lv
orBG1KIWLTps535zsEAFZyqJKta2pc0kqFMYnDFf
1320814

Eksperti iepazīstinās ar rekomendācijām vēža pacientu aprūpes uzlabošanā

Eksperti iepazīstinās ar rekomendācijām vēža pacientu aprūpes uzlabošanā

Martā Latvijas Universitātē (LU) notiks konference, kurā Latvijas veselības nozares speciālistiem, politiķiem, ierēdņiem un pacientu organizācijām vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošanas projekta starptautiskie eksperti prezentēs rekomendācijas vēža pacientu aprūpes uzlabošanai Latvijā, informēja LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (KPMI) sabiedrisko attiecību speciāliste Amanda Boka.

Pasākuma laikā Pasaules Veselības organizācijas Starptautiskās Vēža pētniecības aģentūras (IARC/WHO), Eiropas Vēža institūtu organizācijas (OECI) un "Erasmus" Universitātes Medicīnas centra (EMC) pārstāvji pēc Latvijā veiktās ekspertīzes iepazīstinās ar rekomendācijām, lai veidotu, uzlabotu un nodrošinātu vienlīdz kvalitatīvu un visiem pacientiem vienādi pieejamu vēža pacientu aprūpi visā Latvijā.

Ekspertu ziņojums aptvers ļoti plašu jomu. Projekta ekspertīze ir sadalīta trijās daļās - vēža skrīnings, vēža reģistrs un visaptverošu vēža centru un vēža aprūpes tīkla izveide. Taču ziņojumā ir iekļautas arī rekomendācijas, kuras īstenojot, nākotnē labāk labāk sekmētos arī, piemēram, modernā diagnostika, molekulārie konsīliji un citi saistītie procesi.

Viens no projekta priekšsēdētājiem, LU KPMI direktors, profesors Mārcis Leja uzsvēra, ka tā būs iespēja apmainīties ar viedokļiem, turklāt ne tikai ar speciālistiem un ierēdņiem, bet arī sabiedrības un pacientu pārstāvjiem, kuri nav bijuši klāt projekta īstenošanas procesā.

Starp konferences viesiem no ekspertu puses klātesoši būs projekta vadītājs, Starptautiskās Vēža pētniecības aģentūras zinātnieks Andrē Karvalju, Eiropas Vēža institūtu organizācijas kvalitātes un akreditācijas direktors Saimons Obersts un "Erasmus" Universitātes Medicīnas centra profesore Īrisa Lansdorpa-Fohelāra, kas ir eksperte vēža skrīninga izmaksu un efektivitātes modelēšanas jomā. Tāpat konferencē būs pārstāvēti projekta finansētāja - Eiropas komisijas Strukturālo reformu atbalsta ģenerāldirektorāta - un Eiropas Komisijas Latvijā pārstāvji.

Konference notiks 8. un 9.martā. Ikviens interesents aicināts apmeklēt konferences publisko daļu 9.martā LU Lielajā aulā no plkst.9 līdz plkst.12.30. Lai pieteiktos, interesenti aicināti reģistrēties "ej.uz/konference_9_marts". Ikviens reģistrētais dalībnieks, kurš apmeklēs konferenci klātienē, saņems elektronisku apliecību par dalību.

Boka informēja, ka, vadoties pēc starptautisko ekspertu ieteikuma, tika izveidota projekta Pārraudzības komiteja, kuras sastāvā iesaistījās Veselības ministrijas (VM), Izglītības un zinātnes ministrijas, Finanšu ministrijas (FM), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un to pakļautības iestāžu pārstāvji, kā arī pacientu un citu institūciju pārstāvji. Pārraudzības komiteju vada veselības ministre Līga Meņģelsone.

Starp īstenotā projekta prioritātēm ir Eiropas Vēža uzveikšanas plāna uzdevumi optimizēt esošās skrīninga programmas, kā arī attīstīt jaunas pieejas, veidot visaptverošus vēža centrus, kam jābūt savā starpā tīklotiem Eiropas līmenī, attīstīt visaptverošu vēža infrastruktūru un izveidot un attīstīt labi funkcionējošu vēža reģistru, kas 2022.gadā tika noteikta par Latvijas prioritāti.

Projekts "Vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošana Latvijā un Slovākijā" Latvijā norisinās kopš 2022.gada sākuma pēc LU KPMI iniciatīvas. Projekta vadībā ir Leja un Valsts prezidenta padomnieks viedajās tehnoloģijās Rolands Lappuķe. Projekta vadības modeli apstiprināja VM un FM.

Merzļikins atbrīvojies no stresa: lasīju grāmatu, kliedzu okeānā, piedzēros
Latvijas hokeja izlases vārtsargs Elvis Merzļikins nupat aizvadīto pārtraukumu Nacionālajā hokeja līgā (NHL) izmantojis lietderīgi un centies atbrīvoties no stresa, ko radījusi šī neveiksmīgā sezona. Viņš dažu dienu atvaļinājumā izmantojis dažādas meto...
Nedaudz pieaudzis Covid-19 pacientu skaits Latvijas slimnīcās

Latvijas slimnīcās patlaban ārstējas kopumā 145 Covid-19 pacienti, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija.

Salīdzinoši pirmdienā pirms nedēļas Latvijas slimnīcās ārstējas 139 Covid-19 pacienti.

Pēdējās diennakts laikā Latvijas s...

Mūžībā devusies scenogrāfe un vides māksliniece Leite-Plaude

Pagājušās nedēļas ceturtdienā, dienu pirms savas 75.dzimšanas dienas, mirusi scenogrāfe, vides māksliniece Ludmila Leite-Plaude, informēja Latvijas Mākslinieku savienības (LMA) prezidents Igors Dobičins.

1948.gada 24.februārī dzimusī Leite-Plaude mācījā...



Komentāri