lv
flGpoosCJ0EQenqwW5l5dlQnq8qWm2JfkRZ0L9ly
1165001

Latvija pārbauda ICIJ ziņojumā minēto Indonēzijas goda konsula lietu

Latvija pārbauda ICIJ ziņojumā minēto Indonēzijas goda konsula lietu
Rīga, 27.janv., LETA--ICIJ. Starp valstīm, kas reaģējušas uz Starptautisko pētniecisko žurnālistu konsorcija (ICIJ) un ziņu vietnes "ProPublica" izmeklēšanu par dažādu valstu goda konsulu darbību, ir arī Latvija, kas ierosinājusi Indonēzijas goda konsula lietas pārbaudi.

Rīga, 27.janv., LETA--ICIJ. Starp valstīm, kas reaģējušas uz Starptautisko pētniecisko žurnālistu konsorcija (ICIJ) un ziņu vietnes "ProPublica" izmeklēšanu par dažādu valstu goda konsulu darbību, ir arī Latvija, kas ierosinājusi Indonēzijas goda konsula lietas pārbaudi.

Pagājušajā gadā ICIJ un "ProPublica" sadarbībā ar 60 citiem medijiem publicēja ziņojumu par izmeklēšanas rezultātiem "Diplomāti ēnā", kas atklāj, kā goda konsuli, izmantojot savu diplomātisko statusu, daudzkārt apdraudējuši starptautisko drošību un likuma varu.

Izmeklēšanas laikā konstatēti vismaz 500 esošie vai bijušie goda konsuli, kas tikuši apsūdzēti kriminālnoziegumos vai arī bijuši iesaistīti skandālos. Vairumā gadījumu viņi savus amatus saglabājuši.

Saskaņā ar starptautiskajām tiesībām goda konsuli bauda tiesisko aizsardzību un privilēģijas, tajā skaitā tiesisko imunitāti un tiesības bez pārbaudēm uz robežas pārvadāt diplomātisko bagāžu.

Cita starpā ziņojumā teikts, ka Indonēzijas goda konsuls Latvijā Valdis Tilgalis savulaik piesaucis diplomātisko imunitāti, kad ticis apsūdzēts vardarbībā pret savu sievu. Tomēr šajā lietā Tilgalim galu galā uzlikta sodanauda.

Latvijas Ārlietu ministrija, reaģējot uz ICIJ un "ProPublica" ziņojumu, ir ierosinājusi izmeklēšanu.

"Ņemot vērā saņemto informāciju, ministrija dziļāk izpētīs šo lietu," paziņojis Ārlietu ministrijas pārstāvis, piebilstot, ka ministrija par apsūdzībām Tilgalim uzzinājusi tikai pēc tam, kad žurnālisti sākuši uzdot jautājumus.

"Ministrija šobrīd lietu izvērtē sadarbībā ar tiesībsargāšanas iestādēm," norādījis ministrijas pārstāvis.

Tikmēr pats Tilgalis ICIJ un "ProPublica" apgalvojis, ka apsūdzības esot nepatiesas.

Viņš arī apgalvojis, ka atsaukties uz savu goda konsula statusu viņam ieteicis advokāts, jo administratīvā procesā tas sniedzot imunitāti.

"Diemžēl, kad lieta jau atradās procesā, goda konsula statuss nepalīdzēja," atzinis Tilgalis.

Asi nosoda iespēju krievu un baltkrievu sportistiem piedalīties sacensībās

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisija asi nosoda Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) paziņojumu par Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību starptautiskās sacensībās, informēja Saeimas Preses dienests.

Saeimas...

Mākslinieku savienība aicina māksliniekus piedalīties ikgadējā vizuālās mākslas izstādē "Rudens 2022. Karš ilgst gadu"
Rīga, 27.janv., LETA. Latvijas Mākslinieku savienība (LMS) aicina profesionālus vizuālās mākslas un dizaina māksliniekus, šo nozaru vidusskolu un augstskolu studentus piedalīties ikgadējā vizuālās mākslas izstādē "Rudens 2022. Karš ilgst gadu", aģentūr...
Rinkēvičs: NATO samitā ar pilnām tiesībām pieņemt lēmumus jābūt 32 dalībvalstīm

NATO Viļņas samitā ar pilnām tiesībām pieņemt lēmumus jābūt 32 dalībvalstīm, ieskaitot Zviedriju un Somiju, šodien pēc tikšanās ar Zviedrijas ārlietu ministru Tobiasu Billstrēmu žurnālistiem akcentēja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Viņ...



Komentāri