lv
FD7I1nv5S6kFrdNwR8E6xkqbxUtfG7YfRd0QD7OG
118288

Trīs ASV štatos vēlētāji nobalso par tiesību uz abortu aizsardzību

Trīs ASV štatos vēlētāji nobalso par tiesību uz abortu aizsardzību

Vēlētāji trīs ASV štatos - Kalifornijā, Mičiganā un Vērmontā - otrdien pārliecinoši nobalsojuši par tiesību uz abortu aizsardzību, liecina telekanāla CNN aplēses.

Konservatīvajā Kentuki, kur aborti aizliegti kopš Augstākās tiesas lēmuma atļaut štatiem pašiem aizliegt vai ierobežot abortus, vēlētāji noraidīja pavalsts konstitūcijas labojumu, kas faktiski padarītu neiespējamu apstrīdēt štatā spēkā esošo aizliegumu. Kentuki arī turpmāk aborti būs aizliegti, izņemot retos likumā atļautos gadījumos, taču saglabāta iespēja progresam nākotnē šajā jautājumā.

Montānā - piektajā štatā, kur līdz ar vidustermiņa vēlēšanām notika referendums par aborta jautājumu, sākotnējie rezultāti liecina, ka arī šajā štatā vēlētāji nostājušies pret likumprojektu, kas ir noraidošs pret šo procedūru.

Demokrāti vairākus mēnešus mudināja pilsoņus visā valstī rīkoties šajā jautājumā, reaģējot uz Augstākās tiesas lēmumu atcelt spriedumu vēsturiskajā lietā "Rou pret Veidu", ar ko bija nostiprinātas tiesības uz abortu.

Demokrātu likumdevēji un aktīvisti vidustermiņa vēlēšanas pozicionēja kā referendumu par republikāņu centieniem ierobežot sieviešu izvēles, kaut arī vēlētāji konsekventi uzstāja, ka viņu lielākās raizes saistās ar ekonomiku.

Vēlētāji Mičiganā otrdien nobalsoja iekļaut tiesības uz abortu štata konstitūcijā. Ar šo soli tiek bloķēta iespēja, ka vairākas desmitgades senais abortu aizliegums stājas spēkā.

Ar balsošanas trešā priekšlikuma pieņemšanu tiek labota Mičiganas konstitūcija, nosakot "indivīda tiesības uz reproduktīvo brīvību, arī tiesībām pieņemt un īstenot visus lēmumus attiecībā uz grūtniecību".

Ar Mičiganas 1931.gada likumu štatā faktiski aborta veikšana aizliegta, tomēr tiesas šo likumu nobloķējušas. Līdz ar labojuma pieņemšanu tiek nodrošināts, ka aizliegums nestāsies spēkā.

Arī Kalifornijas konstitūcijā tiks aizsargātas tiesības uz abortu, jo štata iedzīvotāji balsojumā otrdien atbalstījuši šādu iniciatīvu.

Patlaban štata konstitūcija garantē tiesības uz privātumu, un Kalifornijas Augstākā tiesa nolēmusi, ka tas ietver arī tiesības uz abortu.

Vēlētāji Vērmontā otrdien apstiprināja labojumu štata konstitūcijā, kas, kā norāda aktīvisti, aizsargās "katra cilvēka tiesības pieņemt pašiem savus lēmumus attiecībā uz reprodukciju", arī par grūtniecību, abortu vai dzimstības kontroli.

Aborta veikšana šobrīd Vērmontā ir legāla visās grūtniecības fāzēs. Ierosināto labojumu Vērmontas likumdevēju sapulce pirmo reizi piedāvāja 2019.gadā.

Reproduktīvo tiesību centra prezidente Nensija Nortupa sacīja, ka pagājušajā naktī visā valstī bija vērojama nepārprotama Augstākās tiesas lēmuma noraidīšana.

"No Kentuki līdz Vērmontai un Kalifornijai amerikāņi vēlas, lai tiek aizsargātas viņu tiesības uz abortu," sacīja Nortupa.

Amerikas Pilsonisko brīvību savienības (ACLU) pārstāvis norādīja, ka referendumu iznākums piecos štatos parāda, ka vēlētāji lielā skaitā iestājas par tiesību uz abortu aizsardzību.

Viņš sacīja, ka referendumu rezultāti dod svaru ACLU centieniem atbalstīt iniciatīvas šo tiesību aizsardzībai štata mērogā, bet viņš piebilda, ka federālā līmenī darbs vēl ne tuvu nav pabeigts.

Pēc Augstākās tiesas lēmuma atļaut štatiem pašiem aizliegt vai ierobežot abortus aptuveni 15 štati pilnībā aizliedza abortus, ko Baltais nams nodēvēja par radikālu uzbrukumu pamata tiesībām.

Lāčplēša dienas rītā baznīcas zvanīs zvanus

Lāčplēša dienas rītā, 11.novembrī plkst.9, baznīcas trīs minūtes skandinās zvanus. Bīskapu kolēģija ir atsaukusies aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) aicinājumam visu konfesiju baznīcām visā Latvijā 11.novembrī plkst.9 trīs minūtes skandināt zvanu...

Oktobrī medijos bijusi aktuālāka tēma par karu Ukrainā (+INFOGRAFIKA)

Oktobrī Latvijas nacionālo mediju saturā 14.Saeimas vēlēšanas un tām sekojošā valdības veidošana bija aktuālāka tēma par Krievijas karu ar Ukrainu, kas līdz šim bija ieguvis visplašāko atspoguļojumu, liecina aģentūras LETA ikmēneša analīze par aktuālāk...

Traģēdija Cēsu novadā: vieglās un kravas automašīnas sadursmē gājis bojā cilvēks

Cēsu novadā trešdien vieglās un kravas automašīnas sadursmē gājis bojā cilvēks, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Glābēji saņēma izsaukumu uz Cēsu novada Stalbes pagastu, kur bija noticis ceļu satiksmes negadījum...



Komentāri