lv
BaKpbqK8DjkxChsgJBEvEL973CVQG6nFdDExnUGT
1191462

Čakša: Jāpadara zinātne zināma plašākai sabiedrībai

Čakša: Jāpadara zinātne zināma plašākai sabiedrībai

Būtiski ir padarīt zinātni zināmu plašākai sabiedrībai, lai visi saprastu, kāda ir zinātnes pievienotā vērtība, piektā pasaules latviešu zinātnieku kongresa "Zinātne Latvijai" prezentācijas pasākumā pauda izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Viņa norādīja, ka nozaru popularizēšanā būtisks ir mārketings jeb tas, kā padarīt zinātni zināmu plašākai sabiedrībai, lai visi saprastu, kāda ir zinātnes pievienotā vērtība. Tieši šādi kongresi esot pozitīvs mārketinga veids, kas ne tikai ļauj sabiedrībai izprast zinātnes nozīmi, bet arī veicina sadarbību starp zinātniekiem.

Čakša skaidroja, ka sabiedrību vērtē pēc tā, kuras profesijas tiek vērtētas visaugstāk, tādēļ esot nepieciešams tieši pedagogu un zinātnieku profesijas likt augstākā līmenī.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Vadības informācijas tehnoloģijas katedras vadītājs profesors Jānis Grabis prezentācija pirmo no divām kongresa tēmām "Digitālā transformācija". Grabis skaidroja, ka digitalizācija ir digitālo tehnoloģiju izmantošana, lai mainītu uzņēmumu un organizāciju darbības veidu un palielinātu radīto pievienoto vērtību.

Kongresa tēmas misija ir iedalīta trīs daļās. Pirmā misija ir "digitālā globalizācija", kas meklē atbildi uz jautājumu "Kā digitalizācija veicina zinātnes, industrijas un izglītības attīstību?".

Misijas ieskatā ir prioritārās "Horizon Europe" digitalizācijas aktivitātes, kā piemēram, zinātnisku sadarbības iespēju stiprināšana.

Papildus tiks izskatītas mākslīgā intelekta iespējas starpdisciplināros pētījumos, kā arī plānots pievērsties straujajai izglītības tehnoloģijas attīstībai un tiks veidota izstāde, kur pētnieki prezentēs savus sasniegumus šajā jomā.

Otrā misija ir "Digitalizācija un cilvēks". Misijas galvenais jautājums ir "Kā digitalizācija ietekmē sabiedrību un kultūru?". Sekojoši tiks izskatīts, kā digitālās tehnoloģijas var popularizēt latviešu kultūru, kā arī digitalizācijas nākotnes redzējums Latvijā.

Savukārt trešā misija ir "Demokrātijas digitālā nākotne Latvijā un digitālā demokrātija". Misijas galvenais jautājums ir "Kā digitalizācija palīdz veidot demokrātisku Latviju?". Starp galvenajām misijas tēmām ir kiberdrošības izaicinājumi, atvērtie dati un sabiedrība, kā ar starptautiskās pieredzes izpēte.

RTU Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta profesors Gatis Bažbauers prezentēja kongresa otro tēmu "Zaļā pārveide". Profesors norādīja, ka, runājot par zaļo pārveidi ir divas atslēgas - resursi un enerģija.

Kā pauda Bažbauers, šobrīd pasaulē esot pieejami salīdzinoši lieli "bio" un "energo" resursi un vienlaikus ir iegūtas zināšanas par procesiem dabā un tehnoloģijās, kuras adaptējot ražošanas vajadzībām varētu nodrošināt drošu un efektīvu šo resursu izmantošanu tautsaimniecībā. Šis esot īstais brīdis, kad gudri izmantoti zināšanas un resursi nodrošina izaugsmi.

Galvenā zaļās pārveides misija pasaules latviešu zinātnieku kongresā ir Latvijas sabiedrības pārveide ilgtspējīgai saimniekošanai un dzīvesveidam.

Misija ietverot bioekonomiku un enerģētiku, kas orientēta uz ilgtspēju un jēgpilnu resursu izmantošanu Latvijas pašpietiekamības nodrošināšanai un pievienotās vērtības radīšanai.

Zinātnes kongresā tiks izskatītas vairākas tēmas, kā piemēram, ieskats Latvijas lauksaimniecības ražošanas struktūrā valsts pašpietiekamības nodrošināšanai, pārtīkas drošība un Eiropas Zaļā kursa izaicinājumi bioekonomikā no Norvēģijas perspektīvas.

Kongress norisināsies šovasar no 27. līdz 29.jūnijam, kad Latvijā pulcēsies zinātnes ekosistēmas pārstāvji no visas pasaules, lai aktualizētu jautājumus par zinātnisko rezultātu radīto ietekmi sabiedrībā.

Rēzeknes mērs Bartaševičs tiks izslēgts no «Saskaņas»

Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs tiks izslēgts no partijas "Saskaņa", intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja politiskā spēka līdzpriekšsēdētāja Regīna Ločmele.

Šāds lēmums partijas līdzpriekšsēdētāju startā un valdē pieņemt...

Zolitūdes traģēdijā cietušo biedrība plāno vērsties tiesā ar prasību pret valsti

Zolitūdes traģēdijā cietušo interešu aizstāvības biedrība "Zolitūde 21.11." plāno vērsties tiesā ar civiltiesisku prasību pret valsti par to, ka laikā, kad notika nelaime, Latvijā nebija izveidota efektīva būvniecības uzraudzības sistēma, intervijā Lat...

Zolitūdes traģēdijā cietušie plāno vērsties ar prasību pret valsti
Zolitūdes traģēdijā cietušo interešu aizstāvības biedrība "Zolitūde 21.11." plāno vērsties tiesā ar civiltiesisku prasību pret valsti, jo Latvijā laikā, kad notika traģēdija, nebija izveidota efektīva būvniecības uzraudzības sistēma, ceturtdien intervi...


Komentāri