lv
PWpjbjBEMxNAKPHubqL2PDbRNEtGbbrsV6MzN5In
1336296

BIB provizoriskie zaudējumi pērn sasnieguši 26,8 miljonus eiro

BIB provizoriskie zaudējumi pērn sasnieguši 26,8 miljonus eiro

Latvijas "Baltic International Bank", kuras finanšu pakalpojumu sniegšana tika apturēta 2022.gada 12.decembrī, pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar zaudējumiem 26,773 miljonu eiro apmērā, kas ir 5,3 reizes vairāk nekā 2021.gadā, liecina bankas publiskotā informācija.

Bankas aktīvi 2022.gada 31.decembrī bija 139,051 miljona eiro apmērā, kas ir par 33,8% jeb 71,12 miljoniem eiro mazāk nekā 2021.gada beigās, kad "Baltic International Bank" aktīvi bija 210,171 miljons eiro.

Noguldījumos pagājušā gada beigās banka bija piesaistījusi 108,896 miljonus eiro, kas ir par 32,4% mazāk nekā 2021.gada beigās, bet kredītos banka bija izsniegusi 21,258 miljonus eiro, kas ir par 36,3% mazāk nekā 2021.gada beigās.

Pagājušā gada beigās "Baltic International Bank" kapitāla un rezervju apmērs bija 13,931 miljons eiro, kas ir 2,6 reizes mazāk nekā 2021.gada beigās.

Pārskatā atzīmēts, ka 2022.gada 12.decembrī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK), kas kopš šā gada pievienota Latvijas Bankai, padome pieņēma lēmumu apturēt bankas finanšu pakalpojumu sniegšanu, kā arī iecēla pilnvarniekus. FKTK iesniedza pieteikumu Eiropas Centrālajā bankā (ECB) bankas licences anulēšanai, taču pārskata publicēšanas datumā ECB lēmums vēl nav pieņemts.

Jau vēstīts, ka FKTK pērn 12.decembrī ārkārtas sēdē nolēma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "Baltic International Bank". FKTK atzina "Baltic International Bank" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās, un nolēma neveikt "Baltic International Bank" noregulējumu, proti, neīstenot pasākumus bankas darbības stabilizēšanai.

Šādu lēmumu FKTK pieņēma, jo banka ilgstoši nevarēja nodrošināt dzīvotspējīgas stratēģijas ieviešanu. Līdzšinējā darbības stratēģija neatbilda bankas iespējām un nav īstenojama, tāpēc banka ilgstoši nenodrošināja pelnītspējīgu biznesa modeli. Tāpat bankai bija nopietni iekšējās pārvaldības trūkumi, tostarp noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā.

Savukārt 13.decembrī tika pieņemts lēmums par noguldījumu nepieejamību bankā.

Vienlaikus "Baltic International Bank" akcionāri paziņoja, ka nepiekrīt FKTK lēmumam par bankas darbības apturēšanu un vēlās turpināt darbu, jo "Baltic International Bank" pietiek kapitāla, un tā ir gatava strādāt arī tālāk, nepieciešamības gadījumā piesaistot jaunu kapitālu un arī jaunus akcionārus.

2021.gadā "Baltic International Bank" auditētie zaudējumi bija 5,091 miljona eiro apmērā.

Bankas lielākie akcionāri ir Valērijs Belokoņs (38,13%) un Vilorijs Belokoņs (21,3%). Pēc aktīvu apmēra "Baltic International Bank" 2021.gada beigās bija 10.lielākā banka Latvijā.

Viņķeles krimināllietu par Covid-19 vakcīnu iepirkumu iztiesās martā

Bijušās veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) krimināllietu, Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā plāno turpināt skatīt 29.martā plkst.10.00, infromē tiesā.

Iepriekš, pērnajā novembrī, tika lemts lietu skatīt slēgtās tiesas sēdēs, bet vēlāk pēc...

Lemberga krimināllietu turpinās iztiesāt 6.martā un vēl vismaz 15 tiesas sēdēs

Koruptīvos noziegumos apsūdzētā bijušā Ventspils mēra, pašreizējā Ventspils domes deputāta Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") krimināllietu, Rīgas apgabaltiesa plāno turpināt skatīt 6.martā plkst.10.00, informē tiesa.

Tiesas sēdē turpināsies Lem...

Šolca un Kariņa tikšanās bija rutīnas vīzīte, taču būtiska Baltijas drošībai

Vācijas kanclera Olafa Šolca un Latvijas Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) tikšanās bija rutīnas vīzīte, bet arī tā ir būtiska Baltijas valstu drošībai, tādu viedokli pauda Ģeopolitikas pētījumu centra direktors un Vidzemes Augstskolas prorektor...



Komentāri