lv
GuIZaLsCus2tBXwZfterUNC0CPwV6MgHuYGnWJ3m
1209675

VM rosina piešķirt valsts statusu RAKUS Patoloģijas centram

VM rosina piešķirt valsts statusu RAKUS Patoloģijas centram

Veselības ministrija (VM) rosina piešķirt valsts statusu Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Patoloģijas centram, liecina ministrijas saskaņošanai iesniegtais informatīvais ziņojums.

Patlaban patoloģijas sfēras izmeklējumus valstī nodrošina gan stacionāru patoloģijas laboratorijas, gan privātās laboratorijas. Kopumā Latvijā darbojas 13 patoloģijas laboratorijas - no tām četras ir VM lielāko kapitālsabiedrību sastāvā, sešas ir pašvaldību slimnīcu laboratorijas un trīs ir privātās patoloģijas laboratorijas.

VM norāda, ka, atsaucoties uz patoloģijas jomas ekspertu viedokli, patoloģijas izmeklējumu kvalitāte, ātrums, kā arī izmeklējumu slēdzienu un testēšanas pārskatu kvalitāte atsevišķos gadījumos ir zema un neatbilst vienotiem kritērijiem, kas ļoti būtiski ietekmē onkoloģisko slimību diagnostiku valstī un turpmāku ārstēšanu, it īpaši, nozīmējot personalizētu ārstēšanu, kad pacientam ar specifiskām molekulārās patoloģijas metodēm var atrast specifiskās audzēja mutācijas un piemērot individuālu ārstēšanu. Īpaši problēma ir aktualizējusies pēdējos sešos gados, kad notiek strauja patoloģijas sfēras diagnostisko tehnoloģiju attīstība.

Šobrīd vadošā ārstniecības iestādes valstī, kas nodrošina 75% Latvijas onkoloģisko pacientu ārstēšanu ir RAKUS, kuras Patoloģijas centrs ir lielākā patoloģijas laboratorija Latvijā, kas veic ap 200 000 izmeklējumu apjomu gadā, un, kurai ir vairāk nekā 35 gadu pieredze patoloģisko izmeklējumu jomā, tai skaitā specifisku, sarežģītu un retu patoloģisko izmeklējumu veikšanā ne tikai onkoloģijas pacientiem, bet arī pacientiem ar infekciju slimībām, tai skaitā, ar bīstamām infekcijām.

Lai nodrošinātu valstī kvalitatīvu pārvaldības sistēmu patoloģijas jomā, VM ieskatā ir nepieciešams īstenot strukturālas reformas veselības aprūpes patoloģijas jomā, nosakot RAKUS Patoloģijas centru normatīvo aktu noteiktajā kārtībā par Valsts patoloģijas centru. Tādējādi centralizēta struktūra nodrošinātu vienotu standartu ieviešanu arī citās patoloģijas laboratorijās, tādējādi garantējot ieguldīto valsts budžeta līdzekļu efektīvu izlietojumu, koncentrējot tehnoloģiski sarežģītus un dārgus izmeklējumus vienuviet.

Tāpat Valsts patoloģijas centram ir būtiska loma Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāna 2022.-2024.gadam īstenošanā, onkoloģijas "zaļā koridora" pilnvērtīgākā funkcionēšanā, uzlabojot slimību diagnostiku un samazinot slimību diagnosticēšanas laiku, tādējādi nodrošinot augstas kvalitātes veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību visiem Latvijas iedzīvotājiem.

VM neplāno veidot jaunu valsts pārvaldes iestādi. Valsts patoloģijas centrs turpinās savu darbību esošajā RAKUS sastāvā.

Plānots, ka Valsts patoloģijas centra funkcijas būtu, piemēram, sadarbībā ar RAKUS stacionāru "Latvijas Onkoloģijas centrs" koordinēt onkoloģisko pacientu diagnostiku valstī, koordinēt onkoloģisko pacientu molekulāro izmeklējumu diagnostiku, veikt reto un sarežģīto gadījumu diagnostiku un konsultēšanu, diagnostikas kvalitātes kontroli, nodrošināt "četru acu" principu citām Latvijas laboratorijām, veikt valstiski nozīmīgas autopsijas, sagatavot un glabāt nevardarbīgā nāvē mirušo personu bioloģisko materiālu bioloģiskā materiāla arhīvā un citas funkcijas.

Lekcijās stāstīs par imersīvajiem medijiem

16.februārī plkst.10 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā festivāla "deciBels" laikā notiks autoinženiera un skaņu dizainera Olivera Kadela lekcija par imersīvajiem medijiem, informēja pasākuma organizētāji.

Kadels ir dzimis Latvijā, bet kopš 2004.g...

Rimšēvičam jauna apsūdzība saistībā ar Covid-19 vakcinācijas sertifikātu, vēsta raidījums
Divos tiesās šobrīd skatītos kriminālprocesos jau apsūdzētajam bijušajam Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam nesen uzrādīta trešā apsūdzība saistībā ar vakcinācijas sertifikāta prettiesisku iegūšanu un izmantošanu, svētdien ziņo Latvijas Tel...
Avens pērnā gada izskaņā Latvijā ticies ar Ogres mēru, ziņo raidījums
Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautais Krievijas un Latvijas dubultpilsonis miljardieris Pjotrs Avens, par kura mākslas darbu kolekcijas iecerēto izstādi Ogres muzejā diskusijas publiskajā telpā šķīla karstas dzirkstis, 2022. gada decembrī uzturē...


Komentāri