lv
yP0Ax5Le6tz3YLeP50aLkysbDegtp6yI9Tujlf6B
1175772

Paziņos Latvijas IKP ceturtā ceturkšņa ātrā novērtējuma datus

Paziņos Latvijas IKP ceturtā ceturkšņa ātrā novērtējuma datus

Centrālā statistikas pārvalde šodien paziņos 2022.gada ceturtā ceturkšņa Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) ātrā novērtējuma datus, liecina statistikas pārvaldes sniegtā informācija.

"Swedbank" galvenās ekonomistes vietas izpildītāja Agnese Buceniece sacīja, ka Latvijas ekonomika ceturtajā ceturksnī, visticamāk, ieslīdēja recesijā, jo IKP samazinājās otro ceturksni pēc kārtas un gada nogalē jau bija mazāks nekā gadu iepriekš.

Pēc viņas prognozētā, IKP kritums gan ceturkšņa, gan arī gada laikā varētu būt ap 0,8%.

Buceniece skaidroja, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kritums ar lielu varbūtību turpinājās būvniecībā, arī enerģiju saražojām nedaudz mazāk kā pirms gada. Oktobra datos parādījās kritums nekustamo īpašumu nozares produkcijas apmēros, un šajā mēnesī turpināja sarukt sauszemes transporta un vairumtirdzniecības apjomi, lai gan lēnāk nekā iepriekš.

Savukārt lielākā daļa citu pakalpojumu nozaru, pēc Bucenieces teiktā, turpināja augt. Tostarp, ja decembris apstrādes rūpniecībā būs tikpat labs kā novembris, arī šai nozarei gada nogalē būs izdevies uzrādīt pieaugumu. Tāpat mazumtirdzniecība bija daudz spēcīgāka nekā gadu iepriekš, kad vēl spēkā bija pandēmijas ierobežojumi.

"Pēc mūsu prognozēm, 2022.gadā kopumā ekonomikas izaugsme sabremzējās un bija aptuveni 1,6%," sacīja Buceniece.

Viņa norādīja, ka gads sākās uz pozitīvas nots, sagaidot, ka ekonomika turpinās atgūties no pandēmijas satricinājuma. Tomēr Krievijas iebrukums Ukrainā vēl vairāk sakurināja cenu kāpumu un palielināja nenoteiktību.

"Dzīves dārdzības krīze arvien vairāk sāk ierobežot pieprasījumu, un nenoteiktība mazina vēlmi investēt. Eksporta pasūtījumi gada otrajā pusē atkāpās no saviem iepriekšējiem augstumiem, un jau gada nogalē redzējām būtisku eksporta izaugsmes palēnināšanos. Arī mājsaimniecību patēriņš, kas šogad bija pārsteidzoši noturīgs, pienākot lielajiem komunālo pakalpojumu rēķiniem, ir sācis ļodzīties," pauda Buceniece.

Turpinās iztiesāt Rīgas reģiona kriminālpolicijas priekšnieka Sozinova krimināllietu

Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā šodien slēgtā sēdē plkst.10.30 turpinās skatīt kādreizējā Rīgas reģiona kriminālpolicijas priekšnieka Andreja Sozinova krimināllietu, kurā viņš apsūdzēts par slepenu dokumentu vākšanu, izmantojot dienesta stā...

Pērn no Latvijas izvests par 8,1% vairāk alkoholisko dzērienu

Pagājušā gada 11 mēnešos no Latvijas izvesti 190,879 miljoni litru alkoholisko dzērienu, kas ir par 8,1% vairāk nekā 2021.gada 11 mēnešos, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji.

No kopējā izvesto dzērienu apmēra...

Daļa sabiedrības cīņā ar Krieviju ir gatava kļūt tāda pati - sociālantropologs

Gandrīz gadu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā redzams, ka daļai Latvijas krievu joprojām ir zināma identitātes krīze, bet vienlaikus var vērot, ka daļa sabiedrības, aktīvi iestājoties pret Krievijas agresiju, ir gatava kļūt tāda pati kā agresīvā kaimiņv...



Komentāri