lv
icixwnb5dUfVArrno5D5C9tYzqbwZ8C5JjQyxFEc
1187732

“...Lai iesaldētos aktīvus novirzīt Ukrainas atjaunošanai», - Egils Levits

“...Lai iesaldētos aktīvus novirzīt Ukrainas atjaunošanai», - Egils Levits

LR Prezidenta paziņojums pēc tikšanās ar Polijas kolēģi.

Šodien oficiālā vizītē Latvijā ieradās Polijas prezidents Andžejs Duda. Pēc tikšanās Rīgas pilī Valsts prezidents Egils Levits uzrunājot medijus, sacīja: «… Mēs, latviešu un poļu tautas, 1980.gadu beigās/1990.gadu sākumā kopā atguvām brīvību, kopā iestājāmies Eiropas Savienībā un NATO. Šis kopīgais ceļš mūs ir saliedējis, tāpēc mums ir līdzīgi vai pat vienādi uzskati visos svarīgākajos Eiropas un pasaules jautājumos.

Mums vienmēr ir līdzīga izpratne arī par drošības jautājumiem, un šodien mūsu sarunā drošība bija galvenais temats.

Mēs runājām par to, kā varam turpināt palīdzēt Ukrainai cīņā par valstiskumu, neatkarību un brīvību, jo vienlaikus ukraiņi cīnās arī par mums - par Latviju, par Poliju, par Eiropu un par visu Rietumu pasauli. Tas mums liek darīt visu iespējamo, lai palīdzētu Ukrainai uzvarēt šo cīņu.

Karš ir ieildzis tādēļ, ka Krievijas aprēķins dažās dienās vai nedēļās uzvarēt Ukrainu ir izgāzies. Tas ir ieildzis līdz ar Ukrainas tautas varonību un atbalstu, ko sniedz Latvija, Polija un visas pārējās brīvās valstis. Palīdzība ir jāturpina.
Bijām vienisprātis, ka ir nepieciešams saukt pie atbildības tos, kuri šo karu ir izraisījuši. Vienojāmies, ka Polija un Latvija starptautiskajos forumos virzīs ideju par starptautiska tribunāla izveidošanu agresijas nozieguma izmeklēšanai. Iespējams, ANO paspārnē, taču iespējami arī citi varianti”.

Prezidenti vienojās par to, ka ir kopīgi jāstrādā, lai iesaldētos Krievijas aktīvus varētu novirzīt Ukrainas atjaunošanai.

Tikšanās laikā tika parakstītā Latvijas-Polijas izglītības un kultūras sadarbības programma, kas apstiprina arī poļu skolu turpmāko darbību Latvijā.

“Poļu kopiena ir ļoti aktīva Latvijas mazākumtautību kopiena, tā ir lojāla Latvijai un integrēta mūsu valstī, vienlaikus saglabājot savu kulturālo identitāti un saites ar Poliju. Mēs - Polija, Latvija, Lietuva un Igaunija - kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā lielā mērā esam virzījušas un veidojušas Eiropas Savienības un NATO darba kārtību, jo mēs, domāju, vislabāk saprotam, kurā pusē ir taisnība," - teica Egils Levits.

Strēlniekam 18 punkti uzvarā FIBA Čempionu līgas otrā posma spēlē

Latvijas basketbolists Jānis Strēlnieks otrdien Turcijā guva 18 punktus Atēnu AEK uzvarā Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas otrā posma spēlē.

Atēnu AEK basketbolisti K grupas duelī viesos ar 81:71 (18:19, 17:17, 26:21, 20:14) p...

Valsts kontrole sākusi dalību skolu programmā Dzīvei gatavs

Valsts kontrole (VK) sākusi dalību nodibinājuma "Iespējamā misija" skolu programmā "Dzīvei gatavs", lai ar jauniešiem dalītos zināšanās par nozīmīgu risku noteikšanu, efektīvu valsts budžeta plānošanu un pārvaldīšanu, par spēju analizēt procesus sabied...

Liepāja iestājusies Eiropas pilsētu galamērķu aliansē

Lai veicinātu Liepājas kā atpūtas, dzīvesvietas un investīciju mērķa atpazīstamību Eiropā, Liepājas pašvaldība iestājusies biedrībā "Pilsētu galamērķu alianse" (City Destinations Alliance), informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību un mārketinga daļa...



Komentāri