lv
XRjlyBZqGJoYhrPamP18aXdkKPygtZKdLky8S9uC
1328239

Izstrādātāji no Latvijas radījuši drošas datu apmaiņas mākoņa platformu Beeble

Izstrādātāji no Latvijas radījuši drošas datu apmaiņas mākoņa platformu Beeble

Reaģējot uz digitālās pasaules izaicinājumiem informācijas drošības un privātuma jomā, Latvijas izstrādātāju grupa ir izveidojusi platformu “Beeble”, kas sevī iekļauj drošu e-pasta servisu un šifrētu mākoņkrātuvi. Platforma veido konfidenciālu vidi šifrētu datu drošai apmaiņai un uzglabāšanai.

Pašlaik “Beeble” projekts ir pabeidzis agrīnās piekļuves posmu, ir izturējis pēdējo beta testēšanas kārtu un piedāvā jauniem lietotājiem iespēju reģistrēties un izmantot platformu bez maksas.

Platforma Beeble.com tagad ir pieejama gan privātiem lietotājiem, gan uzņēmumiem. Konfidenciālas un aizsargātas informācijas apmaiņa “Beeble” platformā tiek veikta tā, lai saviem personīgajiem datiem piekļūt varētu tikai pats lietotājs.

Ideja par drošu komunikācijas kanālu drošai datu apmaiņai starp biznesa pārstāvjiem radās pirms desmit gadiem. Līdz 2018. gadam šī ideja izauga par projektu, kas ietver veselu platformu, kurā piekļuves lietotāja informācijai nav nevienam, izņemot viņu pašu. Privātums un informācijas drošība ir izvirzīta pirmajā vietā, un paplašināšanas plāni vainagojās ar mākoņkrātuvju un e-pasta izveidi. “Mūsu izstrādātais projekts ir pamats veselīgai saziņai starp cilvēkiem un uzņēmējdarbības veikšanai, kurā visa informācija ir aizsargāta,” stāsta viens no “Beeble” izstrādātājiem.

Informācijas konfidencialitāte “Beeble” platformā tiek garantēta. “Sākotnēji mēs izstrādājām sistēmu tā, lai pat izstrādātāji nevarētu atšifrēt datus bez to īpašnieka līdzdalības. Nekāda informācija netiek uzglabāta, nosūtīta vai apstrādāta mūsu serveros atvērtā veidā. Mums, atšķirībā no daudziem citiem mākoņpakalpojumiem, nav piekļuves lietotāju parolēm, e-pastu saturam un nosūtītajai informācijai. Visi dati vispirms tiek šifrēti klienta ierīcē un pēc tam nonāk pie mums. Unikālo paroli zina tikai pats lietotājs. Ne mēs, ne kāds cits nevar piekļūt informācijai bez lietotāja piekrišanas. Tas attiecas gan uz e-pastu, gan mākoni,” uzsver izstrādātājs.

“Beeble” platforma, pēc tās veidotāju domām, nav izgudrojusi riteni no jauna un nav vienīgais spēlētājs tirgū, taču tai ir nenoliedzamas priekšrocības. “Mums ir konkurenti, taču mūsu galvenā atšķirība ir tā, ka esam apvienojuši e-pastu un mākoņkrātuvi vienā produktā. Visas lietotāja darbības notiek vienā lietojumprogrammā, kur pārslēgšanās starp rīkiem un funkcijām ir vienkārša un ērta. Turklāt bezmaksas reģistrācijai ir pieejams daudz brīvu adrešu, kas ļauj izveidot skaistu personīgo kontu,” skaidro Maksims Papušs. “Beeble” pastā ir iespējams, piemēram, apmainīties ar audio un video ziņojumiem, iestatīt laiku vēstules vai faila automātiskai dzēšanai utt. Savukārt lietotāji var koplietot piekļuvi “Beeble” mākonī augšupielādētajiem failiem gan sistēmas ietvaros, gan kā ārēju saiti. Turklāt, lai to izdarītu, nav nepieciešama papildu programmu vai spraudņu instalēšana.

Kamēr lielie tehnoloģiju giganti vairo savu varu pār digitālo pasauli, ievācot un monetizējot miljardiem cilvēku personisko un biznesa informāciju, “Beeble” piedāvā alternatīvu risinājumu, kas nodrošina lietotāju privātuma un informācijas konfidencialitātes aizsardzību. Projektā nav reklāmu, jo “Beeble” izstrādātājiem nav piekļuves failiem un klientu vēstulēm. Līdz ar to lietotāja informācijas nodošana vai pārdošana trešajām personām (reklāmdevējiem un, iespējams, krāpniekiem) ir neiespējama.

“Beeble” bezmaksas privātajā kontā ir iekļauta e-pasta un mākoņa glabātuve 1 GB apjomā, kā arī pamata funkcijas, piemēram, ar paroli aizsargāti e-pasta ziņojumi, spēcīga šifrēšanas atslēga, integrēts e-pasts un mākoņkrātuve. Nākotnē lietotājs var pievienot maksas kontu ar palielinātu glabātuves apjomu un paplašinātu funkcionalitāti. “Beeble” platformā būs iespējams izmantot visdažādākos instrumentus, kas piemēroti biznesam, privātajām interesēm, komandas vai projektu apvienošanai, kā arī uz platformu ir iespējams pārnest nepieciešamo skaitu lietotāju domēnu.

“Beeble” platformā šifrētus e-pastus un failus ir iespējams nosūtīt arī adresātiem, kuri izmanto tradicionālo e-pastu. Tādējādi tiek saglabāta saderība un komunikācijas drošība ar jebkuru personu.

“Mēs ceram, ka cilvēki sāks domāt par to, kam un kā ir pieejama viņu privātā un biznesa informācija. Cilvēki nesaprot, cik daudz informācijas “ieplūst” virtuālajā pasaulē un kādas iespējas tas paver šīs informācijas izmantotājiem. Tas var būt patiešām bīstami. Mūsu misija ir sniegt cilvēkiem alternatīvu, kuras pamatā ir absolūta privātuma paradigma. Kur visa jūsu informācija ir jūsu īpašums, un neviens tai nevar piekļūt bez jūsu ziņas un vēlēšanās,” uzsver izstrādātājusi.

Papildinformācija: beeble.com

Informāciju sagatavoja uzņēmums “Sikneco Technologies Ltd.”

Stukāns: Tribunāls par Krievijas kara noziegumiem Ukrainā varētu notikt jau rīt

Tribunālu par Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainā varētu izveidot jau rīt, ja vien valstīm būtu tāda vēlēšanās, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pauda ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Viņš sacīja, ka dienesti un daž...

Vāc parakstus par finansējuma apturēšanu partijām, ja biedri neievēro Satversmi

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par valsts finansējuma apturēšanu partijām, kuru biedri rīkojas pretēji Satversmei.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Mārtiņš Štāls. Viņš apgalvo, ka atsevišķi 14.Saeimā ievēlētie depu...

'Pie labām lietām ātri pierod'. Latvijas izlases uzvarētāju identitātes attīstīšanās
Latvijas basketbola izlase Pasaules kausa kvalifikāciju noslēgusi ar 11 uzvaru sēriju, un pēc šobrīd valdošās ažiotāžas rodas sajūta, ka tā uz finālturnīru dodas teju vai favorītes statusā. Pēc piedzīvotā fiasko Eiropas čempionāta kvalifikācijā 2021. g...


Komentāri