lv
m1khccAoYYyLa558dDHy7lW0woHCuy47wuHh3iWf
1187955

Kreditēšanas īsa renesanse

Kreditēšanas īsa renesanse

Īslaicīgas recesijas un nenoteiktības apstākļos turpmākajos aukstajos ziemas un pavasara mēnešos uzņēmumu kreditēšana, visticamāk, varētu vājināties.

Pēc 2008.gada smagas krīzes kreditēšana Latvijā ilgstoši saglabājās vāja – cilvēki aizņemas ļoti piesardzīgi un arī uzņēmumi nesteidzas krāt parādus.

Šajā sakarā 2022.gads kreditēšanas ziņā bija salīdzinoši labs. “Iekšzemes kredītu gada pieauguma temps novembrī sasniedza 8.0%. Tik nozīmīgs kredītu pieaugums nebija vērojams kopš 2008. gada krīzes. Kreditēšanas izaugsme vērojama visām lielākajām bankām”, - portālā makroekonomika.lv atzīme Latvijas Bankas ekonomists ANDREJS KURBATSKIS.

Iepriekšējo 13 gadu laikā uzņēmumu kreditēšanas dinamika dažos periodos piedzīvojusi īslaicīgu izaugsmi, ko ietekmēja atsevišķi ļoti lieli darījumi, tomēr līdz 2022. gada vidum tā kopumā saglabājās izteikti negatīva (vēl jūnijā atlikuma gada pārmaiņu temps bija -1.1%). Savukārt gada otrajā pusē uzņēmumu kreditēšana bijusi visai aktīva, un 2022. gada novembrī uzņēmumu kredītu gada pieaugums sasniedza jau 10.4%.

“2022. gada 2. pusgadā arī uzņēmumu ilgtermiņa aizdevumos bija vērojama diezgan nozīmīga izaugsme, šajā periodā nebija izteiktu pazīmju par nepietiekamu pieejamību kredītiem. Nozaru dalījumā ievērojams pieaugums galvenokārt bija operācijās ar NĪ un dinamiski augošajā lauksaimniecības nozarē, bet neliela izaugsme bija arī citās nozarēs. NĪ uzņēmumiem tika piešķirti vairāki jauni vidēja un liela apjoma kredīti. Daļēji to ietekmēja arī inerce, jo nereti kredīts vai tā daļa faktiski tiek izsniegta vairākus mēnešus pēc aizdevuma līguma noslēgšanas”, - turpina ekonomists.

Bet Īslaicīgas recesijas, augsto izmaksu un nenoteiktības apstākļos turpmākajos aukstajos ziemas un pavasara mēnešos uzņēmumu kreditēšana, visticamāk, varētu vājināties. Un arī mājsaimniecību kreditēšana īstermiņā, visticamāk, turpinās bremzēties, ko ietekmēs augstākas procentu likmes, ekonomiskās aktivitātes sarukums un nenoteiktība.

Koziols: neredzu iespējas, kā Krievija nākamgad varētu spēlēt Prāgā
Agresora Krievijas un tās sabiedrotās Baltkrievijas iespējamā atgriešanās hokeja apritē netiks skatīta 2023. gada Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) kongresā, un šīs komandas nebūs 2024. gada pasaules čempionātā, ņemot vērā šī brīža situāciju, po...
Tuvākajā laikā uzņēmumi palielinās antibiotiku piegādes un palielinās ražošanas jaudu, norāda ZVA
Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) izpildgrupa, kurā darbojas Eiropas Komisijas un visu Eiropas zāļu aģentūru, tai skaitā arī Latvijas Zāļu valsts aģentūras (ZVA), speciālisti, ir pārrunājusi līdz šim paveikto un vienojusies par nākamajiem soļiem Eiropas Sav...
Top pirmais seriāls par Dziesmu un deju svētku dalībniekiem

Latvijā top pirmais seriāls par Dziesmu un deju svētku dalībniekiem "Kolektīvs", ko veidos astoņas komēdijdrāmas žanra sērijas, kuras veidos astoņi režisori, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāve Linda Ertmane.

Viņa atzīmē, ka ikvienam k...



Komentāri