lv
bOAGoI1qVF21LUudSsAZOijap80ODrEBYJIyszjd
1230453

Notiek pieteikšanās Baltijas valstu jauno talantu programmai sievietēm zinātnē

Notiek pieteikšanās Baltijas valstu jauno talantu programmai sievietēm zinātnē

Līdz 3.aprīlim visās trīs Baltijas valstīs norisinās pieteikšanās "L’Oréal-UNESCO" jauno talantu programmai sievietēm zinātnē. Jau 19.reizi Latvijā un septīto reizi Igaunijā un Lietuvā septiņas Baltijas zinātnieces katra saņems 7000 eiro balvu par darbu dažādās zinātnes jomās.

Programmas Sievietēm zinātnē mērķis ir atbalstīt zinātnieces, tostarp izcelt zinātnieču paveikto, lai tiktu mazināta dzimumu nevienlīdzība pētniecībā. Programmā aicinātas piedalīties zinātnieces, kas veic pētījumus datorzinātnē, informācijas un inženierzinātnēs, dabas un vides zinātnēs, matemātikā, fizikā un materiālzinātnēs.

Pērn apbalvojumu saņēma septiņas zinātnieces no Baltijas, tostarp trīs zinātnieces no Latvijas. Anda Barkāne saņēma apbalvojumu par pētījumu materiālzinātnē, Laura Vītola par pētījumu inženierzinātnēs, savukārt Ilze Ļihačova apbalvojumu saņēma par diviem pētījumu virzieniem medicīnas fizikas nozarē.

Baltijas valstu zinātnieces ir aicinātas pieteikties jauno talantu programmai Sievietēm zinātnē no līdz 3.aprīlim, aizpildot pieteikuma anketu projekta Sievietēm zinātnē mājaslapā.

Pēc visu pieteikumu izvērtēšanas, zinātniskā žūrija par pētījumu veikšanu dzīvības, fizikas un vides zinātņu, materiālzinātņu, matemātikas, datorzinātnes, informācijas zinātnes, kā arī inženierzinātņu jomās Latvijā piešķirs vienu balvu zinātniecei ar doktora grādu vecumā līdz 40 gadiem, kā arī divas balvas saņems doktorantes līdz 40 gadu vecumam doktora darba izstrādei.

Kopš 2005.gada, kad programma tika ieviesta Latvijā, atzinību par savu ieguldījumu zinātnes jomā ir saņēmušas 54 zinātnieces no Latvijas. Jau septīto gadu pēc kārtas programma tiek īstenota arī Igaunijā un Lietuvā, kur par sasniegumiem zinātnes jomā katrā valstī ir apbalvotas desmit zinātnieces.

Programmu Sievietēm zinātnē Latvijā pirms 19 gadiem izveidoja programmas patronese Vaira Vīķe-Freiberga. Pašlaik programmu Sievietēm zinātnē uzņēmums "L`Oréal" īsteno sadarbībā ar Latvijas, Igaunijas un Lietuvas zinātņu akadēmijām un UNESCO nacionālajām komisijām.

Kultūras ministrs Puntulis: JRT savās telpās ir jāatgriežas jau šogad

Jaunajam Rīgas teātrim (JRT) savās telpās ir jāatgriežas jau šogad, uzsvēra kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), netieši liekot noprast, ka Kultūras ministrija (KM) arī būtu gatava tiesāties, lai panāktu juridiski korektu un uz sabiedrības interesēm...

Pārtikas mazumtirdzniecības brīnumi: cenas pieaug par 20%!

Nesen Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs mēģināja nomierināt sabiedrību: ar laikraksta Diena starpniecību viņš teica, ka lielveikali izturēsies pret klientiem cilvēcīgi. VS.LV lasītāja Terēzija no Purvciema ir sašutusi: ...

ES plašāk jāatver durvis Ukrainai tās ceļā uz dalību ES, uzsver Kariņš
Eiropas Savienībai (ES) ir plašāk jāatver durvis Ukrainai tās tālākajā ceļā uz dalību ES, šādu nostāju pirms šajās dienās notiekošās ES valstu un valdību vadītāju sanāksmes Briselē pauda Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).


Komentāri