lv
uWs544v6pT2ioyEhLR9WCkmNj5EWKmCFV4IFgpTW
124950

Ogres novada pašvaldība nolemj iestāties pašvaldības darbinieku dibinātajā biedrībā "Ogres novada attīstībai"

Ogres novada pašvaldība nolemj iestāties pašvaldības darbinieku dibinātajā biedrībā "Ogres novada attīstībai"
Rīga, 10.nov., LETA. Ceturtdien Ogres novada domes ārkārtas sēdē pieņemts lēmums pašvaldībai iestāties pašvaldības darbinieku šā gada 9.novembrī nodibinātajā biedrībā "Ogres novada attīstībai", liecina domes sēdes lēmums.

Rīga, 10.nov., LETA. Ceturtdien Ogres novada domes ārkārtas sēdē pieņemts lēmums pašvaldībai iestāties pašvaldības darbinieku šā gada 9.novembrī nodibinātajā biedrībā "Ogres novada attīstībai", liecina domes sēdes lēmums.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, biedrības "Ogres novada attīstībai" amatpersonas ir pašvaldības izpilddirektora vietniece Dana Bārbale un Attīstības nodaļas vadītāja Aija Romanovska.

Kā domes ārkārtas sēdē informēja Romanovska, biedrību "Ogres novada attīstībai" dibinājušas trīs fiziskas personas - domes deputāts Jānis Siliņš (NA), Bārbale un Romanovska, kas plānojot pieteikties biedrības administrācijas vadītājas amatam. Biedrībā plāno iestāties vairāki novada uzņēmēji un nevalstiskās organizācijas.

Biedrības "Ogres novada attīstībai" mērķis ir ar sabiedriskā un privātā sektora partnerattiecību palīdzību veicināt Ogres novada administratīvās teritorijas ilgtspējīgu attīstību, sabiedrības līdzdalību un savstarpējo komunikāciju ar Ogres novada pašvaldību.

Ceturtdiena ir pēdējā diena, kad Zemkopības ministrijai pakļautajā Lauku atbalsta dienestā (LAD) biedrības var pieteikties 20 000 eiro atbalstam, lai par šo naudu izveidotu vietējo attīstības stratēģiju jeb izpētītu, kādas vajadzības novadā ir attīstāmas. Atbilstoši izstrādātajai stratēģijai biedrībām šo ideju īstenošanai būs pieejami aptuveni 60 miljoni eiro. Romanovska solīja, ka šodien biedrība "Ogres novada attīstībai" iesniegs projekta pieteikumu LAD. Pašvaldības un Zemkopības ministriju vadību vieno kopīgs politiskais spēks, proti, Nacionālā apvienība.

Uz deputāta Edgara Gribusta (AP) jautājumu, cik ētiski ir pašvaldības augstākajām amatpersonām dibināt biedrību, kurā iestājas pašvaldība, Helmanis atbildēja, ka ētiski esot pašvaldībai domāt par saviem iedzīvotājiem un to, kā attīstīt lauku teritoriju, - ja nevar gadu no gada nodrošināt apgaismojumu, tad tas neesot ētiski.

Tāpat domes sēdē nolēma, ka Ogres novada pašvaldība izstājas no publisko un privāto partnerattiecību biedrības "Zied zeme", kas ir sadarbības organizācija, kura, apvienojot pašvaldību, nevalstisko organizāciju un uzņēmējdarbības pārstāvjus, tika izveidota 2005.gadā. Tās mērķis ir uz sabiedriskā un privātā sektora partnerattiecībām balstīta teritorijas ilgtspējīga attīstība un pilsoniski atbildīgas sabiedrības izaugsme.

Izmantojot LEADER finansējumu, biedrība "Zied zeme" īsteno Vietējās attīstības stratēģiju, kurā tiek organizēti atklāti projektu konkursi. Saskaņā ar biedrības "Zied zeme" sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju 2015-2020, biedrības kā vietējās rīcības grupas darbības teritorijā atrodas pieci novadi - Baldones novads, Ikšķiles novads, Ķeguma novads, Lielvārdes novads un Ogres novads, izņemot Ogres pilsētu, kurā īstenojamas atsevišķas darbības. Tā kā administratīvi teritoriālās reforma no 2021.gada 1.jūlija Ogres novada pašvaldība ir Ikšķiles, Ķeguma un Lielvārdes novadu pašvaldību saistību un tiesību pārņēmēja, biedrības kopējās darbības teritorija pašlaik galvenokārt aptver Ogres novadu.

