lv
o4lXLgsqeNtIkK2YKVbXTW56krTHQtdOVm75uSYu
1323710

Ceriņš: Līdz 2026.gadam iedzīvotājiem latviešu valoda jāzina sarunvalodas līmenī

Ceriņš: Līdz 2026.gadam iedzīvotājiem latviešu valoda jāzina sarunvalodas līmenī

Valdībai ar valodas apmācību programmu atbalstu jāpanāk, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs līdz 2026.gadam ir apguvis latviešu valodu vismaz sarunvalodas līmenī, uzskata Saeimā nepārstāvētās partijas "Kustība "Par!"" ("Par") izpilddirektors un valdes loceklis Miks Celmiņš.

"Par" izpilddirektors arī vērš uzmanību, ka valdībai ir jāuzlabo pieeja, kā veicināt latviešu valodas lietošanu ikdienas saziņā. "Iespējams ir nepieciešams noteikt vienu atbildīgu institūciju par valodas apmācību un valodas politiku valstī," presei izplatītajā viedoklī pauž Celmiņš.

Valodas apmācība jānosaka kā viens no primārajiem šīs valdības uzdevumiem, jaunpienācējus laikus iekļaujot šajā procesā, atzīmē Celmiņš. "Ikvienam, kas Latviju sauc par savām mājām, ir jāprot sarunāties latviski," pauž "Par" izpilddirektors, kurš norāda uz dažādām cilvēku grupām, kuras atbilst šai kategorijai.

Partijas pārstāvis norāda, ka latviešu valodas kursiem jābūt pieejamiem ikvienam Latvijā dzīvojošajam - ārvalstu studentiem augstskolās, citiem migrantiem savos uzņēmumos, nepilsoņiem un citu valstu pilsoņiem gan par maksu, gan bezmaksas kursos visā Latvijā.

Celmiņš atzīmē, ka pēc sarunvalodas līmeņa sasniegšanas ikvienam ir jābūt iespējai valodu turpināt apgūt arī "teicamā līmenī iespējami ātri". Taču pašlaik valodas apmācība ir atstāta pašplūsmā un tā nav viena no primārajām valstiskām prioritātēm, par ko liecina nepieciešamo finanšu resursi nepiešķiršana, pauž partijas politiķis.

Valdības piešķirtais finansējums ļaus apgūt latviešu valodu tikai ap 400 trešo valstu pilsoņiem, norāda "Par" valdes loceklis, kurš uzsver, ka tas noteikti nav pietiekami. Celmiņš atzīmē, ka vēl atsevišķi 2023.gadā paredzēts piešķirt papildu finansējumu, kas sekmētu aptuveni 1000 ukraiņiem apgūt latviešu valodu.

Arī saistībā ari Imigrācijas likuma regulējumu, kas paredz aptuveni 25 000 Latvijas iedzīvotāju, kas ir Krievijas pilsoņi, apliecināt valodas zināšanas konkrētā līmenī līdz 1.septembrim, Celmiņš norāda, ka tā ir valsts izšķiršanās, vai likt Latvijas iedzīvotājiem likt manīt, ka viņi šeit nav vēlami, vai arī nodrošināt, ka ikvienam "ir iespēja ātri, ērti, lēti vai bezmaksas apgūt latviešu valodu".

"Par" 14.Saeimas vēlēšanās startēja partiju apvienības "Attīstībai/Par!" sarakstā, kas neiekļuva parlamentā, no 5% barjeras pārvarēšanas atpaliekot tikai par dažiem simtiem balsu.

Nākamnedēļ sāksies Vecrīgas modināšanas pasākumi

No 10. līdz 19.martam plānoti Vecrīgas modināšanas pasākumi, informēja Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras galvenā projektu vadītāja Ance Tarvida.

Vecrīga modināšanas nedēļu rīko Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra (RITA) sadarbībā ar Latvijas Bāru...

Latvijas basketbolisti – vieni no labākajiem PK atlases statistikā Eiropā
Latvijas vīriešu basketbola izlase lieliski aizvadīja Pasaules kausa kvalifikāciju, pelnīti iegūstot ceļazīmi uz finālturnīru. Itāļu speciālista Lukas Banki vadītā komanda bija viena no labākajām dažādos atlases turnīra statistikas rādītājos, tostarp e...
Latvijas specdienests: Karadarbība Ukrainā turpināsies vismaz visu 2023.gadu

Karadarbība Ukrainā turpināsies vismaz visu 2023.gadu, turklāt Krievijas pozīcijām pasliktinoties, pieaugs dažādu izmisuma soļu riski, lai situāciju mainītu sev par labu, savā pagājušā gada darbības pārskatā secinājis viens no Latvijas specdienestiem -...



Komentāri