lv
MbwcMeidbpl7o17zf0yx8e1yeYR2lTY0WLEYUgjJ
1256829

Notiks seminārs par kultūras lomu klimata pārmaiņu risināšanā

Notiks seminārs par kultūras lomu klimata pārmaiņu risināšanā

Lai spriestu par klimata pārmaiņu izaicinājumiem un kultūras lomu to risināšanā un dzīve kvalitātes veidošanā, šodien tiešsaistes seminārā "Klimats, kultūra, dzīves kvalitāte" pulcēsies nozaru eksperti un politiķi, informēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas komunikācijas konsultante Kitija Balcare.

Seminārā nozaru eksperti sniegs savu redzējumu par kultūru, jo īpaši kultūras mantojumu kā risinājumu avotu ar klimatu saistītiem izaicinājumiem.

Semināra darbs norisināsies četrās tematiskās daļās. "Klimats un kultūrpolitika" daļa pievērsīsies kultūras lomai klimata pārmaiņu izaicinājumu risināšanā, "Klimats un kultūrvēsturiskā vide" daļa vērsīs uzmanību uz materiālā kultūras mantojuma potenciālu klimata izaicinājumu kontekstā un uz vietējo kopienu iesaisti ilgtspējīgā vides attīstībā, "Klimats, kultūra un vide" daļa skatīs kultūras un ekoloģijas dialogu, kā arī kultūras un dabas mantojumu kontekstā ar klimata pārmaiņām, to ietekmi uz dabas procesiem, ekosistēmām un pilsētvidi, bet "Klimats un nemateriālais kultūras mantojums" daļa skatīs, kā klimata un vides pārmaiņas ietekmē tradīcijas.

Katrā tematiskajā daļā tiks atklāts tēmas starptautiskais un teorētiskais konteksts, Latvijas situācijas analīze, pieredzes stāsti un diskusija. Papildus semināram sadarbībā ar Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāti notiks studentu darbnīca.

Kā norāda pasākuma organizatori, vides ilgtspēja ir viens no globāliem jautājumiem, kas vienlīdz nopietni skar ikvienu nozari, tostarp kultūru un kultūras mantojumu, kas ir ne vien klimata pārmaiņu apdraudēts, bet arī resurss zaļā kursa īstenošanā un izcils zināšanu un prasmju avots, stājoties pretī klimata pārmaiņu izraisītajām sekām visplašākajā nozīmē.

2022.gada UNESCO Pasaules konferences par kultūras politiku un ilgtspējīgu attīstību "MONDIACULT 2022" Nobeiguma deklarācijā uzsvērts, "cik svarīgi ir integrēt kultūras mantojumu un radošumu starptautiskās diskusijās par klimata pārmaiņām, ņemot vērā to daudzdimensionālo ietekmi uz visu veidu kultūras mantojuma un izpausmju saglabāšanu un atzīstot kultūras lomu klimata pasākumos, jo īpaši izmantojot tradicionālās un vietējās zināšanu sistēmas".

Savukārt Eiropas kultūras mantojuma zaļajā dokumentā ir teikts, ka kultūras mantojuma saglabāšana ir iespēja meklēt atbildes uz visām galvenajām Eiropas zaļā kursa jomām, ieskaitot tīru enerģiju, aprites ekonomiku, renovācijas vilni, gudru mobilitāti, lauku saimniecību, videi draudzīgu vidi, zaļo finansējumu un taisnīgu pāreju, pētniecību un inovāciju, izglītību un apmācību, kā arī zaļā kursa diplomātiju.

Semināra tiešraidi būs iespējams vērot tiešsaistē vietnē "saeima.lv", savukārt jautājumus varēs uzdot "Sli.do" platformā ar kodu "#klimats".

Profesore: Ir dažādi veidi, kā vecākiem runāt par seksu ar bērniem

Nav viena pareiza veida, kā vecākiem runāt par seksu ar bērniem, otrdien sabiedrības informēšanas kampaņas "Cik brīvi tu runā seksa valodā? Par veiklu valodu!" atklāšanas pasākumā sacīja Latvijas Universitātes Psiholoģijas nodaļas vadītāja asociētā pro...

Grevcovas krimināllietu par melošanu CVK turpinās iztiesāt marta vidū

Ukrainas civiliedzīvotāji šajā mācību gadā varēs nekārtot noteiktos valsts pārbaudes darbus, mācību gadu pabeidzot ar liecību – to paredz Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotie grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas otrdien at...

Timma iekļauts paplašinātajā izlases kandidātu sarakstā pirms pēdējām spēlēm

Jānis Timma iekļauts Latvijas vīriešu basketbola izlases paplašinātajā kandidātu sarakstā pirms 2023.gada Pasaules kausa kvalifikācijas noslēdzošajām divām spēlēm, liecina Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) publicētais saraksts.

Kvalifikācijas...



Komentāri