lv
xK9XVdDl4RIKaWEtV2Imwsvf4vBzCypRquQOIQ6o
1219600

Galvenais zemestrīces laikā ir pēc iespējas ātrāk atstāt ēku - Latvijas ģeologs

Galvenais zemestrīces laikā ir pēc iespējas ātrāk atstāt ēku - Latvijas ģeologs

Katastrofāla zemestrīce Tuvajos Austrumos, pēc pesimistiskām prognozēm, prasījusi desmitiem tūkstošu cilvēku dzīvības. Turcijā, Sīrijā, Libānā starp drupām turpinās izdzīvojušo meklēšana. Par laimi, Latvijas tūristi avārijā nav cietuši. "VS.LV" vērsās pie Rīgas eksperta ģeologa Konstatina Ranka – ko darīt, ja tevi pārsteigusi dabas stihija?

«Es uzskatu, ka, ja ir noticis kaut kas ārkārtējs, un jūs esat istabā, nekas jums nepalīdzēs», - zinātnieks mūs pārsteidza. «Labākais risinājums pirmajā sitienā ir atstāt šo telpu. Un pat tad, kad zemestrīce ir beigusies, nekad vairs neieejiet tajā. Ja speciālisti neieradās, neapskatīja un neteica: jā, varat atgriezties. Skaties video no Turcijas! Zemestrīce notikusi naktī, ap pulksten 5. Tad viņi pa dienu rādīja mājas, kur it kā viss ir normāli, un pēkšņi tās sāk brukt. Jo ēka var nesabrukt uzreiz – bet tās konstruktīvā stabilitāte jau krasi samazināsies».

«Pēc galvenā trieciena var aiziet tā sauktie pēcgrūdieni, - К.Ranks brīdina, -Šo sitienu jauda būs pietiekama, lai pabeigtu ēku. Tāpēc ir noteikums: ja stipri satricināja, evakuējieties uz ielu. Labāk ir auksts, labāk saslimt no aukstuma, bet nekāpt ēkā, kas nākamajā mirklī var sabrukt kā kāršu namiņš».

Latvijas ceļotājiem, kas ceļo uz ārzemēm, pēc mūsu eksperta domām, jāņem vērā arī šāds noteikums: seismiski bīstamās zonās mājokļiem izvēlieties mazstāvu ēkas.

Daudzas pasaules valstis steidzas palīdzēt zemestrīcē cietušajiem. Igaunijas Iekšlietu un Ārlietu ministrijas sadarbībā ar Glābšanas departamentu atsauksies uz Turcijas aicinājumu sniegt starptautisku palīdzību un nosūtīs uz Turciju pilsētvides meklēšanas, glābēju un mediķu komandu EST-USAR, kur ir līdz 44 speciālistiem.

Savukārt Latvija plāno piešķirt Turcijai 70 000 eiro zemestrīces izraisīto seku mazināšanai, izriet no Ārlietu ministrijas sagatavotā rīkojuma projekta. Izdevumus plānots segt no valsts budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem».

Voldemārs Burkevics

Būs slikti, bet ļoti īsu laiku

Ekonomikas rādītāju prognozes izklausās cerīgi.

Ka jau tiek ziņots, šodien valdība apstiprināja 2023.gada valsts budžetu, par kuru vēl jānobalso Saeimai. Sastādot kārtējo budžeta projektu, finanšu ministrijas eksperti sagatavo arī makroekonomiskās attīs...

«Mūsu galvenais mērķis ir sakaut ASV» - bijušais rīdzinieks

Aleksandrs Kazakovs tika izraidīts no Latvijas un kļuva par Putina propagandistu.

«Mēs centīsimies glābt Latvijas zemi un atrast tai vietu nākotnē, kuras kontūras jau ir redzamas», - ar patosu savā Youtube kanālā paziņo kāds bijušais rīdzinieks, kurš mū...

Ārpus Latvijas deklarētos jauniešus valsts aizsardzības dienestā neiesauks
Ārpus Latvijas deklarētos jauniešus valsts aizsardzības dienestā (VAD) neiesauks, otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai turpinot skatīt valsts aizsardzības dienesta (VAD) likumprojektu, atzina Aizsardzības ministrij...


Komentāri