lv
gfoxrfAKhAlzjQsSPJRr13wykG3TCIWolgr5yrLw
1314915

Kāpēc valdība nesteidzas lemt par Ogres domes darbību?

Kāpēc valdība nesteidzas lemt par Ogres domes darbību?

Saeima šonedēļ nolēma 23.februāra sēdes darba kārtībā vēl neiekļaut "Progresīvo" virzīto lēmumprojektu par Ogres novada pašvaldības domes darbību attiecībā uz Ogres muzeju izvērtējumu.

Tā kā lēmumprojekts tika iesniegts jau pēc Saeimas 23.februāra sēdes darba kārtības apstiprināšanas, tad deputātiem bija jālemj par tā iekļaušanu darba kārtībā. Taču Saeima šo priekšlikumu noraidīja un tagad par dokumentu, iespējams, varētu tikt lemts kārtējā sēdē ceturtdien, 2.martā. Šīs sēdes darba kārtība gan vēl nav izsludināta.

"Progresīvie" lēmumprojektā aicina uzdot atbildīgajām institūcijām izvērtēt Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) kā domes darba vadītāja darbību atbilstību labas pārvaldības principam saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbības ierobežošanu, kas sekojusi pēc muzeja atteikuma nodrošināt sankcijām pakļautās personas Krievijas oligarha Pjotra Avena saimniecisko resursu jeb porcelāna izstādi.

"Progresīvo" deputāti Andris Šuvajevs, Antoņina Ņenaševa, Kaspars Briškens, Andris Sprūds, Jana Simanovska, Skaidrīte Ābrama, Edmunds Cepurītis, Leila Rasima, Atis Švinka un Edgars Zelderis aicina to uzdot izvērtēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Kultūras ministrijai sadarbībā ar Latvijas Muzeju padomi.

Tāpat aicināts uzdot Tieslietu ministrijai izvērtēt Helmaņa darbību atbilstību šiem principam saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par pulcēšanās brīvības ierobežojumu, liedzot sabiedrībai organizēt atbalsta pasākumu muzejam.

Kā vēstīts, ir izveidojies konflikts starp Ogres Vēstures un mākslas muzeju un Ogres domes vadību. Muzeja pārstāvji iebilduši pret Ogres mēra Helmaņa ieceri muzejā Avena porcelāna izstādi no viņa privātkolekcijas, savukārt no domes vadības sekojis lēmums par muzeja reorganizāciju. Pēc muzeja pārstāvju sniegtās informācijas, esot apturētas arī nākamās izstādes un algu pielikums.

Šādā situācijā Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība nolēma rīkot atbalsta pasākumu muzejam, taču pirmais pieteikums saskaņots netika, tāpēc biedrība trešdien iesniedza jaunu pieteikumu pasākuma "Demokrātija ir trausla kā porcelāns" rīkošanai, kas tika saskaņots.

Biedrība, iesniedzot jaunu pieteikumu, norādīja uz to, ka pašvaldības preses konferencē domes vadība paziņoja, ka tā aizliedz Ogres Vēstures un mākslas muzejam komunicēt ar sabiedrību. Jebkura sabiedrībai paredzētā informācija turpmāk muzejam būs jāsaskaņo ar pašvaldības komunikācijas nodaļu. "Šādā aizliegumā ir saskatāms mēģinājums ieviest cenzūru, kas nav pieļaujams demokrātiskā sabiedrībā," teikts biedrības pieteikumā.

Kā ziņots, Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrības organizētajā Ogres muzeja atbalsta akcijā ceturtdien pulcējās vairāk nekā 200 cilvēku.

Protesta akcijas dalībnieki ieradās ar šķīvjiem, uz kuriem bija rakstīti dažādi saukļi, piemēram, "Muzejs=templis un forums", "Pret bosingu", "Helmani, neesi lembis, būs sausiņi", "Sargāsim demokrātiju". Protesta akcijas dalībnieku plakātu rotāja arī Helmaņa un Krievijas Vladimira Putina portreti.

Ķesterciema pludmalē izskalots miris delfīns

Latvijā, Ķesterciema pludmalē vakar izskalots miris delfīns, apstiprināja Dabas aizsardzības pārvaldes komunikācijas speciāliste Ilze Reinika.

Patlaban informācijas par izskaloto delfīnu nav daudz, taču pirmdien to plāno apskatīt zinātniskā institūta "B...

VDD izmeklē 5 kriminālprocesus saistībā ar aizdomām par ES sankciju pārkāpšanu

Patlaban Valsts drošības dienesta (VDD) lietvedībā ir pieci kriminālprocesi, kas kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākti saistībā ar aizdomām par Eiropas Savienības (ES) noteikto sankciju pārkāpšanu, informē VDD.

Trīs no kriminālprocesiem sākti par Kriev...

Baltijas biržās lielākais apgrozījums bijis ar Tallinna Kaubamaja Grupp akcijām

Šonedēļ Baltijas biržās lielākais apgrozījums bija ar Igaunijas tirdzniecības uzņēmuma "Tallinna Kaubamaja Grupp" akcijām, liecina tirdzniecības dati.

Ar "Tallinna Kaubamaja Grupp" akcijām šonedēļ veikti 1545 darījumi par 1 455 963 eiro. Vērtspapīru kon...



Komentāri