, ainformēja muižas īpašnieku pārstāve Una Griškeviča.

Ēku komplekss turpmāk būs pazīstams ar nosaukumu "Skaņu muiža 360", un tā būšot pirmā stacionārā telpiskās skaņas koncertzāle Latvijā, kas veidos jaunu, nākamās paaudzes mūzikas atskaņošanas un skaņas klausīšanās pieredzi.

"Skaņu muižu 360" veido un attīsta komponiste Zane Dombrovska ar vīru, nekustamā īpašuma attīstītāju Gunti Učelnieku, kuri pirms pāris gadiem iegādājās muižas kompleksu tieši šādam nolūkam.

"Ambisoniskā koncertzāle 144 kvadrātmetru platībā tiks ierīkota vienā no trim muižas kompleksa ēkām. Šobrīd, būvniecības pirmajā kārtā notiks koncertzāles ēkas jumta maiņa, bet nākamais posms jau paredz atbilstošas skaņu sistēmas uzstādīšanu," skaidro projekta attīstītājs, "Skaņu Muižas 360" valdes priekšsēdētājs Učelnieks.

Viņš plāno, ka pilnā apmērā skaņas sistēmu varēs uzstādīt 2024.gadā, bet jau šajā vasarā būs iespēja rīkot nelielus ieskaņas pasākumus, kas ļaus gan Ropažu novada iedzīvotājiem, gan viesiem no Latvijas un ārvalstīm gūt inovatīvu skaņas baudījuma pieredzi.

"Skaņu Muiža 360" kalpos arī par mācību un skaņas eksperimentu kultūrtelpu komponistiem, mūziķiem un citiem māksliniekiem, kurus interesē veicināt telpiskās skaņas uztveri un attīstīt citādāku skanisko domāšanu.

Koncertzāles veidotāji plāno organizēt gan vietēja mēroga, gan starptautiskus pasākumus, aicinot uzstāties un dalīties pieredzē audiovizuālās kompozīcijas, elektroakustiskās kompozīcijas, kino mūzikas, kā arī virtuālās realitātes mūzikas komponistus un studentus no Latvijas, Baltijas un citām valstīm.

Tāpat arī plānots organizēt skaņas ekskursijas - izzinošas, eksperimentālas, atraktīvas lekcijas ar skaņas demonstrējumiem, kas ikvienam interesentam ļaus paplašināt savu personisko skaņu un mūzikas klausīšanās pieredzi.

Nākotnē kompleksa teritorijā plānots ierīkot arī studiju darbam ar skaņu ierakstiem un profesionālai 3D skaņas apstrādei.

"Ambisoniskā jeb telpiskā skaņa ir pasaulē ļoti inovatīvs mūzikas virziens, bet Latvijā tas joprojām ir salīdzinoši mazpazīstams, pamatā zināms tikai šauram mūzikas patērētāju lokam, lielākoties mūzikas profesionāļu vidē. Laba skaņa ir bauda ne tikai tās radītājiem, bet arī mūzikas patērētājiem, un ambisoniskā skaņa paplašina mūzikas uztveres pieredzi, tu to dzirdi sev visapkārt un burtiski peldi skaņā. Izveidojot šādu koncertzāli, mēs ceram padarīt ambisonisko skaņu pieejamāku daudz plašākai cilvēku auditorijai," uzsver Dombrovska.

Būtu labi! Policija vēlas paplašināt saskaņotā paziņojuma noformēšanas iespējas

Valsts policija (VP) rosinās izmaiņas regulējumā, lai paplašinātu saskaņotā paziņojuma noformēšanas iespējas, pirmdien Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē norādīja VP Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis.

Divas galvenās prioritātes...

Bendika un Rastorgujevs Pasaules kausa posma biatlonā pāru stafetē izcīna bronzu

Latvijas biatlonisti Baiba Bendika un Andrejs Rastorgujevs svētdien Čehijā Pasaules kausa posma noslēgumā jauktajā pāru stafetē izcīnīja trešo vietu, kas latviešiem ir visu laiku augstākā pozīcija šajā disciplīnā.

Uzvaru svinēja norvēģi Marte Ulsbū-Rei...

Bertānam paliekot uz rezervistu soliņa, "Mavericks" zaudē "Suns"

Dalasas "Mavericks", Dāvim Bertānam paliekot uz rezervistu soliņa, svētdien Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlē piedzīvoja neveiksmi.

"Mavericks" savā laukumā ar rezultātu 126:130 (25:31, 37:28, 33:37, 31:34) piekāpās Fīniksas "Suns", pretinie...



Komentāri