lv
Y5PVgHLsqQzAkg0DvtHA6HXMKLc3BUHlqUbYl3qq
114648

Sejā ierakstītā diagnoze jeb Par ko liecina sejas ādas tonis?

Sejā ierakstītā diagnoze jeb Par ko liecina sejas ādas tonis?

Sejas ādas krāsa var pastāstīt par daudz ko. Bieži vien slimības un dzīvesveids maina sejas nokrāsu. Ko var secināt par sejas krāsas maiņu un kā atgūt veselību? Skaidrību ievieš eksperts – kosmetologs, dermatologs, lāzerterapeits Dr. Čarikovs.

Bāla nokrāsa

Steidzami pie ārsta!

Ādas bālums var būt viens no normāliem sejas ādas stāvokļiem, ja tāds tas ir jau no dzimšanas. Ja normāla āda kļūst bāla, jāvēršas pie terapeita un jāveic papildus izmeklējumi iemesla noteikšanai. Ja bālumam pievienojas lūpu vai cita sejas rajona zilganums un turklāt pasliktinās vispārējā pašsajūta, nekavējoties jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, jo šie simptomi var liecināt par iekšējiem asinsizplūdumiem.

Ja ādas bālums attīstās pakāpeniski, tas var liecināt par anēmiju. Te var slēpties vesela slimību grupa, tāpēc precīzas diagnozes un pareizas ārstēšanas noteikšanai nepieciešama vispusīga izmeklēšana. Ādas bālumu izraisošo slimību vidū var būt sirds saslimšanas, asinsvadu darbības traucējumi, plaušu slimības un arī vairogdziedzera darbības problēmas.

Varbūt pie kosmetologa?

Ādas bālumu var izraisīt arī slikta ekoloģiskā situācija, nepietiekams uzturs un kaitīgi ieradumi. Ja terapeita izmeklējumu rezultāti nenorāda uz patoloģijām, pēc palīdzības var vērsties arī pie kosmetologa. Viņš piemeklēs nepieciešamos uztura bagātinātājus, nozīmēs mikrocirkulāciju aktivizējošu terapiju (masāžas), veiks mezoterapijas kursu (zemādas injekcijas) – kas palīdzēs paaugstināt vitaminu un minerālu līmeni un aktivizēs asins mikrocirkulāciju asinsvados.

Pelēks tonis

Steidzami pie ārsta!

Blāva, pelēcīga ādas krāsa liecina par ārējā epidermas slāņa biezuma palielināšanos. Medicīnā šo stāvokli sauc par hiperkeratozi. To var izsaukt kā dažādas ādas slimības (ihtioze, keratodermija u.c.), tā arī iekšķīgās kuņģa un zarnu trakta slimības un cukura diabēta vielmaiņas traucējumi. Tāpat šis stāvoklis var attīstīties hipovitaminozes, īpaši A vitamīna nepietiekamības gadījumā.

Varbūt pie kosmetologa?

Agresīvu laikapstākļu – stipra vēja, sala, tiešu saules staru – ietekmē āda var kļūt blāva. Turklāt pelēcīgu toni var provocēt nepareiza ādas kopšana un stress. Kosmetologs šo problēmu risinās, normalizējot ādas kopšanu mājas apstākļos – piedāvājot ādas tekstūru izlīdzinošus serumus, skrubjus, attīrošas maskas, kā arī dažādus fermentus saturošus pīlingus.

Dzeltens tonis

Steidzami pie ārsta!

Dzeltena ādas toņa parādīšanās var norādīt uz aknu un žultspūšļa problēmām, dažādiem parazītiem un infekcijas slimībām. Šajā gadījumā dzeltenu nokrāsu iegūst visa ķermeņa āda, kā arī mutes gļotāda un acu baltumi.

Ja uz sejas ādas parādās dzeltenīgi plankumi – ksantomas – tas liecina par lipīdu apmaiņas traucējumiem. Tādā gadījumā jānodod analīzes lipīdu un holesterīna līmeņa noteikšanai. Ksantomas var likvidēt ar lāzera palīdzību. Ādas iekrāsošanās dzeltenīgā tonī iespējama arī pārmērīgi lietojot karotīnu saturošus produktus – burkānus, ķirbjus utt. Izslēdzot šos produktus no uztura, āda ātri vien atgūs iepriekšējo izskatu. Svarīgi zināt, ka dzeltenīgi bāla āda raksturīga smēķētājiem.

Varbūt pie kosmetologa?

Novecojot ādā uzkrājas lipofuscīns - “vecuma pigments”, kurš piešķir ādai dzeltenīgu toni. Tādā gadījumā noderīgi būs dažādi ārīgi lietojami un injicējami preparāti ar C vitamīnu. Bet pigmenta plankumus izbalināt var ar lāzera vai pīlinga palīdzību.

Sarkana seja

Steidzami pie ārsta!

Sejas sārtums var būt patstāvīga slimība – rozācija (raksturīgs ne vien apsārtums, bet arī pastiprināta asins pieplūde sejai), kā arī simptoms dažādām iekšķīgām problēmām: arteriālai hipertensijai, kuņga un zarnu trakta, īpaši aknu saslimšanām, infekcijas slimībām. Apsārtums var būt kā reakcija uz alerģiju. Tādā gadījumā jānovērš alergēna klātbūtne, pēc tam āda jāārstē ar pretiekaisuma preparātiem.

Varbūt pie kosmetologa?

Ja āda sārtojas periodiski, nepieciešams izvēlēties pareizu, no agresīviem faktoriem aizsargājošu kopšanas veidu. Parasti tie ir līdzekļi jutīgai ādai. Tāpat arī kosmetologu arsenālā ir asinsvadu reaktivitāti pazeminoši injicējami preparāti, mezobotokss; mezoterapeitiski un biorevitalizējoši preparāti, kas atjauno un aizsargā ādu.

"Apeirons" dalīsies pieredzē par vides pieejamību Rīgā
Rīga, 10.nov., LETA. Šodien notiks diskusija "Vides pieejamība Rīgā - mīti un realitāte", kurā Invalīdu un viņu draugu biedrība "Apeirons" dalīsies pieredzē par problēmsituācijām pilsētā un to, kā tās būtu iespējams uzlabot, lai Rīga kļūtu pieejama vis...
Akciju cenas krītas, tirgiem izvērtējot ASV vidustermiņa vēlēšanu rezultātus
Ņujorka, 10.nov., LETA--AFP. Akciju cenas ASV un Eiropas biržās trešdien saruka, tirgu dalībniekiem izvērtējot ASV vidustermiņa vēlēšanu rezultātus un kritumu kriptovalūtu tirgū.

Ņujorka, 10.nov., LETA--AFP. Akciju cenas ASV un Eiropas biržās t...

Vīru kopa "Vilki" ar koncertu atzīmēs 30 gadu jubileju
Rīga, 10.nov., LETA. Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē šodien plkst.19 notiks vīru kopas "Vilki" koncerts, ar kuru apvienība atzīmēs 30 gadu jubileju, aģentūru LETA informēja vīru kopas pārstāvji.

Rīga, 10.nov., LETA. Rīgas Latviešu bi...



Komentāri