lv
9B8W9GoQtjsrym8Z9Jb5KZ10IxzDuqkui8sU1Piu
1350070

Levits Ļvivā: Jāveido starptautiskais tribunāls Krievijas tiesāšanai

Levits Ļvivā: Jāveido starptautiskais tribunāls Krievijas tiesāšanai

Nepieciešams izveidot starptautisku tribunālu ANO paspārnē, kas nodrošinātu Krievijas atbildību par agresijas karu pret Ukrainu, Ļvivā notiekošajā starptautiskajā konferencē "Vienoti taisnīgumam" uzsvēra Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta Preses dienestā, Levits konferencē vērsa uzmanību uz to, ka starptautiskās tiesības aizliedz agresīvu karu, taču patlaban nav neviena starptautiskā tiesa, kuras kompetencē būtu iztiesāt konkrēto Krievijas agresiju pret Ukrainu.

Tāpat viņš norādīja, ka atbildīgie par Krievijas noziegumiem pret Latviju nekad nav tikuši tiesāti, taču ir pienācis laiks šādu trūkumu starptautiskajās tiesībās novērst. Tieši pēdējās dekādēs starptautiskā sabiedrība ir atradusi veidus, kā vērsties pret zvērīgiem noziegumiem, lai nodrošinātu atbildību un tiesiskumu.

"Neviens mehānisms pašlaik nevar īstenot jurisdikciju par agresijas noziegumu. Tas ir nepieņemami, jo agresijas noziegums ir cēlonis citiem galvenajiem starptautiskajiem noziegumiem," pauda Valsts prezidents.

Viņa ieskatā, pie atbildības jāsauc visi, sākot no Krievijas vadības līdz katram krievu karavīram, kurš nogalina, izvaro, izlaupa un iznīcina.

"Starptautisko tiesību mehānismam, ko mēs radīsim, ir jāspēj nodrošināt Krievijas vadības atbildība," uzsver Valsts prezidents, atzīmējot, ka "Latvija kopā ar citām līdzīgi domājošām valstīm uzskata, ka "ad hoc" starptautisks tribunāls ANO paspārnē var nodrošināt Krievijas augstākās vadības atbildību".

Viņš arī atzīmēja, ka ANO Ģenerālā asambleja jau 2022.gada 2.martā nosodīja Krievijas agresiju pret Ukrainu, tādējādi konstatējot, ka agresija ir notikusi.

Valsts prezidents ir pārliecināts, ka juridiski tribunāla izveide ir iespējama, tikai nepieciešama politiskā griba. Pēc Levita domām, politiskā griba izveidot tribunālu demokrātisko valstu vidū arvien pieaug. To apliecinot Eiropas Parlamenta šī gada 19.janvāra rezolūcija un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas šī gada 26.janvāra rezolūcija.

Levita ieskatā starptautiska tribunāla izveide ir nepieciešama, lai panāktu taisnīgumu pret Ukrainu un lai nemazinātu starptautisko tiesību standartu, kas kopš 1945.gada noteikts ANO Hartā, tai skaitā aizliedzot agresīvus karus.

"Pretējā gadījumā pasaule atkal nonāks militārajā anarhijā, un neviens negrib dzīvot tādā pasaulē. Šāda tribunāla izveide ir ne tikai Ukrainas, bet visas starptautiskās sabiedrības interesēs," norādīja Levits.

Tāpat Valsts prezidents rosināja klātesošajos domu apmaiņu par to, kā risināt Baltkrievijas atbildību, jo Baltkrievija atļāva Krievijai izmantot savu teritoriju, lai veiktu agresijas aktu pret Ukrainu.

Starptautiskā tribunāla Krievijas agresijas nozieguma iztiesāšanai juridiskos modeļus Levits Ļvivā svētdien pārrunāja arī ar Ukrainas ģenerālprokuroru Andriju Kostinu.

Abas puses vienojās par ciešu sadarbību šī jautājuma risināšanā.

36% Latvijas iedzīvotāju nespēj apmaksāt rēķinus laicīgi

Vairāk nekā trešā daļa jeb 36% respondentu Latvijā aizvadītajā rudens un ziemas sezonā ir saņēmuši rēķinus, ko nav spējuši apmaksāt norādītajā termiņā, liecina "Ferratum" veiktā "Insights" aptauja.

Salīdzinoši kaimiņvalstī Igaunijā 39% respondentu nav s...

Kristaps Markovskis: Gads Krievijai piemēroto sankciju zīmē: riski joprojām saglabājas augsti
Apritējis jau gads, kopš tika pieņemta pirmā Eiropas Savienības (ES) sankciju kārta pret Krieviju saistībā ar iebrukumu un karu Ukrainā. Gada laikā tai sekojušas vēl deviņas kārtas, jaunākā stājusies spēkā pavisam nesen. Kopumā šī ir jauna, līdz šim ne...
Levite: Seksuālās vardarbības mērķis Ukrainā ir iebiedēt un demoralizēt tautu

Tāpat kā slimnīcu, skolu un kritiskās infrastruktūras iznīcināšana kara laikā, arī seksuālās vardarbības mērķis ir iebiedēt un demoralizēt iedzīvotājus, uzsvēra Valsts prezidenta kundze Andra Levite, piedaloties starptautiskajā konferencē "Vienoti tais...



Komentāri