Ogres novada pašvaldība, būdama biedrības "Zied zeme" biedrs un padomes loceklis, ir aktīvi līdzdarbojusies biedrības mērķu sasniegšanā, iesaistījusies biedrības un tās institūciju veidotajās darba grupās un sanāksmēs, kā arī regulāri veikusi biedru naudas maksājumus.

Šā gada septembrī "Zied zeme" padome rosināja iespēju sadarboties ar biedrību "Aizkraukles rajona partnerība", paplašinot vietējās rīcības grupas teritoriju un paaugstinot administratīvo kapacitāti, tajā skaitā finanšu līdzekļu piesaistes jomā, taču šis jautājums netika nodots izlemšanai biedru sapulcē.

Ogres novada pašvaldība iebilda šai iecerei, minot, ka teritorijas pārdale būtiski ietekmēs Ogres novada ilgtspējīgu attīstību, partnerības principu, kā arī administratīvo darba organizāciju Eiropas Savienības fondu administrēšanā.

Ievērojot minēto, kā arī to, ka biedrības padome nav ņēmusi vērā Ogres novada pašvaldības iebildumus un nav veicinājusi diskusiju ar biedriem par šo ieceri, Ogres novada pašvaldība 2022.gada 13.oktobrī nosūtīja biedrībai vēstuli par nolūku izstāties no tās, informējot, ka lēmumu par pašvaldības kā biedra izstāšanos no biedrības pieņems Ogres novada pašvaldības dome. Arī pēc šīs vēstules saņemšanas biedrība nav nākusi ar iniciatīvu komunicēt ar Ogres novada pašvaldību un risināt jautājumu par turpmāko sadarbību.

Domes sēdē uzsvēra, ka arī kaimiņu novada biedrība "Aizkraukles rajona partnerība" savā mājaslapā ir paudusi noraidīju biedrības "Zied zeme" piedāvājumam nākamajā plānošanas periodā apvienot abu organizāciju darbības teritorijas. Saskaņā ar tās provizoriskiem aprēķiniem šāda apvienošanās Ogres un Aizkraukles novadiem nozīmētu uzņēmējdarbības un sabiedriskā labuma projektu īstenošanai paredzētā finansējuma samazinājumu 1,17 miljonu eiro apmērā un drīzāk nestu arī citus zaudējumus, nevis ieguvumus uzņēmējiem un iedzīvotājiem.

Ogres novada pašvaldības domes deputāti ar 18 balsīm par un divām balsīm pret pieņēma lēmumu par pašvaldības izstāšanos no biedrības "Zied zeme" ar šī gada 10.novembri, par ko biedrības valdei tiks nosūtīts rakstveida paziņojums.

"Mums jāsadarbojas ar tādu biedrību, kas koncentrējusies uz mūsu pašu novadu un ir gatava strādāt mūsu novada cilvēku interesēs. Novada teritorija tagad ir skaidra, un jebkura iziešana ārpus mūsu novada robežām mums kā pašvaldībai nav interesanta," norādīja Helmanis.

Ukraina no Polijas saņem 1570 'Starlink' termināļus, no Spānijas – divas HAWK sistēmas
Ukraina no Polijas saņēmusi vēl 1570 "Starlink" sakaru termināļus (attēlā), platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas digitālās transformācijas ministrs Mihailo Federovs. Savukārt Spānija nosūtīs Ukrainai vēl divas "zeme-gaiss" raķešu iekārtas HAWK papil...
Hokeja valstsvienība pārbaudes turnīra startā pieveic norvēģus
Uzbrucējam Georgam Golovkovam gūstot trīs vārtus, Latvijas vīriešu hokeja izlase ceturtdien ar uzvaru sāka Tronheimā notiekošo pārbaudes turnīru. Latvijas hokejisti ar rezultātu 6:3 uzvarēja turnīra saimnieci Norvēģiju.
Audas vārtsargs Ondoā netiek iekļauts Kamerūnas izlasē dalībai Pasaules kausā

Latvijas futbola kausa ieguvējas "Audas" vārtsargs Fabriss Ondoā tomēr nav iekļauts Kamerūnas izlases sastāvā dalībai šī gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā.

Kamērūnas izlase trešdien paziņoja 26 spēlētāju sastāv un tajā nav atradusies vieta 26 gad...



Komentāri