lv
pTcHMAMmkhqttmwYr06nQufj42Sy2ydWIVSjQB6Z
1142461

LPV lūdz skaidrot Taisnīgas pārkārtošanas fonda atbalsta virzību

LPV lūdz skaidrot Taisnīgas pārkārtošanas fonda atbalsta virzību

Partijas "Latvija Pirmajā vietā" (LPV) deputāti Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) uzdevuši jautājumus par Taisnīgas pārkārtošanas fondu (TPF), kas paredz atbalstīt pakāpenisku atteikšanos no kūdras izmantošanas enerģijas ražošanai līdz 2030.gadam un kūdrāju atjaunošanu, samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas un uzlabojot vietējo vidi.

LPV deputāti Ainārs Šlesers, Ramona Petraviča, Oļegs Burovs, Linda Liepiņa un Kristaps Krištopans vēstulē norāda, ka Latvija, lai nodrošinātu dabas resursu ilgtspēju un mazinātu siltumnīcefekta gāzu emisijas no kūdras ieguves, plāno vēsturisko kūdras ieguves vietu rekultivāciju, tai skaitā degradēto purvu ekosistēmu atjaunošanu, un pētniecības projektu atbalstīšanu, kas saistīti ar dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu. Reģionālās uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai plānots atbalsts publiskās infrastruktūras attīstībai un uzņēmējdarbības ''zaļināšanas'' un produktu attīstības pasākumiem - energoefektivitātes paaugstināšanai un energoefektīvu tehnoloģiju ieviešanai uzņēmumos.

Tāpat deputāti vēstulē norāda, ka Latvijai bija jāsagatavo TPF plāns un tas jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju (EK).

Deputāti vaicā, vai un kad Latvija TPF ir saskaņojusi ar EK, kā arī kādus komentārus un iebildumus EK ir sniegusi Latvijai par iesniegto projektu.

Parlamentārieši lūdz norādīt tīmekļa saiti, kur publiski ir pieejama ar EK saskaņotā TPF

Jau ziņots, līdz ar Latvijas vienotās kohēzijas politikas programmas 2021.-2027.gadam apstiprināšanu no Taisnīgas pārkārtošanas fonda valstī tiks ieguldīti 192 miljoni eiro, lai atbalstītu taisnīgu pāreju uz klimatneitrālu ekonomiku.

Paredzēts, ka šīs investīcijas atbalstīs pakāpenisku atteikšanos no kūdras izmantošanas enerģijas ražošanai līdz 2030.gadam un kūdrāju atjaunošanu, samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas un uzlabojot vietējo vidi.

TPF palīdzēs pakāpeniski atteikties no kūdras izmantošanas enerģijai Vidzemes, Latgales, Zemgales un Kurzemes reģionā. Eiropas Savienība arī veiks ieguldījumus vēsturisko kūdras lauku atjaunošanā, lai par 86% samazinātu siltumnīcefekta gāzu emisijas no šiem laukiem, vienlaikus aizsargājot vietējo vidi un bioloģisko daudzveidību.

Turklāt TPF veicinās reģionu ekonomikas dažādošanu, investējot inovatīvās uzņēmējdarbības infrastruktūrās maziem un vidējiem uzņēmumiem un atjaunojamos energoresursos, īpaši saules enerģijā un biomasā. Tāpat kūdras nozarē strādājošajiem tiks piedāvātas īpašas mācības. Aptuveni 1600 darbinieku varēs pārkvalificēties un pilnveidot prasmes.

Taisnīgas pārkārtošanās teritoriālajos plānos ir noteiktas teritorijas, kas saņems TPF atbalstu pēc dialoga ar EK un vietējiem partneriem sarunās par 2021.-2027.gada partnerības nolīgumiem. Partnerības nolīgums ar Latviju tika pieņemts 2022.gada oktobrī.

Taisnīgas pārkārtošanās teritoriālie plāni ļauj saņemt finansējumu arī no taisnīgas pārkārtošanās shēmas "InvestEU" un publiskā sektora aizdevumu mehānisma taisnīgas pārkārtošanās īstenošanai, apvienojot EK dotācijas ar Eiropas Investīciju bankas aizdevumiem.

Raidījums: Krimināllietā iesaistītā uzņēmēja solītā "Jaunlatvija"  ir rezervāts, kur drīkst būvēt tikai vienu māju
Rīga, 22.janv., LETA. Krimināllietā iesaistītā uzņēmēja Ernesta Rieksta solītā "Jaunlatvija" ir rezervāts, kur drīkst būvēt tikai vienu māju, svētdienas vakarā vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Rīga, 22.janv., LETA. Krimināllietā iesaistīt...

Tiesa turpinās vērtēt prasību par 32 miljonu eiro piedziņu no bijušajām "PNB bankas" amatpersonām
Rīga, 23.janv., LETA. Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā šodien plkst.14 turpinās skatīt maksātnespējīgās "PNB bankas" administratora Vigo Krastiņa iesniegumu par 32 miljonu eiro piedziņu no bijušajiem bankas valdes un padomes locekļiem par ba...
EDSO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācija tiksies ar pilnvaroto vēstnieci Katiņu
Rīga, 23.janv., LETA. Pirmdien plkst.16 Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācija tiksies ar Latvijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci EDSO Katrīnu Kaktiņu, liecina darba kārtība. ...


Komentāri