lv
6OwWTjtK9lBy0RloZ0WEruRXOSQtxnaADvic05Zt
1166518

Tapusi grāmata par latviešu teiktajām dziesmām

Tapusi grāmata par latviešu teiktajām dziesmām
Rīga, 28.janv., LETA. Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) izdevis grāmatu "Teiktās dziesmas. Praktiska rokasgrāmata", aģentūru LETA informēja centra pārstāve Linda Ertmane.

Rīga, 28.janv., LETA. Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) izdevis grāmatu "Teiktās dziesmas. Praktiska rokasgrāmata", aģentūru LETA informēja centra pārstāve Linda Ertmane.

Viņa atzīmēja, ka pagājušā gada nogalē drukātā un papildinātā veidā izdota grāmata "Teiktās dziesmas. Praktiska rokasgrāmata". Izdevuma autores ir etnomuzikoloģes Ieva Vīvere, Zane Šmite un Ilze Cepurniece.

Ertmane norādīja, ka 2021.gadā, pievēršoties latviešu tradicionālās mūzikas senākā slāņa bagātībām, LNKC sagatavoja metodisko materiālu elektroniskā formātā. 2022.gada nogalē metodiskais materiāls izdots drukātā un papildinātā formātā.

Vīvere skaidroja, ka teiktās dziesmas veido latviešu tradicionālās mūzikas seno slāni. Dziesmām raksturīgs cits dziedāšanas veids - tuvāks runāšanai, nevis melodiskai, plūstošai dziedāšanai.

Grāmata ir paredzēta ikvienam tradicionālās mūzikas interesentam - folkloras kopu un etnogrāfisko ansambļu vadītājiem un dalībniekiem, pētniekiem un izzinātājiem.

Līdzās teikto dziesmu stila un dziedāšanas tehnikas analīzei, rokasgrāmatā ir sniegti ieteikumi šo dziesmu apguvē, izmantojot mūzikas piemērus no Latviešu Folkloras krātuves un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas tradicionālās mūzikas digitālā arhīva. Visām materiālā izmantotajām melodijām sniegti arī nošu piemēri, ko transkribējusi Ilze Cepurniece.

Vīvere uzsvēra, ka teikto dziesmu izlase apkopota arī albumā un publicēta "Bandcamp" vietnē. Viņa klāstīja, ka albums dod ieskatu teikto dziesmu tradīcijā un ļauj vieglāk nokļūt līdz grāmatā minētajiem mūzikas piemēriem.

Elektroniskais materiāls "Teiktās dziesmas. Praktiska rokasgrāmata" pieejams nemateriālā kultūras mantojuma digitālajā platformā "nematerialakultura.lv", kā arī LNKC tīmekļvietnē "lnkc.gov.lv". Rokasgrāmatu drukātā formātā iespējams iegādāties LNKC, rakstot uz e-pasta adresi "izdevumi@lnkc.gov.lv".

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā skatāma mākslinieka un dizainera Straupes darbu izstāde
Rīga, 28.janv., LETA. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) no šodienas līdz 26.martam notiks izstāde "Ne-lietas", kas apvieno mākslinieka un dizainera Jāņa Straupes pēdējo divdesmit gadu radošos darbus, kā arī atklāj jaunās ieceres, aģentūru LE...
Ventspilī koncertzālē "Latvija" Zīvere un Liepiņš atskaņos programmu "Par svarīgo"
Rīga, 28.janv., LETA. Šodien plkst.16 Ventspilī koncertzālē "Latvija" izskanēs Mirdzas Zīveres un Zigmara Liepiņa programma "Par svarīgo", aģentūru LETA informēja koncerta organizatori SIA "Kurzemes filharmonija".

Rīga, 28.janv., LETA. Šodien p...

Profesionālās izaugsmes kursos iespējams iegūt padziļinātu izpratni par sociālajām zinātnēm
Rīga, 28.janv., LETA. Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte (LU SZF) no šodienas līdz 4.martam katru sestdienu rīko profesionālās izaugsmes kursus, lai iegūtu dziļāku izpratni par sociālajām zinātnēm un praktiskas zināšanas karjeras veidošan...


Komentāri