lv
ehgPBXUBI7TVDRANXQlYtxD3titqvMLnmiRew7EA
1338415

Purvīša muzejā atklāj jauno mākslinieku balvu Pavasaris

Purvīša muzejā atklāj jauno mākslinieku balvu Pavasaris

Atzīmējot gleznotāja Vilhelma Purvīša dzimšanas dienu, Purvīša muzejs atklāj jauno mākslinieku balvu "Pavasaris".

Pirmo reizi jauno mākslinieku konkursu muzejs organizē kopā ar Mākslu izglītības kompetences centra Nacionālās Mākslu vidusskolas Jaņa Rozentāla Mākslas skolu un Cēsu pilsētas Mākslas skolu.

Latvijas Mākslas akadēmijas dibinātājs un pasniedzējs, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja dibinātājs Purvītis pabeidza Sanktpēterburgas Mākslas akadēmiju ar izcilību. Balvā par daudzsološo veikumu viņš saņēma stipendiju, lai varētu apceļot Eiropu un papildināt savas prasmes mākslā.

Savukārt viņa pasniedzējs, mākslinieks Arhips Kuindži ziedoja naudu, lai šajā ceļojumā dotos arī Purvīša kursabiedrs un draugs Janis Rozentāls. Pēcāk, jau kā LMA dibinātājs un pasniedzējs, Purvītis meklēja un ziedoja līdzekļus, lai studentiem būtu iespēja mācīties un redzēt laikmetīgo mākslu pasaulē.

Purvīša muzeja vadītāja Žanete Grende norāda, ka Purvīša garā, arvien tiek meklēti līdzekļi, lai studentiem būtu iespēja redzēt laikmetīgo mākslu pasaulē. Šogad aizsākta jauno mākslinieku balva "Pavasaris" sadarbībā ar Jaņa Rozentāla Mākslas skolu un Cēsu pilsētas Mākslas skolu, taču nākotnē konkursā aicinās piedalīties arī citu mākslas skolu jauniešus. Šādi Purvīša muzejs dod gan iespēju jaunradīt, gan pieredzi redzēt labāko no pasaules mākslas.

Jauno mākslinieku apbalvojums "Pavasaris" būs jaunrades process, kurā plānotas gan meistarklases, gan jauno mākslinieku prakse Purvīša dzimtajās mājās, Taurupes pagastā. Prakses rezultāts būs brīvdabas izstāde Purvīša muzeja teritorijā, kuru bez maksas varēs apmeklēt jebkurš interesents.

Izstādes darbus vasarā vērtēs gan žūrija mākslinieka Jurģa Krāsona vadībā, gan visi muzeja apmeklētāji. Jaunais mākslinieks vai mākslinieku apvienība saņems balvu 1000 eiro apmērā ceļojumam uz kādu no lielākajiem Eiropas mākslas muzejiem.

Pagājušā gadsimta 90.gadu sākumā Purvīša dzimtās mājas "Vecjauži" iegādājās Nīderlandes pilsone Margarēta Lestradēna. 2021.gadā viņa nolēma nodot šo īpašumu atpakaļ Latvijas sabiedrībai un uzticēja Purvīša dzimtājās mājas Imanta Ziedoņa fondam "Viegli".

Fonds "Viegli" pagājušā gada 3.martā, Purvīša 150 dzimšanas dienā, nāca klajā ar paziņojumu, ka Purvīša dzimtajās mājās turpmāk būs Purvīša muzejs. 2022.gada pavasarī notika vairākas kultūrtalkas "Vecjaužu" teritorijas sakopšanai un pirmā muzeja brīvdabas izstāde par Purvīša personību. Patlaban kopā ar domubiedriem Purvīša muzejs veidojas vizuāli antropoloģiskā ceļā, lai varētu stāstīt par Purvīti kā cilvēku mākslā.

Apkopoti dati, cik izmaksā viena pacienta ārstēšana slimnīcā

Viena pacienta ārstēšanai slimnīcā vidēji nepieciešami 1700 eiro. Dati tika apkopoti no vairāk nekā 20 slimnīcām, kas ir gandrīz visas slimnīcas Latvijā. Tie tika apkopoti pa 94 rādītājiem, tostarp, ieskaitot slimnīcu izdevumus par elektroenerģiju, med...

Liepājā aiztur vadītāju, kurš iepriekšējā dienā aizbēga no policijas

Valsts policija (VP) Liepājā apturējusi automašīnas vadītāju un konstatējusi tajā narkotikas, informēja VP Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova.

2.martā ap plkst.22.15 Valsts polici...

SKS ieradusies jauna astronautu komanda, viens no viņiem krievs

Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) piektdien ieradušies divi ASV astronauti, Krievijas kosmonauts un Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) astronauts.

Komanda devās ceļā ceturtdien ar ASV privātā uzņēmuma "SpaceX" kosmosa kuģi "Crew Dragon" plkst.7.34 pēc La...



Komentāri