lv
fN3aKDaFQJjh7rrOoW9aDyEpoYfRJKZtvbbUxIZ8
1166904

Tapusi grāmata par latviešu teiktajām dziesmām

Tapusi grāmata par latviešu teiktajām dziesmām

Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) izdevis grāmatu "Teiktās dziesmas. Praktiska rokasgrāmata", informēja centra pārstāve Linda Ertmane.

Viņa atzīmēja, ka pagājušā gada nogalē drukātā un papildinātā veidā izdota grāmata "Teiktās dziesmas. Praktiska rokasgrāmata". Izdevuma autores ir etnomuzikoloģes Ieva Vīvere, Zane Šmite un Ilze Cepurniece.

Ertmane norādīja, ka 2021.gadā, pievēršoties latviešu tradicionālās mūzikas senākā slāņa bagātībām, LNKC sagatavoja metodisko materiālu elektroniskā formātā. 2022.gada nogalē metodiskais materiāls izdots drukātā un papildinātā formātā.

Vīvere skaidroja, ka teiktās dziesmas veido latviešu tradicionālās mūzikas seno slāni. Dziesmām raksturīgs cits dziedāšanas veids - tuvāks runāšanai, nevis melodiskai, plūstošai dziedāšanai.

Grāmata ir paredzēta ikvienam tradicionālās mūzikas interesentam - folkloras kopu un etnogrāfisko ansambļu vadītājiem un dalībniekiem, pētniekiem un izzinātājiem.

Līdzās teikto dziesmu stila un dziedāšanas tehnikas analīzei, rokasgrāmatā ir sniegti ieteikumi šo dziesmu apguvē, izmantojot mūzikas piemērus no Latviešu Folkloras krātuves un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas tradicionālās mūzikas digitālā arhīva. Visām materiālā izmantotajām melodijām sniegti arī nošu piemēri, ko transkribējusi Ilze Cepurniece.

Vīvere uzsvēra, ka teikto dziesmu izlase apkopota arī albumā un publicēta "Bandcamp" vietnē. Viņa klāstīja, ka albums dod ieskatu teikto dziesmu tradīcijā un ļauj vieglāk nokļūt līdz grāmatā minētajiem mūzikas piemēriem.

Elektroniskais materiāls "Teiktās dziesmas. Praktiska rokasgrāmata" pieejams nemateriālā kultūras mantojuma digitālajā platformā "nematerialakultura.lv", kā arī LNKC tīmekļvietnē "lnkc.gov.lv". Rokasgrāmatu drukātā formātā iespējams iegādāties LNKC, rakstot uz e-pasta adresi "izdevumi@lnkc.gov.lv".

SOS! Sāk jaunu ziedojumu kampaņu - Bez tevis nav uzvaras!

Fonds "Uzņēmēji mieram" aicina Latvijas uzņēmumus un ikvienu Ukrainas atbalstītāju piedalīties ziedojumu kampaņā "Bez tevis nav uzvaras!", lai nodrošinātu 500 000 eiro lielu ziedojumu Ukrainas aizsardzības spēku stiprināšanai. Ziedojumi tiks vākti labd...

'Ņirgāšanās par Latvijas okupāciju' – Saeima vērtēs Grevcovas izteikumus
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nākamnedēļ, 1. februārī, skatīs deputāta Edvīna Šnores (NA) iesniegumu, lūdzot vērtēt opozīcijas deputātes Glorijas Grevcovas (S!) izteikumu par Latvijas okupāciju atbilstību deputāta ētikas kodeksam.
Latvijas Bankas simtgades izstādi apmeklējuši ap 73 000 apmeklētāju

Latvijas Bankas simtgades izstāde "Vērtību zīmes" Latvijas Nacionālā mākslas muzejā (LNMM) apmeklējuši 72 763 interesenti, tai kļūstot par trešo apmeklētāko izstādi LNMM pēdējo 30 gadu vēsturē, informēja muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

LNMM direk...



Komentāri