lv
m6oMYTgv9Rwa1ge9M16uJK1acgO88s5GgvaHkjIf
1196682

Menģelsone: Rehabilitācijai jābūt savlaicīgai un koordinētai

Menģelsone: Rehabilitācijai jābūt savlaicīgai un koordinētai

Rehabilitācijas pakalpojumu pieejamībai jābūt savlaicīgai un koordinētai, tiekoties ar Latvijas Rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienības (LRPOA) pārstāvjiem, teica veselības ministre Līga Meņģelsone.

Kā informēja Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa, veselības ministre uzsvēra, ka rehabilitācija ir neatņemama ārstniecības procesa sastāvdaļa, nevis bonuss. Tāpēc jābūt skaidrībai vēl pirms pacienta izrakstīšanas no slimnīcas par to, kur un kā tiks sniegta nepieciešamā rehabilitācija.

Jautājuma risināšana esot iespējama, tikai sadarbojoties ar Labklājības ministriju un pašvaldību sociālajiem dienestiem, teica ministre.

Arī LRPOA pārstāvji iezīmēja rehabilitācijas pārvaldību starp vairākām nozarēm: veselības, labklājības, izglītības, kā arī pašvaldībām. Nepietiekami nodrošinātas pacienta veselības aprūpes koordinēšanas un pakalpojumu pēctecības un pieejamības rezultātā pacientu iespējas savlaicīgi saņemt vajadzīgo rehabilitāciju ir nevienlīdzīgas.

Līdz ar to dzīves kvalitātes atgūšana ir ietekmēta ne tikai no slimības vai traumas smaguma, bet arī citiem faktoriem.

Sanāksmē tika iezīmēts arī jautājums par rehabilitācijas pakalpojumu apmaksas tarifu pārskatīšanu, ņemot vērā to neatbilstību pieaugušajām izmaksām. Tāpat tika izteikts priekšlikums attīstīt medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu mājās, nevadoties tikai no pacienta diagnozes, bet balstoties uz pacienta vajadzībām.

Šobrīd medicīniskās rehabilitācijas pakalpojums mājās ir pieejamas tikai insulta pacientiem un pacientiem ar muguras smadzeņu bojājumu.

Latvijā, neraugoties uz pēdējā laikā veikto rehabilitācijas nozares pakalpojumu tīkla paplašināšanu, joprojām rehabilitācijas pakalpojumu pieejamība nav pietiekama un atšķirīga situācija ir reģionos.

Tādēļ situācijas uzlabošanai esot nepieciešams palielināt gan rehabilitācijas sniedzēju skaitu, apmācot jaunus speciālistus, gan iesaistīt viņus jau primārās aprūpes līmenī.

Deputāti jaunnedēļ spriedīs par higiēnas preču un primārās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību mazaizsargātajiem

Nākamajā nedēļā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisija spriedīs par higiēnas preču, medikamentu un primārās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību mazaizsargātām iedzīvotāju grupām.

Uz apakškomisijas sēdi pie...

Nākamajā nedēļā Latvijā būs maz nokrišņu

Anticiklona ietekmē nākamnedēļ Latvijā būs maz nokrišņu, brīžiem spīdēs saule un gaisa temperatūra gaidāma augstāka nekā prognozēts iepriekš, liecina jaunākās prognozes.

Šīs nedēļas nogalē visā valstī būs sals, aukstākais laiks gaidāms svētdienas rītā u...

Jelgavā sākas 24.Starptautiskais ledus skulptūru festivāls

Šodien Jelgavā sākas 24.Starptautiskais ledus skulptūru festivāls, aģentūru LETA informēja pašvaldības pārstāve Ilze Skrodele-Biļecka.

No šodienas, 3.februāra, līdz svētdienai, 5.februārim, Trijās vietās Jelgavā - Jāņa Čakstes bulvārī, Pasta salā un brī...



Komentāri