lv
JR7LLvgvEJhJKjB1Yz8eJBIZxfBPm0N1uiyEu4qh
1342505

Aptuveni desmit cilvēki pulcējušies protestā pret obligāto militāro dienestu

Aptuveni desmit cilvēki pulcējušies protestā pret obligāto militāro dienestu

Sestdien ap plkst.14 Rīgas centrā, laukumā pie Brīvības pieminekļa, aptuveni desmit cilvēki sapulcējās, lai, spītējot sniegputenim, protestētu pret obligātā militārā dienesta ieviešanu.

Sākotnēji protestētāji bija nostājušies uz ietves Brīvības laukumā pie Pilsētas kanāla margām un paņēmuši rokās dažus plakātus, uz kuriem rakstīts "Jaunieši nedienēs, jaunieši emigrēs" un "Aizveriet VAD zaudētavu arī".

Vēlāk, ap plkst.14, protestētāji sāka gājienu uz Aizsardzības ministriju, latviešu valodā ar krievu akcentu skandējot saukļus pret obligātā militārā dienesta ieviešanu. Izskanēja tādi saukļi kā "Kas mēs esam? Latvijas patrioti!" un "Obligāti nē, brīvprātīgi jā!".

Neformālās organizācijas "Rīko" gājienu plānots noslēgt pie Aizsardzības ministrijas, bet pēc tam iecerēts teikt runas Esplanādē.

Protestētāji iebilst pret piespiedu "iesaukšanu armijā", ko paredzot Saeimā otrajā lasījumā atbalstītais Valsts aizsardzības dienesta (VAD) likumprojekts.

Pasākuma rīkotāju ieskatā, šādas kārtības ieviešana liecinot, ka Latvijas profesionālā armija un Zemessardze nav pievilcīgas jauniešiem. Protesta pasākuma rīkotāji min vairākus argumentus par sliktu obligātajam militārajam dienestam, piemēram, jaunieši pametīs valsti, būs jākaro, ja tiks iedarbināts NATO 5.pants u.c.

Protestētāji pieprasa atcelt "iesaukšanas armijā ieviešanu" un padarīt Latviju par valsti, kuru jaunieši paši gribēs aizstāvēt.

Pasākumu pieteikusi kāda privātpersona. Bija plānots, ka tajā piedalīsies 100 dalībnieki.

Kā ziņots, Saeima 16.februārī otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz VAD izveidi.

VAD likumprojekts paredz, ka VAD militāro dienestu varēs pildīt vienā no trim veidiem - 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vai Zemessardzes vienībā, piecus gadus Zemessardzē kopumā, pildot dienesta uzdevumus ne mazāk kā 21 individuālās apmācības dienu un ne vairāk kā septiņas kolektīvās apmācības dienas katru gadu, vai arī piecu gadu laikā apgūstot augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka programmu, ar kopējo apmācību un dienesta uzdevumu izpildes laiku ne mazāk 180 dienas.

Video: Cēsīs būvē militāro tehniku
Pirms aptuveni gada Cēsīs sāka komplektēt no Somijas atvestus bruņtransportierus "Patria" Latvijas Bruņoto spēku vajadzībām. Militārās tehnikas ražošanai attīstoties, plānots, ka darba apjoms tuvāku gadu laikā pieaugs.
Paveikta 627 Latvijas pilskalnu digitāla pārmērīšana

Paveikta 627 Latvijas pilskalnu pārmērīšana, informēja projekta "Latvijas pilskalni" veidotājs Gatis Kalniņš.

Viņš norāda, ka uzmērīšana veikta, mērot pilskalnu trīsdimensiju modeļus, kas veidoti, izmantojot brīvpieejas "Lidar" jēldatus. Savukārt paši m...

Piektdien uz Latvijas ceļiem gājuši bojā trīs cilvēki

Piektdien satiksmes negadījumos uz Latvijas ceļiem gājuši bojā trīs cilvēki, uzzināja Valsts policijā.

Plst.10.50 Gulbenē Baložu un Raiņa ielas krustojumā kāds vīrietis, vadot automašīnu "Saab", sadūrās ar cita vīrieša vadītu kravas automašīnu "MAN" ar ...



Komentāri